<

Юрія Вітренка призначили новим головою «Нафтогазу»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:53 | 29.04.2021 / Новини / , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Кабінет міністрів призначив нинішнього очільника Міненерго Юрія Вітренка на посаду голови правління держкомпанії «Нафтогаз».

Про це повідомляє пресслужба Кабміну, – передає Громадське.

Раніше стало відомо, що уряд звільнив з посади очільника Нафтогазу Андрія Коболєва, при тому що закон не дозволяє цього робити Кабміну — звільнити голову правління компанії може лише Наглядова рада.

«Юрій Вітренко має багаторічний успішний досвід у сфері енергетики та у 2018 році обіймав посаду виконавчого директора НАК “Нафтогаз України”», — пише пресслужба уряду.

Також там уточнили, що замість Вітренка виконувати обов’язки міністра енергетики буде його заступник Юрій Бойко (не той, що депутат ОПЗЖ).

Історія «підсижувань»

І Вітренко, і Коболєв тривалий час працювали в «Нафтогазі», одним з найбільших досягнень компанії того часу стала перемога над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі, завдяки чому російська компанія мала сплатити 4,6 млрд доларів Україні. 

Проте у якийсь момент відносини Коболєва та Вітренка зіпсувалися, внаслідок чого останнього звільнили з «Нафтогазу». А в грудні 2020-го Вітренко став тимчасовим виконувачем обов’язків міністра енергетики.

Аби стати повноцінним міністром, його кандидатуру мала підтримати Верховна Рада, проте депутати двічі провалили голосування за призначення Вітренка. Після цього владна фракція «Слуга Народу» почала шукати іншу кандидатуру на посаду міністра енергетики, нардепи провели співбесіду з віцепрезидентом «Енергоатому» Германом Галущенком. Саме він зараз є головною кандидатурою на заміну Вітренку.

Сам Вітренко, перебуваючи на посаді т.в.о міністра, пропонував уряду звільнити Коболєва з посади голови правління «Нафтогазу». Тож виходить, що Кабмін до цього прислухався й більш того, на заміну Коболєва призначив самого Вітренка.

Хто такий Вітренко?

Юрій Вітренко закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю «міжнародна економіка». Починаючи з 2000-х, він працював на різних посадах у структурі «Нафтогазу». У 2014-2020 роках Вітренко обіймав посаду виконавчого директора «Нафтогазу». 

Зокрема, саме його команда відповідала за судовий процес із «Газпромом» у 2015 році. Тоді російську компанію зобов’язали сплатити «Нафтогазу» 4,6 млрд доларів компенсації.

Вітренко був однією з ключових персон у переговорах з Росією щодо продовження транзиту газу через Україну. У підсумку завдяки санкціям США проти «Північного потоку-2» з Росією уклали новий контракт на транзит газу. Сума угоди становила 7,2 млрд доларів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця