<

В ООН нарахували 450 випадків катувань за три тижні протестів у Білорусі: шістьох людей досі шукають

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:29 | 2.09.2020 / Новини / /
Перегляди
96
/ 1 коментар

Експерти ООН підрахували 450 задокументованих випадків катувань і жорстокого поводження з людьми, позбавленими волі після президентських виборів у Білорусі 9-го серпня. Переважно це учасники масових протестів.

Про це повідомило Управління верховного комісара ООН з прав людини, пише Громадське.

Також, за їхніми даними, родичі мінімум шести людей не знають про місцеперебування і стан здоров’я своїх близьких.

В агентстві ООН стверджують, що також мають інформацію про епізоди насильства відносно дітей і жінок, у тому числі сексуальне насильство.

Що хочуть в ООН?

У відомстві закликають Білорусь припинити тортури над затриманими та притягнути до відповідальності співробітників міліції, які, як повідомляється, «безкарно принижували й били демонстрантів в місцях утримання під вартою».

Також вимагають від білоруської влади «забезпечити, щоб всіх людей, які мирно брали участь в демонстраціях, негайно звільнили». Там нагадують, що невизнання позбавлення волі й відмова визнати факт затримання є «насильницьким зникненням», навіть якщо це було не тривало.

Що відбувається в Білорусі?

У країні 9-го серпня відбулися вибори президента. За остаточними й офіційними результатами, перемагає чинний глава держави Олександр Лукашенко (на посаді вже 26 років) з 80,1% підтримкою виборців. За опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську начебто проголосували 10,1%.

Незгодні з результатами виборів переконують, що їх сфальсифікувала чинна влада, і щодня з 9-го серпня виходять на акції протесту, а на частині підприємств страйкують робітники. Опозиція створила Координаційну раду для мирної передачі влади, натомість Генпрокуратура відкрила на членів ради кримінальну справу та звинувачує у намаганні захопити владу.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

22 Травня, Середа
21 Травня, Вівторок