<

14-та бригада чи стройбат, Або куди відправляють бійців 51-ої

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:16 | 6.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
28
/ Коментарі відсутні
article1097 (1)

У Володимирі-Волинському вкотре зібралися матері та дружини бійців 51-ї бригади, призваних іще у квітні на неоголошену війну, висмикнутих на півроку з цивільного життя. Жінки мають чимало питань щодо лікування і подальшої служби мобілізованих, – повідомляє “Нововолинськ діловий”.

Враженнями від зустрічі ділиться правозахисник Василь Нагорний:

— Багато хто самовільно повернувся додому. Генерал-майор Валерій Талалай — голова комісії з ліквідації 51-ї бригади заявив матерям: ” Ми все одно по одному, по двоє хлопців повиловлюємо і змусимо служити”. Позиція дивна й неконструктивна.

Зустрівся з жіноцтвом полковник Яцків. Визнав, що хлопців спочатку мобілізували, а вже потім внесли відповідні зміни до закону. На нарікання, що у військовій частині солдатам не хочуть давати направлення в госпіталь, запевнив, що проблем із цим не буде. Тут-таки на підтвердження своїх слів підписав направлення всім охочим. Хто заборонив приймати бійців в інших закладах охорони здоров’я, крім військового госпіталю, полковник не знає. Тому питання поки відкрите…

Щодо кримінального переслідування комбриг відповіді не надав, пояснивши, що він не прокурор. Але своїх бійців готовий відстоювати.

Психологів, які б могли працювати в частині, наразі немає, а це питання надважливе. Зі слів матерів, сталося вже два суїциди, а одного хлопця днями забрали у психіатричну лікарню. Більшість мобілізованих мають психологічні та неврологічні проблеми. Тож конче потрібна допомога психологів-волонтерів.

У частині мобілізованих опитують: “Де хочете служити, у 14-й бригаді чи у “стройбаті”?” Не дозволяють хлопцям власноруч заповнювати анкети. Вимагають лише поставити підпис під заповненими. Мені здається, сьогодні всі вивчили зміст статті 63 Конституції. Хоча є й такі, кого встигли “намахати”.

Родини бійців уже сформулювали свої вимоги, а саме: повернути ім’я і честь 51 бригади; припинити кримінальні переслідування бійців — усіх до одного; надати всім бійцям реальну медичну та психологічну допомогу… У повному обсязі ці вимоги будуть оприлюднені на зустрічі з головою Волинської ОДА.

Якщо їх не виконають, то… не знаю точно, що там матері планують, але чийсь батько вже шукав сміттєвий контейнер. Окремий привіт військовому прокурору, якому мати бійця у шпиталі запропонувала змінити костюм на камуфляж і розгрузку…

А от Яцківу не позаздриш: фінансування поки нуль, а тепло потрібне і казарми треба привести в порядок.

— Історія 51-ї не завершується, вона лише розпочинається, — підсумовує Василь Нагорний. — Даремно хтось вважає, що 51-шу “поховали”. Все таємне рано чи пізно стає явним. Бійців цієї бригади вважаю героями.

Дивує лише одне. Ну, накосячила влада з дурними рішеннями, “дикою” мобілізацією, з недолугим законодавством, і командування зганьбилось по вуха. То чому просто не вибачитись перед хлопцями і матерями? Наш народ не терпить примусу й насилля, зате завжди відповідає на щире прохання і патріотичний заклик. То хоч би спробували…

Фото — Василь Нагорний




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер