<

Зник завізований проєкт рішення: в Іваничах за вказівкою Томашевської не затвердили межі Нововолинській громаді

14:07 | 11.10.2024 / Іваничі / , /
Перегляди
1101
/ 1 коментар

Депутати Іваничівської селищної ради вкотре підтвердили свою відданість очільниці громади Лідії Томашевській, голосуючи на сесії за її вказівкою. Йдеться про, здавалося б просте процедурне питання – погодження меж сусідній Нововолинській громаді. Однак Томашевська чомусь вирішила затягнути час, заявивши, що потрібно, аби приїхали фахівці і показали, де саме проходять ці межі. Хоча є спеціальний сайт з онлайн картою, на якій чітко видно, що ніяких проблем із межами немає. Голова громади навіть приплела сюди Павлівське лісництво та приватні паї мешканців, мовляв, там можуть бути якісь накладки. Хоча селищна рада немає до них ніякого відношення.

Ще на початку пленарного засідання, яке відбулося 26-го вересня, стало зрозуміло, що питання із затвердженням меж Нововолинській громаді Томашевській чомусь “поперек горла” і вона робитиме все можливе, аби вставити “палки в колеса” і не дозволить депутатам його ухвалити. Адже, затверджуючи порядок денний сесії, Томашевська сказала, що нібито немає проєкту цього рішення. Тому це питання не хотіли включати в порядок денний пленарного засідання. Відтак чимало депутатів, голосуючи, утримались. Та все ж більшість таки проголосували “за” і питання таки розглянули.

В кадастровій онлайн-карті можна побачити, що жодних накладок з межами нема, – представниця Нововолинської мерії

Аби розповісти детальніше про питання “Затвердження проєкту землеустрою щодо встановлення меж Нововолинської міської територіальної громади” й роз’яснити депутам усі нюанси, на сесію приїхала начальниця відділу земельних відносин Нововолинської міськради Світлана Орищук.

Вона розповіла, що усі ради колишнього Іваничівського району мали вже сформовані й затверджені межі з якими увійшли до нинішніх громад. Були розроблені відповідні проєкти. І з кожної сторони кожна сільрада погоджувала одне одному межі, до прикладу, Мишів-Соснина-Гряди, Мишів-Гряди, Мишів-Грибовиця. Починаючи з 1991 року і до сьогодні, за словами Світлани Поліщук, не було ніяких претензій щодо меж.

“По межах є зареєстровано 98% земельних ділянок, які не накладаються одна на одну. Серед них і Павлівське лісництво, яке належить до ДП “Лісник України”. Там суперечок також нема. Може будь-хто зайти на публічну кадастрову карту, що знаходиться на сайті “Кадастр.юа”, і все подивитися. Ми межуємо з 5-ма громадами. І вже одну процедуру погодження пройшли. Перед цим Володимирська громада її робила і ми теж погодили їй межі. Зараз ми в них теж погоджуємо.

Окрім цього, погоджуємо межі з Поромівською, Литовезькою і Зимнівською громадами. Там дійсно були спірні питання, але ми їх вже вирішили. З Іваничівською громадою навіть не було ніяких спірних моментів. Тоді чому виникає питання, що можуть бути якісь накладки, яких взагалі немає, не зрозуміло. На сайті “Кадастр.юа” чітко видно, що немає ні однієї накладки. Встановлення меж громади передує розробленню комплексного плану. Ви теж, можливо, потім розблятимете цей план і вам теж буде необхідне погодження усіх сусідніх громад”, – зазначила представниця Нововолинської мерії.

Однак Томашевська заявила, що в цьому питанні нібито немає жодної конкретики. Й потрібно, аби розробник проєкту приїхав і показав, де саме знаходяться ці межі.

Світлана Орищук запевнила, що це всерівно нічого не змінить, лише затягне чимало часу.

“Що воно вам дасть? Фахівець просто виїде і покаже вам точки. І що потім? Ви буде ставити стовпчики? Бетонувати ці межі? Чи огорожу ставити?”, – здивувалась вона.

Сюрприз №1 від Томашевської: зникнення завізованого проєкту рішення

Під час розгляду питання почались “сюрпризи” від Томашевської. Вияснилось, що дивним чином кудись зник важливий документ – проєкт рішення цього питання, яке, за словами депутата Руслана Мартинюка, підписав під час засідання земельної комісії заступник голови громади Віктор Березюк.

“Я звернувся до Березюка й погодив це рішення. Й віддав цей документ йому. Вікторе Григоровичу, ви погоджували проєкт?”, – наголосив Мартинюк, звертаючись до заступника Томашевської.

Однак Березюк заявив, що нічого не підписував. Ймовірно, збрехав, виконуючи доручення Томашевської. Адже тій потрібні були вагомі підстави, щоб не прийняти це питання

“В четвер, за три дні до сесії, надійшло відношення від Нововолинського міського відділу. Самого проєкту у відношенні не було. Коли і ким він був переданий не знаю. Я візував лише рішення земельної комісії. І все”, – наголосив Березюк.

Опісля Томашевська заявила, що, оскільки немає завізованого проєкту рішення, то депутатам не можна його погоджувати. Адже це буде порушенням регламенту проведення сесії.

Але депутат Володимир Сарабуна заперечив і запевнив, що це не так.

“Не вводьте депутатів в оману. Навіть, якщо проєкт рішення не погоджений керівництвом громади, його можна винести на сесію і депутати можуть його підтримати. Головне, аби цей проєкт повністю зачитали перед присутніми. Що й зробив голова земельної комісії Руслан Мартинюк”, – зауважив Сарабуна.

Сюрприз №2 від Томашевської: на земельній комісії жодних зауважень не було, а на сесії виявилось, що питання – не вивчене працівниками селищної ради

Ще одним “сюрпризом” від Томашевської стало те, що це питання, мовляв, не вивчене ні працівниками селищної ради, зокрема земельного відділу, ні старостами. Й треба більше часу, аби “розібратися з усіма нюансами”.

“В межі розмежування входять не лише земельні ділянки на яких проводяться сільськогосподарські роботи, але й межі розмежування лісових масивів, якими користується Павлівське лісництво. Наразі ні я, ні старости не маємо навіть уявлення, де конкретно проходить межа по земельній ділянці між Нововолинською й Іваничівською територіальними громадами.

Ми вивчали усі доступні документи, які стосуються цього питання. Також це стосується не лише земель комунальної і державної власності, але й приватної. Там є паї мешканців нашої громади. Тому необхідно виїхати проектантам і на місці, залучивши усі структури й господарства, зорієнтуватися, де ж саме проходить ця межа. Де гарантія, що в розробників немає ніяких накладок?”, – заявив Віктор Березюк.

Спроби маніпулювання й спекулювання інформацією працівниками селищної ради

Голова постійної земельної комісії Руслан Мартинюк запевнив, що селищна рада не має жодного відношення ні до приватних паїв, ні до до Павлівського лісництва. Тому це лише спроба маніпулювання, аби вплинути на голоси депутатів.

Також Мартинюк обурився тим, що під час земельної комісії до цього питання ні в кого не виникло жодних зауважень: ні в старост, ні в працівників земельного відділу. Однак, проходить кілька днів – і все чомусь кардинально міняється.

“На земельній комісії це рішення підтримали одноголосно. Ніяких питань тоді не виникало. І Березюк завізував проєкт цього питання, винесеного на сесію. В нас межі Іваничівської громади – сформовані. І ніхто їх переробляти не буде. Навіщо затягувати процес людям, які роблять проєктну документацію, спеціально на місяць-два? В проєкті рішення нічого такого немає. Ми просто погоджуємо це питання, як сусід погоджує межу іншому своєму сусіду. Якщо в нас виникне аналогічна потреба погодити межі із сусідніми громадами, то ми це робитимемо довго і нудно. З таким ставленням до них.

У нас в селищній раді є спеціалісти на ставці чи півтора з інтенсивністю та іншими доплатами, то чого на земельній комісій не було документів? Я запитав: “Чи там є конфлікт?”. Були присутні старости, які мовчки слухали, й вони сказали, що все добре. До того ж, яке відношення Іваничівська селищна рада має до приватних паїв і до Павлівського лісництва? І чого Ви приходите на земельну комісію не підготовлені? Ви тоді сказали, що ніяких проблем нема. Проходить день і все міняється. Для чого ви налаштовуєте депутата проти депутата? Якщо ви дізнались якусь важливу інформацію, треба було повідомити мене. Ми б знову зібрали комісію і ще раз все обговорили й вивчили. І зараз не було б ніяких суперечок”, – наголосив Мартинюк.

Його слова підтвердила і депутатка Катерина Бонюк, яка також входить в земельну комісію. Вона також запевнила, що Віктор Березюк дійсно візував тоді проєкт рішення цього питання. І теж здивувалася, чому під час комісії, ні в кого не виникало ніяких зауважень, а зараз вони вже появились.

“Я теж член земельної комісії. Ми прийшли, проголосували за основу порядку денного комісії. Нам сказали, що є додаткові питання, в тому числі й це. Запитали доповідача, чи є проєкт, він запевнив, що є. І дав нам його. Проєкт завізували під час комісії. Члени комісії розглянули і запитали, чи є проблеми, нам відповіли, що немає, і що це просте процедурне погодження. В результаті комісія рекомендувала. Питань не було взагалі.

Тепер за цей проміжок часу між комісією і сесією провелась якась робота. Ви ж усе прекрасно розумієте. Але, можливо, для якогось проєкту чи гранту нам теж знадобиться погодження меж із сусідніми громадами. І ви хочете, щоб нам теж так погоджували? Питання до старост: чому ви на комісії сиділи мовчки? І тоді нічого не казали проти цього питання? Час був. Ми тоді сиділи 3,5 години”, – повідомила Катерина Бонюк.

Працівники селищної ради мають готуватися до сесій завчасно, – секретарка Наталія Мазурок

Тим, що працівники відділів селищної ради приходять не підготовленні на комісії, а потім через це під час сесії виникають суперечки обурилась і секретарка селищної ради Наталія Мазурок.

“Таке трапляється не вперше. На комісії приходять працівники селищної ради і депутати. Ми сидимо довго, обговорюємо усі питання. Тому прошу дуже: висловлюйтесь, щоб ми не виходили на сесії з тим, що є якісь не вирішенні суперечності. Були писутні представники земельного відділу і старости.

Треба було казати: ми не готові з цим питанням йти на сесію, не включайте його в порядок денний, бо там є певні порушення. А то ми виходимо на сесію і в нас виходять колізії: це – законно, це – ні, це – погоджено, а це – ні. Давайте дотримуватись однієї тенденції і не будемо спекулювати ні одним, ні іншим”, – заявила вона.

Депутати запитали у виконувача обов’язків начальника земельного відділу Олега Волянського, чи в погодженні меж Нововолинській громаді є якісь порушення. Однак чіткої відповіді той не дав. Лише сказав, що треба більше часу на вивчення цього питання. Мовляв, до засідання земельної комісії немав усіх матеріалів і документів, а отримав їх пізніше.

Не голосуйте за це питання, – Томашевська

Врешті Лідія Томашевська, побачивши, що усі її спроби приховування документів, спекулювання й маніпулювання інформацією можуть не спрацювати, відкрито наказала депутам не голосувати й не підтримувати це питання.

“Що заважає, аби розробник проєкту виніс ці точки в натурі? Бо з нашими старостами ніхто не працював з цього питання. Проєкт цього рішення – не візований і попередньо не пройшов розгляд фахівцями земельного відділу й робочої групи. Я зроблю порушення, якщо підпишу не візоване рішення. Тому прошу депутатів не голосувати за це питання”, – наголосила очільниця громади.

Депутат Володимир Сарабуна попросив Томашевську не маніпулювати своїм виступом і не вчиняти тиску на депутатів.

“В положенні про постійні комісії нашого регламенту немає жодного слова про якісь робочі групи, які мали б погоджувати проєкт рішення. Конкретно вказані посадові особи й фахівці, а не робочі групи”, – проінформував Сарабуна.

Більшість депутатів продемонструвала свою вірність Томашевській

Та все ж більшість депутатів, голосуючи за це питання, продемонструвала свою вірність і підтримку Лідії Томашевській. Серед поплічників Томашевської, які “танцюють під її дудку” такі депутати: Людмила Бойко, Катерина Будь, Оксана Денисюк, Анатолій Квітка, Ємілія Левчук, Анатолій Макаров, Алла Наумук, Іван Палій та Оксана Рубан. Голосуючи за це питання, вони вкотре підтримали позицію голови громади Лідії Томашевської і зробили так, як вона їм наказала: просто утримались. Відтак питання не було прийняте.




один коментар
  1. Цитата – “…. Наразі ні я, ні старости не маємо навіть уявлення, де конкретно проходить межа по земельній ділянці між Нововолинською й Іваничівською територіальними громадами…”
    І відразу запитання: А що та пані тоді робить так як і земельний відділ, юридичний? Вони уявлення ні про що не мають. Як так до сих пір не знати де межі громади???? Попродавали так що вже й меж знайти неможуть?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 Жовтня, П’ятниця