<

Двох жінок та сімох дітей, які перебували в таборах для біженців у Сирії, повернули в Україну

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:31 | 2.01.2021 / Новини / /
Перегляди
16
/ Коментарі відсутні

В аеропорт «Бориспіль» увечері 31-го грудня прибув літак із двома жінками та сімома дітьми — громадянами України, яких повернули з таборів для біженців у Сирії «Аль-Хол» та «Рож».

Трансляцію події вело «Суспільне», – передає Громадське.

Звільнення громадян України стало результатом операції, до якої були причетні представники Служби безпеки, Головного управління розвідки Міноборони, Служби зовнішньої розвідки та Міністерства закордонних справ. Поки що жодне з відомств офіційно не прокоментувало подію.

За даними «Суспільного», до операції також були залучені партнерські спецслужби, зокрема США та Іраку. Повернутих українок перевіряли на ймовірну причетність до терористичної діяльності — такого зв’язку вони не встановили.

Повернуті жінки й діти опинилися на території Іраку та Сирії приблизно з 2014-2015 року за різних обставин — поїхали або разом із чоловіками, або на роботу. Там вони в певний момент опинилися на територіях, підконтрольних «Ісламській державі» (ІДІЛ) — терористичній організації, розгромленій у 2019 році.

Спецоперація з повернення українок і дітей тривала два роки. За даними «Суспільного», ідеться лише про перший етап операції, у майбутньому в Україну мають повернути й інших громадян. Ще у 2019 році голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров говорив, що в таборах для біженців у Сирії перебувають 75 громадян України — 21 жінка і 54 дитини.

Президент Володимир Зеленський також підтвердив, що повернення двох українок та їхніх сімох дітей із табору для біженців у Сирії планувалося ще торік, але через загострення військово-політичної ситуації в країні та пандемію коронавірусу проведення операції відкладалося, – повідомили в Офісі президента.

Родичі біженок в Україні зверталися до влади з проханням про евакуацію.

У червні 2019 року в Україні створили спеціальну робочу групу, до якої ввійшли представники Служби безпеки України. В операції також брали участь Міністерство закордонних справ, Головне управління розвідки Міноборони, Служба зовнішньої розвідки, а план повернення погоджував президент України.

Заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова зазначила, що поверненим українцям допоможуть адаптуватися до життя, «зокрема із залученням можливостей Меджлісу кримськотатарського народу».

«Крим.Реалії» з посиланням на джерело в силових структурах уточнює, що жінки є кримськими татарками, і повернули їх саме з табору для біженців «Рож», що розташований на північному сході Сирії та контролюється опозиційними Сирійськими демократичними силами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця