<

Комунікація та співпраця – у Павлівці обговорили проблеми і можливості територіальних громад

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:03 | 28.11.2017 / Іваничі / , , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

27-го листопада у Павлівській ОТГ відбулася конференція голів громад “Спроможна громада: перші кроки до успіху і ефективної співпраці” з участю народного депутата України Ігоря Гузя та представників польської делегації.

Організаторами заходу виступила Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя та Павлівська об’єднана територіальна громада. Учасники спільно розглянули можливості співпраці ОТГ задля їх соціально-економічного, культурного розвитку.

У такому складі керівники громад округу зібралися, фактично, вперше. Виконавчий директор Асоціації Валентина Степюк зазначила, що аналогічні заходи потрібні для того, щоб голови ОТГ чули і розуміли один одного, ділилися досвідом і спільними зусиллями розвивали регіон.

“В нас була одна мета – децентралізація. Бо коли ми поїхали за кордон, в ту саму Польщу, то побачили, що разом можна вирішувати безліч питань. У процесі впровадження реформи використовували різні форми роботи та залучали різних спеціалістів. Стараємося, щоб органи місцевого самоврядування та громада були єдиним цілим, тому на заходи постійно запрошуємо їх представників, сприяємо розвитку партнерства”, – зауважила виконавчий директор Асоціації.

Лейтмотивом виступу нардепа Ігоря Гузя стала думка, що результат реформи децентралізації мають відчути й оцінити, насамперед, люди, які живуть в громадах. Депутат вкотре розповів про своє бажання об’єднати всі села регіону Прибужжя.

“Сьогодні ми започатковуємо нову форму співпраці і мені дуже хотілося б, щоб в подальшому ми комунікували саме у такому контексті. В нас є багато спільного і, думаю, співпрацювати будемо плідно, адже такої координації дій, як в регіоні Прибужжя, немає ніде в області. Децентралізація в окрузі практично завершилася і ми з вами починаємо шукати можливості для додаткового залучення фінансових ресурсів. Вважаю також, що присутність тут колег з Польщі, у свою чергу наші візити у сусідню державу, мають нівелювати ті проблемні питання, які виникають зараз між двома нашими народами. Сподіваюся, що це дасть поштовх до плідної співпраці, яка у майбутньому розвіє дискусії”, – зазначив нардеп.

Спіч депутата доповнили його помічники-консультанти Оксана Лойко, Оксана Киричук, виконавчий директор Фонду Ігоря Гузя “Прибужжя” Борис Карпус.

Помічник нардепа Андрій Бокоч наголосив на розробці проектів, аби залучати грантові кошти до громад, та висловив прохання “агітувати” активних жителів до участі в конкурсі мікрогрантів “Крок назустріч”.

Про реалізацію планів та проблеми громад говорили голови  Устилузької, Зимнівської та Павлівської ОТГ Віктор ПоліщукВячеслав Католик та Андрій Сапожник.

На сьогодні площа, яку охоплює реформа децентралізації в Україні, перевищує територію Угорщини або Португалії. З утворенням нових ОТГ виникає необхідність ділитися досвідом, інтелектуальним ресурсом та налагоджувати співпрацю з закордонними партнерами. Відтак, комунікація  – це один із важливих напрямків діяльності в розвитку громад.

Оскільки наступний рік стане ключовим в децентралізації – не стільки з точки зору кількості ОТГ, а, насамперед, з точки зору якості проектів і послуг, учасники заходу ставили акценти на важливості ефективної взаємодії між громадами та співпраці із європейськими партнерами у реформі. Для цього на конференцію запросили війта гміни Гожкув Марека Каспжака та заступника війта гміни Краснистав Республіки Польща Томаша Барчука, які розповіли про свій досвід у впровадженні реформи.

“За короткий період часу нам вдалося зробити багато для гміни, хоча хтось, мабуть, скаже, що можна було і більше. Ми формуємо бюджет, який має задовольнити очікування всієї громади. Найперше звернули увагу на дороги, охорону здоров’я та освіту. Гміна не дуже багата і живе за рахунок сільського господарства. У нас є безліч садів, які ми обробляємо. Так, звісно, теж маємо певні недопрацювання, які виправляємо згодом”, – зауважив Марек Каспжак.

Томаш Барчук поінформував, що бюджет його гміни становить близько 40-ка мільйонів злотих, ці кошти спрямовуються на утримання шкіл, інвестиції та інші видатки. Він також розповів про стратегію розвитку Красниставу.

Конференція завершилася офіційним підписанням Меморандуму про взаємодію та співпрацю між Асоціацією місцевого самоврядування Прибужжя та об’єднаними територіальними громадами регіону Прибужжя.

Після закінчення заходу учасники конференції та гості з Польщі здійснили візит на об’єкти підприємницької діяльності і комунальні установи Павлівської ОТГ, зокрема на ТОВ “Павлівський пивзавод”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця