<

Журналіст і парламентарка відповіли Резнікову на його пропозицію парі

18:24 | 26.08.2023 / Новини / /
Перегляди
333
/ 1 коментар

Журналіст «Української правди» Михайло Ткач і народна депутатка від «Слуги Народу» Анастасія Радіна відповіли міністру оборони Олексію Резнікову на його пропозицію парі. Вони вимагають спростувань і виконань своїх прямих обовʼязків.

Про це вони написали у фейсбуці, повідомляє Громадське.

Міністр оборони Олексій Резніков напередодні, 25-го серпня, сказав, що готовий побитися об заклад із журналістом і народною депутаткою на тлі звинувачень у нібито закупівлі й постачанні військовим літніх курток замість зимових.

У разі програшу він обіцяє подати у відставку. А якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то Резніков пропонує Анастасії Радіній скласти мандат, а Михайлу Ткачу — піти з журналістики на три роки.

Міністр оборони пообіцяв надати всі документи, докази, факти й матеріали, які стосуються справи, «щоб переможець спору був очевидний для всього українського суспільства». Стати арбітрами він запропонував Комітету з депутатської етики Верховної Ради та Комісії журналістської етики, а спостерігачами — редакції українських видань.

Відповідь депутатки

Анастасія Радіна зазначила, що міністр країни, яка воює, «мав би зараз розбиратися зі своїми підлеглими», забезпечувати військових дронами, запускати агенцію тилових закупівель та організовувати модернізацію літаків тощо.

«Чого міністр точно не мав би робити, то втрачати час (за який українці платять життями) на боротьбу з журналістами (які вже допомогли зекономити 10 млрд грн коштів для забезпечення армії)», — написала вона.

Парламентарка закликала Резнікова до 9 ранку 28 серпня спростувати те, що:

  • Міноборони без тендеру купило куртки в турецької фірми-посередника, одним із власників якої на момент договору з відомством був племінник народного депутата з оборонного комітету Геннадія Касая;
  • Міноборони сплатило за куртки втричі дорожче, ніж це вказано в документі з турецької сторони, з яким вантаж виїхав із Туреччини та проїхав інші митниці — аж до кордону України.

«[Спростуйте це,] або ви йдете у відставку. Спростуєте — я складу мандат одразу після ухвалення закону про відновлення публічного декларування статків чиновників, у тому числі військкомів і “горе-закупівельників” для армії (проти останнього виступаєте ви особисто)», — резюмувала вона.

Відповідь журналіста

Михайло Ткач відповів Резнікову, що той, на його думку, мав би залишити посаду ще після розслідування про закупівлю Міністерством оборони яєць по 17 гривень.

Журналіст також вважає, що міністр мав би відвідати засідання антикорупційного комітету Верховної ради після публікації Юрія Ніколова про закупівлю курток для ЗСУ, але проігнорував можливість прозвітувати.

«Моє розслідування… стосується того факту, що племінник народного депутата від “Слуги Народу” був співвласником компанії, яка і постачала скандальні куртки і заробляла на цьому. Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю», — зазначив він.

Ткач зауважив, що протягом дня з моменту виходу розслідування суспільство так і не побачило будь-яких пояснень з цього приводу.

«Мені невідомо, чому замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету в закупівлях Міноборони ви були змушені опускатися до “неміністерського” рівня тиску на ЗМІ», — пише журналіст.

Також Ткач висловився, що розуміє, чому Резніков хоче звільнення журналіста. Водночас не розуміє, чому саме на три роки. Мовляв, імовірно, саме стільки часу ще потрібно, щоб «розпиляти бюджет країни по кишенях “нетурецьких” курток».

«Я піду лише тоді, коли останній внутрішній кат українського суспільства, який думає, що може безкарно використовувати владу суспільства у своїх приватних інтересах, заб’ється в кут. А наразі ідеї тих, хто перебуває на шляху до цього кута, мене не турбують. Бо це моя робота», — наголосив журналіст.

І нагадав, що робота Резнікова — це зокрема забезпечувати прозорі закупівлі, співпрацювати з правоохоронцями в розслідуваннях стосовно розкрадань у міністерстві та сприяти всім, хто працює над забезпеченням закупівель і проведенням розслідувань.

«Через три роки вас, пане міністре, в країні може й не бути. А я буду продовжувати робити свою роботу. Укладайте не парі, пане міністр. Укладайте договори про закупівлі за ринковими цінами та не з родичами “слуг народу”», — підсумував він.

Більше про розслідування

Його 25 серпня опублікувала «Українська правда». Там стверджується, що одним із власників турецької компанії, яка отримала 30 мільйонів доларів від Міноборони на закупівлі зимової форми для Збройних сил України, був племінник народного депутата від фракції «Слуга Народу».

Після цього Радіна заявила, що готує звернення до Національного антикорупційного бюро України. Вона наголосила, що «обіцянка міністра Резнікова щодо запуску незалежної агенції тилових закупівель так і не була виконана».




один коментар
  1. Гроші які розкрадають на таких операціях повинні бути повернені ,правоохоронним органам треба займатись цими злодійськими ділами ,чи вони в долі ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя
4 Травня, Субота