<

Іваничівська лікарня найняла юриста за 30 тисяч, який не відвідував засідання: Аванті виграло черговий суд

15:04 | 5.09.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
1899
/ Коментарі відсутні

Судова епопея керівництва Іваничівської громади та постачальника теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює місцеві бюджетні установи та організації, використовуючи альтернативні джерела енергії, продовжується. Директорка місцевої лікарні Алла Баранчук, ймовірно, за вказівкою Лідії Томашевської відмовилася оплачувати послуги за доставку теплопостачання, надане Аванті, та заборгувала за січень-лютий 289 тис. грн. Для суду лікарня найняла приватного адвоката за 30 тисяч грн, хоча має у штаті свого.

Про це БУГУ повідомив директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов. За його словами, 29-го серпня відбулося засідання суду, який виніс рішення, задовольнивши черговий позов ТОВ «Аванті-Девелопмент». Цього разу йдеться про недоплату по актах виконаних послуг щодо транспортування тепла з котельні “Аванті” до місцевої лікарні. Оскільки формальним неплатником в цьому випадку є лікарня, то ТОВ «Аванті-Девелопмент» подало до суду саме на неї. Відповідно відповідачем в цій судовій справі стала очільниця медзакладу Алла Баранчук. Однак, Костянтин Богатов переконаний, що за цим стоїть голова громади Лідія Томашевська, яка звеліла своїй підопічній не платити.

За словами Богатова, ця ситуація — абсурдна. Адже Аванті має усі необхідні документи: діючу ліцензію на всі види послуг, рішення виконкому селищної ради про тариф на всі види послуг, а також акти, які підтверджують факти надання послуг. Однак, оплати теплопостачальна організація так і не дочекалася. Відтак змушена була вкотре шукати правди та відстоювати свої інтереси в суді.

“З січня 2024 року і до кінця теплового сезону лікарня відмовлялася оплачувати послуги Аванті по транспортуванню теплової енергії. В березні ми подали проти лікарні позов в Господарській суд Волинської області на суму недоплати за січень-лютий в розмірі 289 тисяч гривень”, – зазначив директор теплопостачальної організації.

Справу ТОВ «Аванті-Девелопмент» проти Іваничівської лікарні розглядав Господарський суд Волинської області. Перше засідання відбулося 24-го квітня. Однак судові засідання затягнулися через відсутність на них адвоката, якого найняла Іваничівська лікарня. Як зауважив Богатов, з 5 засідань, той відвідав лише 2. Решту, як виявилось “прогуляв”, збрехавши про причину відсутності, принаймні на крайньому засіданні. Так, на останнє судове засідання адвокат подав клопотання, щоб суд перенесли, бо він, мовляв, везе гуманітарну допомогу на фронт. Але це, за словами Костянтина Богатова, виявилось не правдою.

“Напередодні останнього засідання, на якому повинна було заслуховуватися позиція сторін, проходити розгляд наданих доказів і виноситися рішення по справі, адвокат лікарні надіслав в суд клопотання про перенесення засідання у зв’язку «з відрядженням на схід України для доставлення гуманітарної допомоги». Це досить дивна поведінка адвоката (вже третій раз він просив перенести справу у зв’язку з його відсутністю), але так іноді буває – адвокат може захворіти, може мати на розгляді іншу справу в іншому суді, в решті решт, може дійсно бути волонтером. Якби не одне «але» – в цей раз адвокат не збирався на Схід.

Це підтверджує аудіозапис, де адвокат, вже після того, як відправив клопотання про перенесення справи, домовляється про зустріч з іншим клієнтом саме на день розгляду справи лікарні. Тобто адвокат відправив клопотання в суд про перенесення справи через поїздку на Схід і на той же час домовився про зустріч з новим клієнтом в Луцьку”, – повідомив директор теплопостачальної організації.

Зауважимо, що відповідно до інформації на Prozorro, Іваничівська багатопрофільна лікарня уклала договір з адвокатом Денисом Деркачем. Його послуги в суді обійшлися медзакладу в 30 тисяч гривень. Це вкотре підтверджує абсурдність цієї ситуації. Адже в лікарні є штатний юрист, а в апараті селищної ради є окремий юридичний відділ, який очолює Людмила Іванчук. Тож представляти інтереси громади в судах мали б вони. Однак для позовів чомусь винаймають приватного юриста, який до того ж не відвідує засідання.

І роблять це не вперше. Бо ж 2023 року селищна рада на чолі з головою Лідією Томашевською 10 разів замовляла на Prozorro послуги з юридичного консультування та юридичного представництва. На оплату роботи приватного адвоката з місцевого бюджету витратили понад 153 тисячі гривень. Здебільшого приватного юриста Томашевська наймала для судів саме з ТОВ «Аванті-Девелопмент». За таку нецільову розтрату бюджетних коштів Томашевській, ймовірно, таки прийдеться відповідати. Адже проти неї відкрили кримінальне провадження за розтрату бюджетних коштів.

Нагадаємо, під час пленарного засідання 28-го березня, коли розподіляли вільні лишки в бюджеті громади, Лідія Томашевська повідомила, що значна частина цих коштів – зекономлена на енергоносіях. Мовляв, не заплатили ТОВ «Аванті-Девелопмент» за транспортування тепла. Й завдяки цьому в місцевій скарбниці залишився один мільйон 200 тисяч гривень.

Голова громади стверджує, що не заплативши кошти за транспортування тепла, зекономила місцевий бюджет. Однак, суд задовольнив позов Аванті, то ж 289 тисяч гривень, тепер таки доведеться заплатити. До того ж судова справа – це додаткові витрати, які лягають на сторону, що програє: судовий збір, гонорари за юридичні послуги, компенсація за доїзд, а також штрафні санкції. Так, за рішенням суду, лікарня має компенсувати Аванті судовий збір і юридичні витрати на суму 24,5 тисячі гривень. Тож це явно не економія коштів місцевої казни, а чергове витрачання грошей “на вітер”.

До того ж лікарня, ймовірно, намагатиметься компенсувати з бюджету громади тих 30 тисяч гривень, що витратила на адвоката.

А кошти, витрачені на безглузді судові справи, можна було б краще спрямувати на допомогу ЗСУ, або ж зарплату бюджетникам, за яку так на одній із сесії переживала Томашевська. Але, напевно, для неї “розправа” з Аванті та судова тяганина важливіша.

Аналізуючи цю судову справу, та й усю судову епопею Томашевської з Аванті за майже два роки, можна прослідкувати певну не логічність і навіть безглуздість вчинків керівників громади.

По-перше, комунальні установи без будь-якої поважної причини не платять за надане їм тепло. Невже сподіваються, що теплопостачальна організація працюватиме задарма і просто подарує їм чималі кошти? Навряд. Очільники цих установ, як і Лідія Томашевська, добре розуміють, що це призведе до нової судової справи. Оскільки закон на стороні Аванті, відповідно суд вкотре це підтвердить. То ж на що розраховувала Томашевська та її поплічники? Можливо, через свою юридичну неграмотність таки надіялась на якесь “диво”?

По-друге, лікарня наймає юриста, хоча в штаті має свого. Знову таки навіщо? У громаді є лишні 30 тисяч грн?

І по-третє, лікарня найняла юриста за 30 тисяч гривень, а він ще й не ходив на засідання, обманюючи про “серйозні” причини своїх прогулів. Тобто, свій гонорар він, ймовірно, не відпрацював. Гроші були “викинуті на вітер”.

До речі, Аванті вже готує наступний позов проти Іваничівської лікарні. Цього разу вимагатиме оплати за березень-квітень і пені за прострочку оплати за надане медзакладу теплопостачання.

До слова, 2023 року, приймаючи незаконні рішення, Томашевська змусила власників теплопостачальної організації оскаржувати їх в суді. Усі три судові справи очільниця громади програла. Однак і на цьому Томашевська не зупинилася. Оскільки програвати вона не любить, то подала апеляції на дві судові справи, а одна справа дійшла навіть до Верховного суду. Але знову Закон був на стороні “Аванті”. В результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Ось така “економія по-Тамашевськи”…




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок
15 Вересня, Неділя