<

Шануємо минуле – створимо майбутнє. Володимир Кметь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:55 | 1.10.2015 / Статті / /
Перегляди
12
/ коментарі 2

Директор фонду «Карітас-Волинь» отець Володимир Кметь успішно поєднує громадську діяльність із благодійницькою. Кандидат у депутати від Нововолинського осередку «Об’єднання «Самопоміч» завдяки багатолітньому досвіду меценатства і щоденному спілкуванню з мешканцями Нововолинська знає про їхні нагальні потреби. Напередодні Дня людей похилого віку відомий волинський благодійник порушив актуальну тему сьогодення – значущість старшого покоління у розбудові нової держави.

Без минулого, як відомо, немає майбуття. Турбота про старше покоління – це той камінь, з якого, без сумніву, збудуємо гідне життя нашим нащадкам. Закладаючи основу для благополуччя людей пенсійного віку, тим самим дбаємо про себе самих і вселяємо впевненість у майбутньому.

На рубежі століть наш народ пройшов складні етапи історії. Переможці Другої світової війни, герої ОУН, УПА, ветерани праці, котрі підіймали країну з руїн, з болем спостерігають, як державу роздерибанили провладні чиновники, як розкрадається народне надбання, створене їхніми ж руками. У їх свідомості міцно утвердився стереотип, що державі вони непотрібні . Прийшов час усвідомити свою провину перед старістю і навчитися першочергово приділяюти увагу старшому поколінню. Чималим досвідом з такого плану соціальної роботи може поділитися отець Володимир Кметь, директор благодійного фонду «Карітас-Волинь».

У 2012-му році фонд виграв грант організації Турбота про літніх людей. Як наслідок вступив у дію проект під назвою «Організація діяльності центру «Довіра» для жертв тоталітарних режимів». Метою організаторів було примирити дві роз’єднані історією сторони – учасників повстанської армії та ветеранів Другої світової війни. За обома категоріями здійснювали спостереження соціальні працівники. Учасниками проекту стали 80 осіб віком від 67 до 93 років. На фінальному етапі з усіх спогадів представників старшого покоління вийшла у світ збірка «На зламі століть», яка стане орієнтиром в житті їхніх нащадків. У отця Володимира є геніальна ідея на фоні зібраних матеріалів створити документальний фільм.

«Ми зробили це для підтримки цих людей, щоб вони не почували себе одинокими, покинутими. Якщо більшість наших пенсіонерів не мають сьогодні можливості кудись поїхати, побачити, до прикладу, святі місця, то учасники проекту в цьому напрямку зробили для себе багато відкриттів – ми організовували екскурсії урізні міста України.Пенсіонери збиралися на різноманітні гуртки, вивчали мову, літературу, граматику, отримували навички в комп’ютерних технологіях. Значна увага приділялася спостереженням за станом здоров’я представників старшого покоління, зокрема, проходили консультації та навчання фахівців, як правильно слідкувати за собою, щоб не нашкодити здоров’ю. Також у нас проводилась лікувальна фізкультура за безпосередньою участю та інструктажем тренера. Проект включав в себе духовні розмови зі священиком та різні заходи просвітницького спрямування», – розповідає Володимир Кметь.

Благодійний фонд «Карітас-Волинь» розпочав своє існування ще у 2006-му році. На той час за відсутності сталої інституції – адже це католицька організація – виникали труднощі у його багатогранній діяльності. Однак саме визначення доброчинності говорить про те, що це не є певною короткостроковою перспективою. Нелегкі часи загальних змін суспільного та політичного устрою нашої держави лише сприяли співпраці, власне, об’єднанню тих, хто надавав допомогу, як і тих, кому ця допомога була життєво необхідною.

Офіційно фонд засновано у 2009-му, а активна благодійницька діяльність у ньому почала функціонувати у 2011-му році. Найперше тут сконцентрували увагу на трудових мігрантах та «соціальних сиротах», які залишилися без опіки батьків. Але з часом приходило розуміння того, що допомагати тільки одній верстві населення – то невелика ініціатива. До фонду зверталися діти соціально незахищені, з неблагополучних родин, тому в черговий раз усі зусилля спрямовувалися на підтримання традицій добродійності, зародження бажання творити добро.

На сьогодні «Карітас-Волинь» надає суттєву допомогу прикутим до ліжка недугами пенсіонерам. До Дня людей похилого віку тут планують охопити турботою та піклуванням близько ста чоловіків та жінок старшого покоління. Отець Володимир Кметь разом з однодумцями знають потреби цих людей та їх проблеми. Щоб їх вирішувати, звертаються за фінансуванням до закордонних донорів. На жаль, бракує підтримки від держави в той час, коли кожна європейська країна традиційно першочергово фінансує саме благодійні організації. Для того, щоби щось міняти, потрібно боротися проти бюрократичних механізмів, які уже утвердились в Україні. Влада має бути з народом і народ повинен отримувати те, що йому належить.

«Кожен з нас повинен задати собі запитання: якою буде моя старість? І вже зараз ми маємо готувати фундамент майбутнього. Яким його збудуємо, залежить від нас самих. Хочеться, щоб він був міцним та надійним, щоб людина була захищена соціально. Це проблема цілих інституцій. Потрібно створювати волонтерські рухи, які б працювали у цьому напрямку. Ми будемо підключати молодь у допомозі старшому поколінню, доносити до молодих проблемні питання, що слід вирішувати, і цей діалог дасть позитивний результат. У «Об’єднання «Самопоміч» є ініціатива юридичної допомоги. Вже на сьогодні зголошуються незалежні фінансово люди, підприємці, котрі виявили бажання бути волонтерами», – відзначив директор благодійного фонду.

«Карітас-Волинь» має на меті забезпечення соціальної допомоги та підтримки найбільш потребуючого населення України незалежно від національної приналежності та віросповідання. Весь спектр діяльності фонду охоплює неблагополучні сім’ї та дітей, що виховуються в таких родинах, алко- та наркозалежних, дітей та молодь з функціональними обмеженнями, людей, що потрапили в критичні ситуації. Це і відслідковування процесів міграції, організація оздоровчих заходів, спрямованих на профілактику розповсюдження соціально-небезпечних хвороб. До слова, від часу заснування фонду надано гуманітарної допомоги більше 800 особам, а це близько 130 тонн вживаних речей, понад мільйон гривень отримали медичні установи та заклади Рівненської та Волинської областей, за три роки в таборах відпочинку вдалося оздоровити близько 200 дітей. І ці здобутки успішно примножуються.

                                                                                                                      Юлія Ховайло, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *