<

АМКУ дозволив Ахметову купити ще 2 обленерго

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:45 | 25.04.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Антимонопольний комітет на засіданні 25 квітня надав дозвіл компанії ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання у групи російських бізнесменів «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах.

Про це повідомляють «Наші гроші», пише Економічна правда.

Голосування за це рішення було роздільним – більшістю від присутніх на засіданні членів АМКУ. Їхні прізвища стануть відомі після відповіді Комітету на запит.

Цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Напередодні голосування колишній член НКРЕКП Андрій Герус, який у команді Володимира Зеленського опікується антимонопольною тематикою, письмово повідомив держуповноважених АМКУ, що де-факто оператор мереж (обленерго) отримає вирішальний вплив на господарську діяльність відповідних постачальників електроенергії в регіонах, створених на базі енергозбутових підрозділів обленерго.

У свою чергу нардеп Вікторія Войцицька («Самопоміч») публічно звернулась до Ради національної безпеки України розглянути ситуацію з «енергетичною гіпермонополією Ахметова».

Наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи.

Питання концентрації обленерго було винесено на засідання АМКУ 18 квітня, за три дні до програшу Петра Порошенка на виборах президента. Тоді рішення відклали на тиждень.

Глава Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін вважає, що сьогоднішнє голосування за закон про українську мову було прикриттям для пропрезидентського АМКУ, який дозволив Ахметову заволодіти Київобленерго та Одесаобленерго.

Радник Володимира Зеленського та екс-глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичусзаявляє про необхідність перезавантаження Антимонопольного комітету і Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг.

Раніше Антимонопольний комітет оприлюднив мізерні зобов’язання, які запропонував взяти на себе ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» для отримання дозволу на придбання компаній «Одесаобленерго» і «Київобленерго» у групи «VS Energy».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця