<

Менше третини дітей від 15 років на Волині мають щеплення від поліомієліту

07:13 | 25.10.2023 / Новини / /
Перегляди
35
/ Коментарі відсутні

Щеплення від небезпечної хвороби – поліомієліту – на Волині мають лише 29,5% дітей віком від 15 років.

Про це у фейсбуці повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Волинські лікарі-епідеміологи радять подбати про дітей і зробити щеплення від цієї хвороби. Упродовж 9 місяців на Волині вакциновано серед дітей у віці до 1 року -65,7%, у віці 18 місяців – 66,3%, у віці 6 років -70,3%, у віці 14 років -66,9%.у віці старше 15 років – 29,5%. Рекомендований показник вакцинації для даного періоду (63-66%).

Довідково:

Поліомієліт – високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може залишитися на все життя, тому багато інфікованих отримують інвалідність через це захворювання. 5–10 % паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити – через відсутність будь-яких ознак хвороби. Вірус передається від дитини до дитини. Поліо може інфікувати без жодних симптомів, поки не призведе до паралічу однієї нещепленої дитини.

Захворіти на поліомієліт можуть усі невакциновані – і дорослі, і діти.

Ліків від цього захворювання не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин:

  • Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), що вводиться шляхом ін’єкції.
  • Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – дві краплі в рот.

Згідно з Національним календарем щеплень, дитина отримує 6 доз вакцини від поліомієліту: у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.

Два перші щеплення виконуються вакциною ІПВ (внутрішньом’язова ін’єкція), решта щеплень, зазвичай виконуються вакциною ОПВ (краплі в рот). ОПВ — це жива вакцина, до складу якої входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цій вакцині формується в тому числі й місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає подальшому розповсюдженню вірусу.

Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є обов’ковою і гарантованою державою, щеплення можна зробити безоплатно в медичних закладах відповідно до календаря щеплень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок