<

Іваничівська селищна ОТГ в процесі об’єднання. Відбулася зустріч фахівців з області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:42 | 8.02.2017 / Іваничі /
Перегляди
0
/ 1 коментар

7-го лютого в залі засідань Іваничівської районної державної адміністрації відбулася зустріч фахівців з області, очолювана заступником голови обласної державної адміністрації Сергієм Кошаруком з сільськими головами, головами ОТГ, депутатами районної ради, директорами шкіл. 

Разом із заступником голови обласної державної адміністрації Сергієм Кошаруком прибули Анатолій Пархом’юк – директор Офісу реформ у Волинській області, Василь Гром – експерт Офісу реформ, Микола Томчук – начальник управління містобудування і архітектури обласної державної адміністрації.

У роботі взяли участь голова районної ради Анатолій Бадзюнь та голова районної державної адміністрації Лілія Кревська.

В ході зустрічі було обговорено ситуацію в Іваничівському районі з приводу об’єднання територіальних громад, утворення Іваничівської селищної об’єднаної територіальної громади та інші загальні питання.

Минулого року в Іваничівському районі було утворено три об’єднанні територіальні громади: Литовезьку, Поромівську та Павлівську. Цього року вони стали працювати самостійно, отримали свій фінансовий ресурс. Їх утворення не могло не вплинути на фінансовий стан району, в районному бюджеті не вистачає фінансів.

На сьогоднішній день у процесі утворення ще одна одна громада- Іваничівська селищна ОТГ.

Сільські ради, які не увійшли в утворені ОТГ та тієї, що утворюється, матимуть змогу лише приєднатися до них. І тільки після прийняття відповідного закону.

Каменем спотикання до об’єднання у громаду сільських рад, які залишилися у нововолинській зоні, стало селище Благодатне, яке підпорядковується місту Нововолинську і не виявило бажання до об’єднання. Благодатне стає анклавом, тобто територією оточеною з усіх сторін іншими громадами, що суперечить законодавству і не дозволяє це зробити.

Окрім приєднання сільських рад, які залишилися, до утворених ОТГ або до міста Нововолинська тих сільських рад, які не можуть об’єднатися в ОТГ або не хочуть приєднуватися, є можливість укласти партнерські угоди чи то з містом чи з ОТГ . Тут треба враховувати спільні межі і інтереси. Як показує практика доля сіл, які межують з містами краща і має кращу перспективу.

При плануванні об’єднання в ОТГ ставилися дві вимоги: добровільна згода і відповідальність за спроможність функціонування громади.

З самого початку в Іваничівському районі пропонувалося створити дві громади Нововолинську і Іваничівську. Про це говорив директор Офісу реформ У Волинській області Анатолій Пархом’юк.

— Відповідно до методик, центрами ОТГ можуть стати: міста обласного значення, міста – районні центри, селища міського типу, які є районними центрами або мають відповідні економічні стосунки. І лише в окремих випадках села, якщо іншого варіанту не має як зробити.

Якщо йти суто по методиці, експертна комісія пропонувала дві громади Іваничівську на території Іваничівського району і Нововолинську.

Оскільки ми мали закон про добровільне об’єднання в межах розумної компетенції, в межах розумного допустимого методикою планування громади, було дано можливість громадам, щоб вони самі відчули, що вони самі об’єднались і вони будуть хазяйнувати. Але хазяйнувати можна при умові, коли є базові вихідні дані. Коли на цій території створюється додатковий продукт або додана вартість. Тому що ця додана вартість формує економіку, з якої ви будете брати кошти, – сказав Анатолій Іванович. 

У цьому році йдуть по процедурі об’єднання в територіальну громаду Іваничіська селищна, Соснинська і Мишівська сільські ради. Ще у 2015 році вони отримали погодження у Кабінеті Міністрів на такий перспективний план. Передбачена процедура 170 днів. Уже спливає четвертий місяць роботи по процедурі до об’єднання.

Детальний аналіз ефективності фінансової спроможності усіх трьох громад, які йдуть на об’єднання, зробив експерт Офісу реформ Василь Гром.

— Я сьогодні розглядаю об’єднання  Іваничіська селищна ОТГ, як найефективніше об’єднання у районі в максимальному отриманні вигоди від самої громади, оскільки навантаження на податкову базу є найбільшим у районі. Максимально буде використана можливість від об’єднання: багато не взяти, але й свого не віддати,- сказав Василь Андрійович.

Чи може долучитися до об’єднання ще Радовичівська громада, ставилося запитання.

Можна. Але тоді по новому потрібно починати процедуру. І відповідно до вимог щодо термінів, це знову затягування у часі. І чи погодяться на це учасники виборчого процесу.

— Ми чотири місяці тому процес запустили Іваничівська селищна, Соснинська і Мишівська сільські ради. Розглянули на сесії, дали в громади на обговорення. Виїжджали в Соснинську сільську раду. На днях будемо у Мишівській. Якщо хтось захоче приєднатись, можна буде в любий час, уже після об’єднання,- сказав селищний голова Федір Войтюк.

Сільський голова села Соснина Марія Синюк була солідарна із своїм колегою.

— Проведена чимала робота, обговорено в громадах. І знову починати по другому, мене люди не зрозуміють,- сказала Марія Іванівна.

Як вирішувати ті чи інші питання, які випадають з громад, наприклад, таке, як утримання лікарні, може вирішуватися через співробітництво між громадами.

Після завершення об’єднань ОТГ, розпочнеться другий етап – утворення районів.




один коментар
  1. Якби створили 2 громади -Іваничівську і Нововолинську було б супер,а ні,подрібнили ті отг і толку ніде не буде.Скільки людей залишиться без роботи!?Школи позакривають.І що доброго в тому?????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця