<

Назад у майбутнє: жовтень 1991-го року у Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:50 | 3.10.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
24
/ Коментарі відсутні

Інтернет-видання «БУГ» продовжує рубрику «Назад у майбутнє». Проблеми шахти, вітання до Дня вчителя та Дня автомобіліста, буденне життя –  теми, які підіймали жовтневі випуски газет «Народна рада» та «Робітничий голос».

«Паливні проблеми Волині повинен вирішити Нововолинськ», – такою статтею розпочинався один із випусків «Робітничого голосу». Це слова генерального директора ВО «Укрзахідвугілля» С. Пікула на нараді в міськвиконкомі.

dsc_1458

Паливну ситуацію в області у статті описано так:

«У сільських районах люди заявляють: «На зиму не в змозі заготовити вугілля, бо його нема. Кажіть, чи буде воно. Якщо ні, то змушені будемо виміняти на м’ясо, цукор, картоплю. Але тоді не поставимо цих продуктів у робітничі міста»».

Очевидно, 25 років тому вугільна промисловість була тісно пов’язана з сільським господарством, адже здійснювався своєрідний «обмін» вугілля та харчових продуктів на ринку.

«Керівники «Обпалива» змушені були укласти договір про постачання на Волинь 30 тисяч тонн вугілля з Кансько-Ачинського басейну, що в Красноярському краю. Уявіть собі ціну однієї тонни цього палива, яке здолає кілька тисяч кілометрів?», – додає автор статті І. Лісовий.

Навіть у 1991-у році нововолинські шахти не добували необхідну кількість вугілля : «За вісім місяців наші гірники видобули понад 880 тонн, не додали до запланованого понад 300 тисяч тонн».

25 років тому на нововолинське вугілля був попит, адже його чекали «…ще в шести областях України, Білорусі, Прибалтиці».

У газеті «Робітничий голос»  вміщена стаття «Який господар шахті личить?», яка повідомляє про перспективу  створення асоціації між об’єднаннями «Укрзахідвугілля» та «Львівенерго».

dsc_1561

«Аргументи такому партнерству? Вдасться позбутися зустрічних перевезень вугілля, котрі наносили значних збитків та призводили до перенавантаження залізниці. Річна потреба «Львівенерго» у 6 мільйонів тонн задовольняється паливом з Донбасу. Із шахт Львівсько-Волинського басейну беруть тільки 1063 тисячі тонн. Натомість на коксохімзаводи у Запорізьку та Дніпропетровську області, а також на Суходольську збагачувальну фабрику надсилаємо 2460 тисяч тонн плюс на потреби місцевого опалення ще 2124 тисяч тонн», – зазначено у виданні.

У статті «Говорімо українською», яка вміщена у газеті “Робітничий голос” підіймалося питання перекладу з російської на українську мову стендів, вивісок, назв вулиць. Це було актуально, адже закон «Про мови в Українській РСР» прийняли лише 1989-го року. До цього часу в Україні була поширена російська мова.

dsc_1564

Як зазначала Зоя Жуковська, котра контролювала виконання цього закону, у школах введенні нові предмети: «Рідний край», «Народознавство», «Етнографія та фольклор України».

Газети «Народна рада» та «Робітничий голос» вітали всіх вчителів із професійним святом. До вітань долучилася міська рада народних депутатів, міський відділ народної освіти, координаційна рада народного руху міста Нововолинськ.

dsc_1504

1991-го року на шпальтах газети «Робітничий голос» з’явилася стаття під назвою «Буде гімназія». У середній школі № 8 було створено чотири гімназійні класи – два перших і два п’ятих. «У гімназійних класах діти вивчають такі нові предмети, як «Хореографія», «Основи етики та культури», «Логіка», «Народознавство», «Хоровий спів», а також дві іноземні мови», – зазначено у статті.

Не оминули газети і  Нововолинський ліцей: «Усі предмети викладаються за оригінальними програмами, складеними досвідченими вчителями О. Березан, В. Предком». Варто зазначити, що і зараз ці педагоги продовжують свою професійну діяльність.

Це показує, що 25 років тому освітній рівень місцевих шкіл зростав.

У день автомобіліста зі сторінок газети зринали вітання для працівників цієї сфери. У виданні «Народної ради» подано інтерв’ю з начальником АТП 10708 Михайлом Тимофєєвим, який зазначив, що «..водій міського автобуса отримує в середньому 500 крб., приміського – 418 крб., на міжміських маршрутках – 475 крб. Хто краще працює, той краще отримує. Але ж і на ринку кілограм м’яса – 20 крб».

dsc_1509

Газета «Робітничий голос» подає таблицю цін міського ринку на продукти 1990-го та 1991-го років :

dsc_1489

У газеті «Народна рада» вміщена стаття «Майже детективна історія».  Це звернення до редакції  жительки міста Марії Трутненко.  В одному з магазинів міста вона придбала ковбасу, з якої «виглядав шматочок м’яса та шерсті».

25 років тому такий випадок – рідкість, адже більшість товарів виготовлялися на високому рівні. А що ж стосується нашого часу…стандарти якості змінилися, та не в кращу сторону.

Варто зазначити, що на лист жительки прийшла відповідь головного державного санітарного лікаря Нововолинська А. Лопатнікова, який зазначив, що на винних осіб складено протокол про санітарне порушення для прийняття штрафних санкцій.

dsc_1499

У “Народній раді” містилась інформація про утворення дільничих виборчих комісій у Нововолинську:

dsc_1512

Жовтневі випуски обох газет містили такі повідомлення та оголошення:

dsc_1465
dsc_1472
dsc_1486
dsc_1492
dsc_1494
dsc_1501
dsc_1502
dsc_1503
dsc_1569

Інтернет – видання «Буг» готує нові публікації рубрики “Назад у майбутнє”. Слідкуйте за оновленнями.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя