<

Прокурор Генпрокуратури причетний до вимагання землі на Одещині, – Рябошапка

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:19 | 22.11.2019 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Прокурор Генеральної прокуратури причетний до справи про вимагання у чиновника Затоківської селищної ради Одеської області.

Про це заявив генеральний прокурор Руслан Рябошапка, коментуючи обшуки в Одесі, – пише ТСН.

“Це справа, пов’язана із вимаганням виділення землі особам, які не мали на це права. На жаль, до цієї справи був причетний один із прокурорів Генпрокуратури, і нині вживаються заходи щодо перевірки цієї причетності і встановлення вини кожного з групи осіб”, – наголосив він.

За словами Рябошапки, також обшуки пов’язані зі справою про розкрадання грошей чиновниками міської ради та корупцією в Адміністрації морських портів.

“Проведено низку обшуків у Одеській міській раді, а також структурних підрозділах міськради і в одному з комунальних підприємств. Проблема була пов’язана з тим, що було створено штучний борг, за який чиновники Одеської мерії пропонували розплатитися одеситам. Розмір боргу становив більше 100 мільйонів гривень. Борг був штучний, і компанії, які викупили борг, афілійовані з чиновниками Одеської мерії”, – пояснив генпрокурор, уточнивши, що правоохоронці шукають документи на підтвердження створення штучного боргу.

Рябошапка зазначив, що деяким посадовцям мерії було повідомлено про підозру.

Водночас очільник ГПУ розповів, що чиновники, які пов’язані з Адміністрацією морських портів, за допомогою фіктивних договорів
намагалися вивезти із власності держпідприємства приблизно 54 мільйони гривень.

“Це було пов’язано із поставками певної продукції, яка так і не була поставлена, а також із виконанням робіт із реконструкції порту, які не були проведені”, – зауважив Рябошапка.

Нагадаємо, 22-го листопада в Одесі провели масові обшуки.

Тим часом мер Одеси Геннадій Труханов потрапив до лікарні, де його прооперували. Діагноз нині невідомий. Відомо лише, що оперували міського голову в одеській клініці.

Зазначимо, у вересні 2016-го року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП “Завод “Краян”, за 185 мільйонів гривень у приватної структури, яка своєю чергою на початку 2016-го заплатила за цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, 11,5 мільйонів гривент. Тобто вартість під час перепродажу зросла в 16 разів.

Отримані від мерії 185 мільйонів гривень фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі. Водночас 1-го лютого слідчий суддя Солом’янського райсуду Києва скасував арешт частини коштів приватної компанії у розмірі 92,34 мільйона гривень.

14-го лютого 2018-го року в аеропорту “Бориспіль” детективи НАБУ та прокурори САП затримали Одеського міського голову Геннадія Труханова та його заступника, яких підозрювали у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (“Заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем”).

13-го лютого детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру вісьмом ймовірним учасникам злочину, при цьому чотирьом у порядку ст.278, ст.135 КПК України, оскільки на той момент їхнє місцеперебування було невідоме.

15-го лютого суд у Києві відпустив на поруки депутата від Блоку Петра Порошенка Дмитра Голубова, підозрюваного в корупції мера Одеси. Прокуратура вимагала для Труханова арешту з альтернативою виходу під заставу у розмірі 50 мільйонів гривень, однак судді ухвалили інше рішення.

На засіданні Вищого антикорупційного суду 6-го листопада прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосив обвинувальний акт стосовно міського голови Одеси Геннадія Труханова. Наступне засідання мало відбутися 22-го листопада.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок