<

Дітям без щеплення не можна ходити в садок, якщо це становить загрозу для суспільства: рішення суду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:29 | 31.05.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарі 3

Верховний суд України ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації та визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна.

Про це повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун у фейсбук.

“Не можна протиставляти індивідуальне право відмовитися від щеплення суспільному інтересу та безпеці інших дітей. Верховний суд України ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації та визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна”, – написала вона.

МОЗ України сподівається, що судді по всій Україні будуть враховувати це рішення у своїй практиці, адже Верховний Суд є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції, який зокрема забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій.

Рішення суду остаточне у справі, що розглядалася в судах різних інстанцій ще з 2016 року. Тоді до суду звернулася матір, чию невакциновану дитину відмовилися приймати до садочка. Жінка вбачала в цьому порушення права свого сина на освіту, а робити щеплення відмовилася “через недовіру до вакцин”. І хоча спочатку Славутський міський районний суд Хмельницької області задовольнив її позов, садочок подав апеляцію до Верховного Суду України. 

Рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено. Верховний Cуд 2019 року вирішив, що індивідуальний інтерес людини (відмова від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства – не хворіти на інфекційні хвороби.

У постанові йдеться, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей.




коментарів: 3
  1. Верховний Суд України не забороняв дітям відвідувати навчальні заклади…Читайте рішення ВС грамотно і докінця

  2. Я рахую що це не зовсім правильно, бо всі добре знають скільки діток з записаними за хабар прививками.Я за вакцинацію дітей і не розумію тих мамочок які не прививають свою дитину, адже як на мене самі хвороби набагато страшніші за вакцину.

    • Наслухались що були випадки коли діти отримували неякісну вакцину яка призвела до жахливих ускладнень. Тепер бояться негативних наслідків навіть після нормальної вакцини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок