<

У Володимирі-Волинському за кошти міського бюджету стерилізують безпритульних тварин

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:04 | 3.07.2019 / Володимир /
Перегляди
395
/ Коментарі відсутні

У Володимирі-Волинському міська влада з бюджету виділяє кошти для стерилізації вуличних тварин в лабораторії. З початку 2019 року за цією програмою стерилізували майже 130 тварин.

Нагадаємо, що у червні на сайті електронних петицій Володимира-Волинського зареєстрували прохання, щоб визнати вуличних котів частиною екосистеми та не допустити їх фізичного знищення. Однак петиція не назбирала необхідної кількості голосів: 104 із 150 підписів.

У місті по вулиці Зимнівській діє ветеринарна лабораторія, з якою міська рада налагодила співпрацю, де за кошт міського бюджету можна стерилізувати вуличних тварин. Як це працює дізнавалися журналісти БУГу.

“Є ініціатива нашої Служби ветеринарної медицини. Люди зможуть приносять сюди безпритульних тварин, яких потрібно стерилізувати і пролікувати. Міська рада закладає на це кошти. З початку цього року 110 тварин були стерилізовані: це як коти, так і собаки. За це з бюджету ми заплатили 38,8 тисяч гривень. На наступну сесію ми будемо пропонувати депутатам додатково виділити кошти”, – розповів Ярослав Матвійчук.

Директорка Міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини Надія Лозовицька розповіла, що стерилізація безпритульних тварин є одним із дієвих способів зменшити їх кількість на вулицях. Директорка додала, що Володимир-Волинський стало одним з перших міст в області, де започаткували цю практику. На перспективу планують встановити кількість тварин на вулицях міста загалом.

На подвір’ї лабораторії, під дверима лікаря, волонтерки очікували на закінчення стерилізації кота. Пані Наталія Волошина розповіла, що привезли котика із сусіднього села. Волонтерка розповіла, що власниця киці хотіла позбутися тварини.

“Вона сказала, що якщо її не стерилізуємо, то вона її втопить. Якщо ж ми стерилізуємо, то залишить собі, аби більше не приводила кошенят. Ось дівчата привезли її сюди”, – додала жінка.

Прете чи потрібно підтримувати таку ініціативу міської ради більш детально розповіла Ганна Доскоч.

“Нарешті настав той час, коли на такому державному рівні є усвідомлення, що ситуацію потрібно змінювати: кількість безпритульних тварин потрібно зменшувати і робити це гуманними способами. Деякі жителі міста вважають, що потрібно створити притулок для тварин.

Проте, це не змінить ситуацію на краще, а лише погіршить її. Адже усі небажані приплоди безвідповідальні власники домашніх тварин будуть звозити та підкидати прямісінько під ворота. Ми прагнемо пояснити людям, що стерилізація – єдиний гуманний та дієвий метод зменшення популяції тварин. Безпритульні тварини на вулицях – це якраз результат недосконалості нашого законодавства та відсутності контролю за стихійним розмноженням саме домашніх тварин, за що відповідальність повинен нести саме господар.

Лише стерилізація тварин, що вже опинилися на вулиці, а також тих, яких потенційні господарі взяли з вулиці чи у волонтерів, може змінити ситуацію й зменшити кількість безпритульних тварин. “, – додала Ганна Доскоч.

Волонтерка також додала, що нинішній варіант більш гуманний, чим раніше, коли міська рада наймала луцьку фірму для відлову тварин. Зокрема волонтерка розповіла, що колишня директорка звільнилася через тиск захисників тварин.

“Ця людина проводила “перетасовки” тварин. Тобто із Володимира собак могли відвезти в Ковель чи Нововолинськ, а звідти до нас. У нас є підтвердження. З допомогою луцьких волонтерів виявили собаку, яка була вивезена з нашого міста”, – доповнила пані Ганна.

Волонтерки додали, що найбільша проблема – з часом, для того щоб забрати тварину з вулиці і привезти в лабораторію. Жінка пояснила, що всі вони мають основне місце роботи, а вже у вільний час допомагають безпритульним тваринкам.

Лікар-ветеринар Сергій Тернов розповів, що зазвичай безпритульних тварин приносять 15 волонтерів, або ж люди, які підібрали котика чи собаку на вулиці і перш ніж забрати додому, хочуть стерилізувати.

“Для кицьки це не складна операція. Для собак – залежно від ваги, тобто якщо з більших розмірів, то кілька днів може бути млява”, – говорить лікар.

Далі Сергій Терновий додає, що найбільше за один день це було 12 таких операцій. З початку цього року зробили майже 130 операцій для безпритульних тварин. В цей же час вартість операції для міського бюджету в цій лабораторії для “міськрадівських” тварин (так між собою називають ветеринари котів та собак, яких стерилізують за кошти бюджету) становить в межах 300 гривень за процедуру.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 Травня, Четвер
8 Травня, Середа