<

Дискусія: потрібна чи ні теплоелектростанція Іваничівському району?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:07 | 23.08.2016 / Іваничі / , , /
Перегляди
5
/ коментарів 12

Будь-яке будівництво потребує вивчення, висновків експертів, громадського обговорення, врахування всіх точок зору, тим паче така масштабна подія, як будівництво ТЕС. Чим більше спеціалістів різних напрямків – енергетиків, будівельників, екологів, а також простих громадян – висловлять своє ставлення до цього, тим простіше буде ухвалити правильне рішення.

Інтернет-видання “БУГ” розпочинає дискусію на тему спорудження ТЕС у Іваничівському районі та запрошує до обговорення найширші верстви населення. Чекаємо ваших коментарів та думок.

Майже 500 мільйонів євро інвестицій обіцяють привести в Іваничівський район після будівництва теплоелектростанції. Голова Іваничівської районної ради Андрій Бадзюнь підписав Меморандум про партнерство та співпрацю при реалізації інвестиційного проекту будівництва ТЕС на території Іваничівського району «Волинська генерація». З огляду на розвиток подій, думку громади, вочевидь, питатимуть лише на етапі проектування, коли можна щось приховати або не все сказати. Бо саме люди є заручниками ситуації, що склалась з будівництвом ТЕС, де традиційно виробник диктуватиме свої умови. Народ вже почали підкуповувати обіцянками створення робочих місць, соціальними програмами тощо, переконуючи, що все буде добре.

Зрозуміло, що після будівництва теплоелектростанції перенести або закрити її ніхто не наважиться, навіть якщо шкода від неї буде великою. Тому перед тим, як приймати таке важливе рішення громада повинна не один раз зібратися, обговорити й подумати – чи варті наслідки, що отримає Іваничівський район в результаті діяльності ТЕС, економічних переваг, які принесе діяльність цього підприємства? Адже однозначної думки щодо доцільності будівництва на даний час немає. З одного боку, це надходження до бюджету та розвиток місцевої інфраструктури. Збудувавши станцію, район отримає необхідні сьогодні робочі місця, з іншого – погіршення екології, хоч вже зараз інвестори обіцяють, що станція працюватиме без шкоди для навколишнього середовища.

Перед чиновниками вже потрібно поставити питання: чому ніхто не проводить громадських слухань? Це що, чергове “будівництво століття”, від якого громада отримає головний біль? Дивно, що поки ніхто і не збирається вийти до стривожених людей та пояснити ситуацію, натомість керівництво підписує меморандуми, не запитавши думку громади. Адже в людей до влади вже назбиралася низка серйозних запитань. Насамперед, де висновки незалежних фахівців про ряд екологічних та соціальних ризиків, пов’язаних з будівництвом та роботою станції? Чи є важливішим сьогодні наповнення бюджету за майбутнє наших дітей і онуків? Громада має право бути впевненою, що всі угоди укладаються на її користь. У цьому повинні бути зацікавлені і влада, й інвестори.

Відтак, потрібно надати місцевій громаді усю екологічну інформацію та провести збори для повноцінного обговорення проекту перш ніж робити будь-які кроки. Владі не личить ігнорувати громадян, вона має бути прикладом у впровадженні демократичних підходів у прийнятті таких важливих рішень, що стосуються насамперед жителів Іваничівського району.

Поки іваничівське керівництво плануватиме (або не плануватиме), як зблизитися з народом, інтернет – видання “БУГ” розпочинає дискусію на тему спорудження ТЕС у Іваничівському районі та запрошує до обговорення усіх активних та небайдужих громадян.

Фото з сайту Іваничівської районної ради




коментарів: 12
    • Іваничі не пуп землі і це стосується не тільки Іванич. Взагалі потрібно побудувати хоть, що небудь, щоб було людям де прпцювати і натходження до бютжету буде. Але перед тим треба і за екологією прослідкувати, щоб потім лікті не кусати.

  1. ніби було повідомлення , що буде будуватись біля 10 шахти . При переважаючих у нас західних і північно -західних вітрах усі викиди в повітря будуть осідати у Нововолинську з усіма витікаючими з цього наслідками…..(дитячі хвороби, онкологія, захворювання дихальних шляхів і т.п.)

  2. нововолинські шахти стільки вугілля не добувають.для ТЕЦ потрібне велике водосховище і що буде робитись із шлаком тобто відходами.малоймовірно все то брехнею пахне

  3. Шановнi небайдужi! Не пишiть дурню якщо не в курсi як здiйснюэться процесс проектування та будiвництва, там враховуэться все вiд вiтру до людськоi дурнi. На сьогоднi ТЕС не маэ бути великою та з чорним димом iз труб, все будуэться по эвронормам i згiдно з ТЭО. Журналicти прохання теж займати конструктивну позицiю, а не розводити срач, його i так забагато , досить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця