<

Прийняли бюджет Іваничівської громади на 2024 рік: скільки і на що виділи

15:41 | 28.12.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
342
/ Коментарі відсутні

22-го грудня депутати Іваничівської селищної ради під час пленарного засідання прийняли бюджет громади на 2024 рік, який становить 77 мільйонів 218 тисяч гривень. Проєкт головного кошторису попередньо затвердили на комісіях та бюджетних слуханнях. Тож на пленарному засіданні бюджет, за яким житиме громада наступного року, ухвалили без жодного обговорення, внесення якихось зауважень, заперечень чи пропозицій.

Відтак, у новому році доходи бюджету Іваничівської громади становитимуть 77 мільйонів 218 тисяч 185 гривень, у тому числі доходи загального фонду – 75 мільйонів 402 тисячі 785 гривень, доходи спеціального фонду – один мільйон 815 тисяч 400 гривень та бюджет розвитку – 20 тисяч гривень.

Видатки бюджету селищної громади складатимуть 77 мільйонів 218 тисяч 185 гривень, у тому числі видатки загального фонду – 75 мільйонів 382 тисячі 785 гривень та видатки спеціального фонду – один мільйон 835 тисяч 400 гривень.

Профіцит за загальним фондом бюджету громади запланований у розмірі 20 тисяч гривень. Стільки ж буде й дефіцит за спеціальним фондом бюджету.

Оборотний залишок бюджетних коштів складає 500 тисяч гривень, що становить 0,7% видатків загального фонду бюджету селищної громади.

У резервний фонд місцевого бюджету заклали 100 тисяч гривень, що становить 0,13% видатків загального фонду бюджету.

Де братимуть кошти в бюджет?

Основними джерелами доходів загального фонду селищного бюджету залишаються податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок та плата за землю. До бюджету очікуються такі надходження:

  • податок на доходи фізичних осіб в сумі 21 мільйон 170 тисяч гривень (56%)
  • акцизний податок – 2 мільйони 220 тисяч гривень (3%)
  • єдиний податок – 7 мільйонів 586 тисяч гривень (20%),
  • місцеві податки і збори – 13 мільйонів 411 тисяч 820 гривень,
  • податок на майно в сумі 5 мільйонів 825 тисяч гривень, з них плати за землю – 4 мільйони 970 тисяч гривень, податок на нерухоме майно – 855 тисяч гривень.
  • неподаткові надходження – 2 мільйони 591 тисяча 265 гривень.

Ще 380 тисяч гривень керівництво громади очікує отримати від роботи ЦНАПу за надання ним різноманітних адміністративних послуг, 193 тисячі гривень – від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності, та 100 тисяч гривень державного мита.

Обсяг доходів спеціального фонду затверджено в сумі 1 мільйон 785 тисяч гривень. Це є власні надходження бюджетних установ: освітня галузь – 1 мільйон 780 тисяч гривень та галузі культури – 30 тисяч гривень.

Окрім цього суттєвим поповненням місцевого бюджету є субвенції з держбюджету, які громада отримує регулярно. Наприклад, освітня субвенція. Але їх, зазвичай, направляють на виплату зарплати працівникам комунальних установ.

Як розподілили кошти бюджету?

7 мільйонів 999,9 тисячі гривень виділили на організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності селищної ради. З них: 6 мільйонів 662,2 тисячі гривень на виплату заробітної плати працівникам апарату, ще 682,2 тисячі – на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, 299 тисяч – на придбання різноманітних предметів й матеріалів, та 300 тисяч – на оплату різних послуг: обслуговування програмного забезпечення, електронних ключів НАІС, програм АСКОД і М.Е.Doc, інтернету, виготовлення технічної інвентаризації нерухомого майна, експертних висновків, страхування водія та автомобіля, заправка та ремонт картриджів, поточного ремонту автомобіля, поштові витрати, пультова охорона. Окрім цього передбачили 5 тисяч гривень на відрядження працівників ради.

180 тисяч гривень заклали на утримання трудового архіву.

2 мільйони гривень запланували на заходи з організації благоустрою сіл громади. Ці кошти отримає місцеве ВУЖКГ для виплати заробітної плати працівникам, придбання паливно-мастильних матеріалів та оплату вуличного освітлення. Однак, цих коштів вистачить лише на 8 місяців. А на весь рік потрібно 3 мільйони, виходячи із розрахунку 250 тисяч на 1 місяць.

Ще у 1,5 мільйона гривень обійдуться заходи з утримання та розвитку вулично-дорожнього господарства.

20 тисяч гривень передбачили на оплату послуг спеціалізованим організаціям за проведення мікробіологічних досліджень якості питної води та придбання засобів хлорування питної води та інших речовин.

131 тисячу гривень заклали на мобілізаційну підготовку місцевих мешканців.

200 тисяч гривень виділили на формування матеріального резерву щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха.

50 тисяч гривень спрямували на заходи й роботи з територіальної оборони.

Левова частина бюджету – 57 мільйонів 589,6 тисяч гривень закладена на потреби відділу освіти, культури, молоді та спорту (ймовірно, йдеться, про субвенцію з держбюджету). З них 521,2 тисячі – на зарплату працівників цього відділу. 8 мільйонів 560,5 тисяч запланували на дошкільну освіту. Зокрема 6 мільйонів 88,3 тисячі на виплату зарплати, 798,4 тисячі – на харчування дітей, один мільйон 523,3 тисячі – на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, 59,5 тисяч гривень – на придбання пального для обкошування і генератора, миючих засобів й господарських товарів, оплату за інтернет й інші послуги та ще 10 тисяч – на придбання подарунків дітям пільгових категорій.

10 мільйонів 426 тисяч гривень отримають заклади загальної середньої освіти. З них 5 мільйонів 210,7 тисяч гривень – на зарплату, 3 мільйони 426,3 тисяч – на комунальні послуги, 687 тисяч – на харчування дітей пільгових категорій, один мільйон 239 тисяч – на придбання необхідних предметів і матеріалів: пального для автобусів, генераторів і обкошування, ділової документації, медикаментів, оплату Інтернету, аналізу продуктів, ремонту шкільних автобусів та відрядних, та ще 35 тисяч – на стипендії обдарованим учням.

Один мільйон 370,9 тисячі гривень запланували для місцевих мистецьких шкіл. Один мільйон 370,9 тисячі гривень – на зарплату працівникам централізованої бухгалтерії. 107,8 тисяч – на інклюзивно-ресурсні центри. Ще 12 тисяч гривень віднайшли в бюджеті для придбання канцтоварів та шкільної форми для дітей-сиріт.

Також 4 мільйони 327,5 тисяч передбачили на утримання Центру культури, дозвілля та спорту і один мільйон 317,3 тисяч – Дитячо-юнацької спортивної школи. 20 тисяч спрямували на поповнення бібліотечного фонду. 60 тисяч запланували на фінансування культурно-мистецьких заходів, організацію дозвілля населення і розвиток аматорського мистецтва та 70 тисяч на проведення спортивних заходів.

Окрім цього, 6 мільйонів 484,9 тисячі гривень запланували на відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я. 2 мільйони 900 тисяч витратять на оплату комунальних послуг у місцевій лікарні, 960,9 тисяч – на утримання Центру ПМСД: зарплата працівникам і оплата комунальних послуг, ще один мільйон 245,8 тисяч піде на утримання Центру надання соціальних послуг.

Також 40 тисяч заклали в бюджет на відшкодування витрат за безоплатний та пільговий відпуск лікарських засобів населенню по безплатному відпуску медикаментів за пільговими рецептами лікарів. 145 тисяч спрямували на оплату видатків по утриманню медичних пунктів, 7,5 тисяч – на відшкодування ПАТ «Укртелеком» витрат за пільгове користування послугами зв’язку жителів громади, 124,3 тисяч – на виплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду за людьми з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі.

260 тисяч гривень виділили на виконання заходів Комплексної програми соціального захисту. З них 110 тисяч гривень – для надання допомог за зверненнями до депутатів та 100 тисяч – допомог на лікування, 40 тисяч – на придбання продуктових наборів. Також 762,8 тисяч запланували на утримання фінансового відділу селищної ради.

Зауважимо, що прийняття бюджету громади під час пленарного засідання пройшло без будь-якого обговорення. Ніхто з присутніх депутатів не поставив жодного питання, не уточнив якогось моменту і не вніс жодної пропозиції чи заперечення. Просто начальниця фінансового відділу Тетяна Бартновська проінформувала присутніх про основні видатки та надходження головного документу громади, а депутати “дружньо” проголосували й затвердили його.

Лише під час бюджетної комісії, яка передувала сесії, депутати Руслан Мартинюк, Роман Чипинюк і Сергій Лойко та Володимир Сарабуна внесли кілька пропозицій та змін до головного фінансового документа громади, зокрема «випросили» 800 тисяч гривень на ЗСУ.

Також цікавим є те, що в бюджет громади на новий 2024 рік заклали на 28 мільйонів 700 тисяч гривень більше ніж це було цього року. Нагадаємо, бюджет на 2023 рік становив 48 мільйонів 518 тисяч гривень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота