<

Олександр Козичко: “В комунальній сфері здобутки завжди менш помітні, ніж проблемні сторони”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:19 | 15.01.2016 / Інтерв'ю /
Перегляди
4
/ коментарів 6

Із настанням холодної пори року, слизотою під ногами, сніжними заметами та кучугурами на узбіччях доріг, усі українці починають шукати винних. Зазвичай, найбільше дістається працівникам комунальної сфери міста. Не виняток і древній Володимир-Волинський. При перших же опадах снігу та морозах, “винуватцем” у недостатньо чистих вулицях “призначили” директора КП “Полігон” Олександра Козичка. Заразом знайшли і купу інших недопрацювань керівника комунального підприємства – в освітленні вулиць, сміттєвих баках та їхній кількості, якості прибирання вулиць та багато інших аспектів. Аби з’ясувати, що ж то за підприємство і як воно працює, журналісти “БУГу” завітали на КП “Полігон”.

– Пане Олександре, розкажіть, будь ласка, яка кількість двірників на вашому підприємстві, які їхні обов’язки і що взагалі включено до статутних зобов’язань КП?

Згідно штатного розпису, на КП “Полігон” є 40-к робочих місць двірників. Однак, на сьогодні штат недоукомплектований і на вулиці міста працювати виходять 33-ри прибиральника. В основному – це пенсіонери, люди похилого віку, лише декілька чоловік мають по 40-к років. Усі кажуть, що працювати люди не хочуть, бо мізерні зарплати. Я хочу озвучити на загал, що оклад двірника – 2185-ть гривень, на руки – це 1758-м гривень, плюс премія, плюс наднормові, оплачуємо за роботу у вихідні та святкові дні додатково.

На балансі нашого підприємства перебуває 112-ть кілометрів міських доріг. З них – 70-т км – з твердим покриттям (вулиці), решта – з ґрунтовим. Ось ці 33-ри пенсіонера щоденно прибирають по 2 км площі міста, додатково – три парки та меморіал.

Щодо обсягу наших робіт, то згідно зі Статутом підприємства, ми повинні займатися прибиранням та вивозом твердих і рідких побутових відходів. По факту, КП виконує і монтажні та будівельні роботи на дорогах, обслуговуванням лівневих каналізацій міста, вивозом нечистот та сміття, освітленням вулиць, грейдеруванням та багатьма іншими комунальними аспектами.

– Із настанням зими чимало шурхоту наробила проблема слизоти на тротуарах та автодорогах. Чимало містян скаржаться на те, що рухатися містом важко, а комунальні підприємства і в вус не дують. Розкажіть систему організації роботи КП “Полігон” саме у цьому напрямку.

Мій робочий день 14-го січня розпочався о 02:00. До 02:30 я об’їхав центральні вулиці міста, заміряючи, де на дорожньому полотні слизько. Відповідно, до 06:00 моїми працівниками усі центральні автошляхи Володимира-Волинського були посипані сумішшю солі та піску. Так само і з тротуарами міста. Правда, тут ситуація складніша. Люди чистять та збивають лід вручну, оскільки спеціальної техніки для очистки пішохідної зони у нас немає. Згідно із постановою Кабінету Міністрів України, в умовах виникнення надзвичайних ситуацій, в першу чергу від снігу та льоду очищаються центральні вулиці та прилеглі до них, під’їзди до лікарень, поліції та МНС. А в другу чергу – чистяться вже бічні вулиці, провулки, парки, сквери та інші території.

13-го та 14-го січня працівники КП «Полігон» звільнили від льоду частину парку «Слов’янський», що веде до джерела, пішохідні зони у парку імені Гагаріна, бічні вулиці.15-го січня завершимо прибирання парків, приступимо до очистки Меморіалу. Такі великі об’єкти працівники розчищають колективно, попередньо прибравши свої ділянки. Там де ширина тротуару близько 3-х метрів – ми пускаємо спецтехніку, аби людям було легше.

– Чи готове КП «Полігон» до зими?

Готовність КП до складних зимових умов 100%. Запас солі та піску готувався на складах ще з літа. На складах є 700 т (при потребі 300 т), 30 т солі. Матеріали закуплені за кошти «Полігону». У нас завжди є триденний запас суміші.

Техніка, яка обслуговує територію міста – повністю справна. Ми маємо 4-ри трактори, грейдер, екскаватор для погрузки сумішей, 2 бульдозери та інший транспорт. Єдина проблема – у місті немає чим прибирати тротуари. Нами була розроблена пропозиція по придбанню міні-техніки по прибиранню піших ділянок міста. Це універсальний автомобіль, який може не лише зачищати сніг, а й обладнаний буром для свердловим під опори, снігометом, лопатою. Ця необхідна річ вартує на даний час близько 1,5 млн гривень. Міський бюджет наразі готовий виділити 420-ть тисяч гривень, а ось залишок мав би покрити обласний бюджет.

Але, для того, аби на володимир-волинські проблеми звернули увагу в області необхідно, аби місцеві депутати в облраді підняли та пролобіювали це питання. Щоб зробити щось для міста не потрібно плюватися на інших в соцмережах, а допомагати ділом.

– Які основні джерела фінансування Вашого підприємства?

Фінансування здійснюється, звичайно, міського бюджету. Однак, це не надто великі гроші і утримувати таке підприємство за ці кошту було б не реально. Тому ми надаємо платні послуги – грейдерування, ямковий ремонт, вивіз нечистот та інші. Минулого року за 3 місяці ми залатали більше 10-ти тисяч квадратних метрів доріг. До нас звертаються, оскільки ціни в нас – мінімальні: 274 грн за кілометр з матеріалами та роботою. У Луцьку – 390 грн, в більших містах ціни взагалі захмарні.

Місто щомісячно виділяє на підприємство близько 400-т тисяч гривень, з яких – 150-т тисяч – це зарплатня працівників, приблизно 100 тисяч – ПДВ, біля 100 тисяч – податок до пенсійного фонду та 100-120-ть тисяч гривень – паливно-мастильні матеріали. На все інше ми заробляємо самі.

Станом на середину січня 2016-го року кредиторська заборгованість по підприємству – 19-ть тисяч, а борг підприємств міста перед КП – 400-та тисяч.

– Які плани розвитку на 2016-й рік? У чому думаєте вдосконалитися, покращити якість надання послуг?

Ще у листопаді 2015-го року я подав на розгляд у міськвиконком пропозицію до формування бюджету 2016-го року в аспекті потреб комунального підприємства. Для покращення надання наших послуг нам необхідно цьогоріч придбати техніки приблизно на 4-ри млн гривень. Міський голова Петро Саганюк усіляко сприяє вирішенню цих потреб. Зокрема, лише у січні за кошти міста було придбано автомобіль УАЗ (70-т тисяч гривень), а в кінці минулого року із цього списку встановили нові світлофори (400-та тисяч гривень). І це лише початок року.

Ми часто, аби скоротити витрати на те чи інше обладнання вмикаємо креативність та вигадуємо власні технології покращення життя містян. Так було з маленькими сміттєвими баками в парку Слов’янський, які не вартували ні гривні міській казні, бо наші мастри виготовили їх із залишкових матеріалів. Так ми придумали як з найменшими затратами максимально освітити пішохідні переходи біля навчальних закладів та в найтемніших куточках Володимира-Волинського.

Технологія проста – два ліхтарі із потужними лампами опускаються нижче загального рівня та їхнє світло спрямовується під потрібним кутом безпосередньо на пішохідний перехід. Видимість – як на долоні, а кошти на дороге обладнання – зекономлені.

Так вже облаштовані переходи біля НВК №3, ЗОШ №5, районного СБУ та ряді інших місць. До закінчення шкільних канікул плануємо в такий самий спосіб освітлити перехід біля ЗОШ №2, міської гімназії та магазину «СІТІ».

Ще один проект, з готовою проектно-кошторисною документацією чекає часу на свою реалізацію. Як завжди – питання фінансів. Це заміна аварійної опори вуличного освітлення на виїзді з міста в бік Нововолинська. Загальна сума проекту – 1 млн 700-т тисяч гривень, з яких місто готове профінансувати 50%. Інша сума має бути також виділена із обласного бюджету. Тому КП «Полігон» сподівається на плідну співпрацю міського голови Володимира-Волинського та депутатів обласної ради, обраних у місті для вирішення існуючих комунальних проблем, особливо у плані фінансування.




коментарів: 6
  1. Місто виділяє 400 тис.грн. для КП: 150 на зп, 100 пдв,100 пенсійний (хоча при фонді 150 податки в пенсійний мали б складати значно менше)і 100-120 пмм.То тільки в мене на 400 не сходиться? А шо за дати 13-14 січня? Хіба то тоді снігопад великий був????? Таке враження,що стаття заказна…а зп в 2185 грн.досить хороша….та ще й премії…не всі медпрацівники таку мають…

    • Понятно що заказна.І то зразу ж після тракторного страйку написали щоб трохи їх відбілити.

  2. Волинянин, за дякую зробить,частенько робить,здоров’я вже не те….а двірники ж не просто так працюють, казали ж самі, зарплати хороші,премії, чи вас щось не влаштовує?

  3. Брехня про оплату наднормових і зовсім не платять за роботу у вихідні дні і святкові! Моя родичка працює двірником і отримує лише голу зарплату, без будь яких надбавок і доплат, виходять по суботам і неділям, святкові дні не оплачуються, все понаднормове осідає у кишенях “властьімущіх”. У цих двірників зовсім немає вихідних днів, вони працюють щоденно, а щоб відпочити потрібно випрошувати відгул у майстра, або захворіти і йти на лікарняне, яке теж незрозуміло як оплачують!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *