<

Хто контролює небо, той виграє бій: захисники з Нацальянсу, які були у Володимирі, розповіли про важливість дронів на війні

18:55 | 18.03.2024 / Інтерв'ю, Володимир / , , , /
Перегляди
391
/ Коментарі відсутні

До Володимира завітали представники Національного Альянсу, бійці 67-ї механізованої бригади. Говорили про підтримку війська дронами й плани закупити зграю «залізних пташок», на які виділили кошти із вільних залишків бюджету громади Володимира. Про війну та важливість застосування дронів, розповіли БУГу бійці Богдан Бальбуза та Петро Жовтовський.

Свій підрозділ хлопці жартома називають Київстаром, бо номер оператора закінчується на “067”. 67-ма окрема механізована бригада ДУК ПС створена у 2022 році на базі добровольчого корпусу “Правий сектор”. Військові, які представляли бригаду у Володимирі, з позивними Чорний і Лучник, брали участь у Харківському контрнаступі, обороні Бахмута та в активних боях у Серебрянському лісі на Луганщині.

Молодики перебувають у підрозділі артилерійської аеророзвідки. Шукають та корегують цілі для артилерії, вони буквально є очима для артилеристів.

Захисники обоє були на Майдані, де брали участь у Революції Гідності. Чорний отримав поранення, через яке втратив око. Після реабілітації та декількох військових вишколів, вступив до батальйону “Вовки Да Вінчі”. І це було ще до повномасштабного, у 2021-му році. Був у частині при ССО та у штурмовиках. Потім у бригаді відбулося переформування, багатьох розкидали по різних механізованих частинах. Відтоді Чорний перейшов до батареї управління та артилерійської розвідки, у складі якої заходив у напівоточений Бахмут. А вже звідти перейшов у 67-му бригаду.

Лучник був у 100-й бригаді ТРО, потім перевівся в 67-му. А перед тим в 2014-му році встиг побувати в АТО в батальйоні імені генерала Кульчицького.

“ДУК під своїм крилом зібрав багато правих людей толкових”, – відгукуються хлопці про добровольчий корпус, яких сформував їх, як відважних націоналістів.

Чи це війна дронів?

Однозначно, і чим далі, тим більше ці системи у ворога розвиваються. У них дрони на штучному інтелекті та розвиненіша антидронова система РЕБ. Залізні пташки вишукують, вражають, мінують та розміновують. Нам важливо в Україні розвивати власні технологічні рішення для дронів, щоб домінувати у війні.

Чи підтримуєте ви створення Сил безпілотних систем?

Чотирма руками за. Без дронів не відбувається нічого. Супроводжувати штурмові групи, контролювати заміну підрозділів, поле бою, з якої сторони полізе ворог. Без них мати паритет над контролем неба нереально.

FPV-дрони працюють разом з Мавіками. Мавік підіймає ретранслятор для зв’язку, після цього підіймається FPV для ураження цілей.

Війна дронів – це війна майбутнього. Проте розуміючи це, не варто недооцінювати піхоту, тому що там, де стоїть піхота – там наша земля. Безпілотні апарати українського виробництва, які бомблять інфраструктуру росії, показують, що ми можемо уражати ворога далеко та боляче. “Обламувати” цілу економіку та розв’язувати питання з Чорноморським флотом.

Ворог має перевагу у дроновій системі?

Ворог вчиться безупинно. Вже 30 років поспіль росія лізе в інші держави, тому має великий бойовий і “людожерський” досвід. У них більше антидронових систем РЕБ та вони розвинутіші.

Також нашій армії потрібно просувати штучний інтелект у дронах. Залізні пташки на ШІ РЕБом не заглушиш, бо він не керується зв’язком пульта, а летить сам. Кацапи вже й таке застосовують, на щастя, поки що не надто активно.

Яке бойове досягнення запам’яталося вам найбільше?

Чорний: вдале корегування вогню, коли після твого вильоту артилерія влучає в ціль, з першого разу. Коли вночі роздивився маленьку білу цятку, підлетів ближче і помітив цілу групу ворога через тепловізор.

До слова, хлопці радять військовим та їхнім рідним не використовувати вайбер та телеграм для комунікації з військовими, коли вони на бойових діях. Адже ці програми зчитують вашу геолокацією.

Як ви ставитеся до системи виготовлення дронів на дому?

Підтримуємо руками і ногами. Це збільшує вартість самого дрона, адже запчастини до нього закуповуються не оптово, а в меншій кількості. Проте, чим більше великих і маленьких заводів із виготовлення безпілотників, тим краще. На війні вони потрібні масово, десятки і сотні тисяч, адже це основний засіб ураження техніки піхоти зараз. Надалі їх необхідність тільки наростатиме. Тому потрібно відкривати все більше і більше не тільки великих заводів, а й домашніх виробництв.

Водночас вони радять уточнювати з військовими, яким ви ці дрони передаєте, всі деталі комплектування: батарея, відеопередавач, мотор тощо.

Які реформи, на вашу думку, потребує армія?

Викорінити “довбаний” совок та покращити технологічність армії. Радянське керівництво, яке нераціонально ставиться до людського ресурсу. Бо хто швидше пристосовується до нового, хто швидше змінюється, той домінує у веденні війни. Хто з офіцерів креативніше воює, той має виграші, а хто – “старий мобілізований совок”, який діє по методичках, той має великі втрати. Бо маленька радянська армія не може перемогти велику радянську армію.

До Володимира військові заїхали з метою збору коштів на зграю розвідувальних дронів та РЕБи для них. Хлопці у свою відпустку відвідують волинські громади, щоб розповісти про збір та закликати донатити. Чорний та Лучник назвали Володимир взірцем донаторів та підтримки для їх підрозділу. Раніше місто допомагало дронами, тепер міська рада виділила п’ять мільйонів на збір.

Конкретної кількості дронів, на які хлопці збирають гроші – немає. Адже це розхідний матеріал. Літають цілодобово, щотижня втрачають по декілька пташок. Але літати треба, особливо, коли тривають штурми.

Бійці закликають навіть тих, хто знаходиться в тилу – проходити бойову підготовку, вчитись надавати першу домедичну допомогу. Друг Чорний нагадує, що рано чи пізно воювати будуть усі, у кожного свій час. Та на захист неньки доведеться стати кожному. І якщо ви добре підготовлені – це ваша перевага. А якщо не вмієте тримати зброї в руках, як ви будете дивитися в очі собі та своїм близьким, яких треба буде захищати?

Окрім пташок, хлопці збирають також на ремонт вживаних авто, якими їздять на бойові завдання. Як повідомив Лучник, на їх заміни та ремонти у підрозділу йде щомісяця шестизначна сума.

Тому будуть вдячні, якщо люди долучаться до збору і поповнять банку! Не забувайте, що маленьких донатів не буває.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця