<

Без Львова немає польського народу, заявив сенатор від правлячої у Польщі партії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:58 | 28.10.2015 / Новини /
Перегляди
10
/ 1 коментар

Без Львова немає польського народу, заявив сенатор від правлячої партії.

Новообраний сенатор від партії Право і справедливість, відомий польський історик Ян Жарін вважає, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу, а Львів завжди був містом, вірним Польщі.

Таку думку історик, який став сенатором від ПіС, висловив в інтерв’ю польському виданню Prawy. У бесіді з журналістами новообраний сенатор торкнувся багатьох питань, пов’язаних зі створенням нової історичної політики Польщі, передає Європейська правда.

На думку Жаріна, протягом останніх десятиліть у Польщі відбувалися процеси, які поставили під сумнів польську ідентичність.

Так, Жарінов вважає, що ліберальні польські політики принесли в жертву своїм політичним інтересам польське бачення історії. Торкнувся сенатор й “українського питання”.

“Нам не тільки не вдалося “відучити” українців від антипольських настроїв щодо інтерпретації польсько-українських відносин, ми навіть шкодимо їм. Адже ми (поляки) повинні чітко сказати про те, що якщо вони хочуть бути європейським народом, інтегруватися в європейський культурний простір, то не повинні прославляти і шанувати ОУН-УПА”, – сказав Жарінов.

Історик вважає, що прославляння ОУН-УПА в українському історичному дискурсі свідчить про збільшення націоналістичних настроїв у суспільстві і ставить під сумнів можливість налагодження відносин між двома країнами.

“Якщо зараз українці ставлять пам’ятники бандерівцям, це означає, що вони готові в майбутньому застосовувати такі ж методи, які застосовували українські націоналісти, зокрема масові вбивства”, – додав він.

Без усвідомлення того факту, що Волинська трагедія є геноцидом польського народу, на думку історика, неможливе формування української ідентичності.

“Український народ не здатний до самоусвідомлення без допомоги поляків. Адже українці повинні визнати свою провину за Волинську різанину і визнати цю трагедію актом геноциду проти польського народу”, – наголосив він.

Також на думку Жаріна, польська влада повинна зробити своїм головним завданням турботу про польську спадщину за кордоном, у тому числі у Східній Галичині, яка зараз є частиною України.

“Без Львова, міста, яке завжди було вірним Польщі, немає польського народу. На сьогодні це очевидно, хоча сучасні польські політики намагаються не згадувати про це”, – стверджує політик ПіС.

“Особисто я є прихильником концепції Міжмор’я за лінією Балтика-Чорне море-Адріатика”, але якщо ми (поляки) шукаємо собі сильних союзників, то повинні звертати увагу на ті країни, які готові миритися з історичною правдою, а не прагнути стерти Другу Річ Посполиту з нашого серця”, – зауважив Жарінов.




один коментар
  1. Що стосується ОУН-УПА,волинської різні та геноциду поляків,сенатор абсолютно правий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця