<

Віктор Мартиненко

Цікаві факти про наш новозбудований храм у Поромівській громаді

16:13 | 4.10.2024 / Погляд / /
72
/ Коментарі відсутні

Храм базилікального типу у селі Стара Лішня у Пормівській громаді, збудований у романському стилі IX-XIV ст. Розміри: 7х4 м. У задумі я надихався храмом, що його збудував відомий іконописець о. Зинон Теодор у селі Гверстонь, церквою 12-апостолів в Судаку XIII ст, церквою Воскресіння Христового у Верії XIV ст..

Проект будівництва майстерно зробив і офірував о. Константин. Деякі ідеї з оформлення запозичив з храму владики Іони в Ольшанці, а саме: голосники у стінах, форма Хреста і клямки на дверях.

Церква збудована з піноблоків та старої, вживаної радянської цегли, віком понад 60 років.

Дах покритий старою польською черепицею, віком понад 100 років. Якщо хтось прочитавши це подумає: «ото мільйонер, антикварна черепиця» – скажу: усю черепицю придбав за 2тисячі гривень. Правда забракло 50 шт, і я мусив їхати у Коломию, бо лише там знайшли ідентичну, поїхав, придбав ті 50 черепиць за 200 гривень і повернувся назад).

Хрест, що вінчає храм – копія хреста VI ст. з баптистерія у Равенні. Викований вручну волинськими ковалями.

Двері церкви – репліка Великих імператорських дверей Святої Софії у Константинополі. Ті оригінальні двері, як свідчать історики, були виготовлені за Юстиніана з деревини Ноєвого ковчегу, у 1204 році вкрадені хрестоносцями. Зараз там стоїть копія.

Двері замикаються на автентичний кований замок XVIII ст. Я придбав його за безцінь в стані лому, майстерні руки одного доброго чоловіка дали йому нове життя.

У стіни храму вмуровано 10 старовинних глечиків. Це – практика давньоруських архітекторів, для збільшення резонансу та покращення акустики в храмі.

Запрестольний хрест повторює пропорції хреста, зображеного в апсиді храму св. Ірині (Миру) у Константинополі.(храм IV ст, зображення хреста – періоду іконоборчества). Він виготовлений з мореного дуба – деревини дуба, що кілька тисяч років пролежала у воді або болотяній місцині і природньо набула темного кольору. На Хресті немає зображення Розпʼяття – так, як це було поширене у перше тисячоліття християнства. Хрест – знамено перемоги, він порожній – бо Розіпʼятий Воскрес!

Над входом в храм – зображення Синайського Пантократора – енкаустичної ікони VI ст. – найдревнішої з тих, що збереглися, ікони Спасителя.

У Престол під час освячення було покладено мощі мучеників I – XX ст.:

  • Мучениці Фотинії Самарянки (І ст)
  • Преподобномученика лаври св. Сави (VII ст.),
  • Преподобномученика лаври св. Феодосія (VII ст),
  • Священномученика Фадея Успенського (XX ст).

З мощами Єрусалимських преподобномучеників була цікава історія. Більш ніж десять років тому, Екзарх вл. Михаїл, ще був архімандритом на Криті. І ось одного разу закликає його до себе владика – митрополит Ієрапетри і Сіттії Євгеній, нині покійний, дає мощі і каже: «як станеш архієреєм, будеш святити церкву то положи ці мощі в її престол». Тоді ще ані думки, ані ідеї храму не було, та й владика Михаїл служив собі спокійно, навчався і ставати архієреєм не збирався. І ось через понад десятиліття владика, згадавши цей заповіт, виконав його.

В мармуровій підлозі вівтаря вмонтовано елемент мармуру з давньохристиянського храму VI ст в Сіде.

Храм посвячений на честь Бесіди Христа із Самарянкою. Престольне свято – у пʼяту неділю після Пасхи. Це єдиний у світі храм з такою посвятою – саме на честь події – діалогу Спасителя з жінкою самарянкою. Церковне передання свідчить, що співрозмовницю Христа звали Фотинією. Вона стара проповідницею Євангелія і закінчила своє життя мученицькою смертю в Римі.

Матеріалом для публікації став пост священника Віктора Мартиненка у фейсбуці.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Олександр Гром
2.10.2024
Глянув Укази Президента України. Тепло на душі від того, що ми маємо живих Героїв України і більше воїнів, яких ...
Ірина Пикалюк
13.09.2024
Розвиток локальної культури в умовах війни набуває особливого значення.  Культура – це наша духовна зброя, яка ...
Анатолій Бідзюра
11.09.2024
Скільки словесних списів було зламано в Нововолинську, навколо теми знесення скульптурної композиції (солдату НКВД ...
Андрій Бокоч
19.08.2024
Минув тиждень після Олімпіади. Тиждень без неймовірних емоцій, без виняткового азарту, без того особливого стану, який ...
Стас Ткаченко
4.08.2024
Якщо коротко – орієнтовно 250-300 людей зібралось «качати» за те, щоб з місцевого «РТЦК та СП» у Ковелі випустили ...