<

Мешканці Шацького району, екологи та місцева влада б’ють на сполох

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:53 | 6.08.2015 / Шацьк /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Мешканці Шацького району, екологи та місцева влада нарікають на те, що з кожним роком рівень води у Шацьких озерах стає меншим. Як вважають експерти, основна проблема полягає у розробці Хотиславського кар’єру, який загрожує не лише обмілінню Шацьких озер, а й їх зникненню.

«Цей кар’єр знаходиться не далеко від Шацьких озер. До озера Пісочне по прямій – 16 кілометрів, а до озера Світязь – 21 кілометр. На сьогоднішній день заглублення на видобування кварцового піску пішло на глубину 15 метрів і більше. Відкачка води іде більше десяти тисяч кубів за добу. На території кар’єру збудовано два заводи, які готові до інтенсивної роботи» – зазначає директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко, – пише Громадське.Волинь.

Посадовець заявляє, що найбільша небезпека виникне тоді, коли розробники дійдуть до покладів білої глини мергелю. Це сприятиме утворенню депресивної воронки, в яку буде стягуватися вода з усього Західного Полісся. За таких умов виникне висока ймовірність того, що малі озера Шацького комплексу зникнуть, а Світязь обміліє і втратить більшу частину свого плеса.

Вирішення цієї проблеми потребує негайного дієвого реагування керівних владних органів України та Білорусії. Проте, жодних дієвих кроків так і не приймається, а загроза екологічної катастрофи на Волині зростає.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 Травня, Субота
10 Травня, П’ятниця