<

Жінка з іваничівським корінням вивела в Ізраїлі пшеницю, стійку до шкідників

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:08 | 4.09.2019 / Новини /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

31-ріна ізраїльська дослідниця Валентина Климюк з іваничівським корінням вивела новий сорт пшениці, який не боїться поширеного захворювання „бурою іржею“.

Приємною новиною у фейсбук порадував ізраїльтянин Шимон Бріман, а поширила її у нас вчителька із сусіднього з Володимирщиною села Людмила Андрощук, адже йдеться про її племінницю. У телефонній розмові з журналістом Слова правди вона  розповіла про  братову дочку докладніше.

Молода науковиця з волинським корінням Валентина Климюк захистила докторську дисертацію в Гайфському університеті Ізраїлю. Її дослідження знаходяться на перетині біології та генетики і стосуються боротьби з поширеною хворобою пшениці – „бурою іржею“. Нововиведений  сорт  не  боїться цього захворювання. За це досягнення Валя отримала нагороду для жінок, які починають наукову кар’єру від всесвітнього консорціуму боротьби з іржею пшениці (The Borlaug Global Rust Initiative), що базується в Корнельському університеті (штат Ню-Йорк) – «Jeanie Borlaug Laube Women in Triticum Award for Young Career Scientists». За вісім років присудження цю нагороду отримали тільки 25 представниць прекрасної статі.

Цікаво, що родина жінки не має жодного стосунку до землі обітованої. Батько 31-річної дослідниці, маріупольський металург, Микола Іванович,  родом із Бортнева сусіднього з нами Іваничівського району. У цім селі проживає бабуся дівчини Валентина Станіславівна, колишній сільський медик, та інші близькі родичі. Тут не раз гостювала і теперішня науковиця. Її тітка, пані Людмила, пригадує, що племінниця колись обіцяла дідусеві, котрий журився, що зникне його прізвище, не переходити на чоловікове. Її наречений погодився і молодята взяли подвійне прізвище. Тепер Валентина ще й прославила Климюків на увесь науковий світ. У родині цьому не дивуються, бо кажуть вона з дитинства дуже працьовита і наполеглива.

Зв’язки з ізраїльськими біологами зав’язалися ще під час навчання Валентини на біологічному факультеті Донецького національного університету ім. Василя Стуса. Тоді студентка опублікувала ряд статей у міжнародних наукових журналах, в тім числі разом із дослідницею Софією Баріновою з Гайфського університету. Наразі під керівництвом директора тамтешнього Інституту еволюції професора Ціона Фахіма закінчує свою докторську дисертацію і чоловік Валентини – Андрій.

Молоде подружжя було змушене припинити навчання в аспірантурі і виїхали з Донецька після його захоплення проросійськими сепаратистами у 2014 році.

„Наш будинок, який ми побудували власними руками, мародери грабували п’ять-шість разів. Не можемо його продати. Тільки сусіди іноді заходять перевірити, що залишилося від нашого житла у Донецьку“, – розповідає молода жінка.

Тоді на розіслані у різні наукові установи резюме молодих вчених, на жаль, не зреагували в Україні, проте відгукнулися ізраїльтяни. Українців прийняли в докторантуру, вони отримали навчальні візи і стипендії та вже чотири роки успішно працюють у цій країні. Вони приїхали в Ізраїль з маленьким сином, і вже в Гайфі у них народилася донька. Син ходить до місцевого дитячого садка і вільно говорить на івриті.

Результати досліджень в Ізраїлі вже запатентовано, адже вони мають велике комерційне і аграрне значення. Днями подружжя молодих науковців Климюк-Фатюха підписало контракт, запропонований урядом Канади, де продовжуватиме свої дослідження.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Травня, Субота
17 Травня, П’ятниця