<

Як зміниться обслуговування волинян, які не підпишуть декларації з сімейними лікарями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:46 | 27.05.2018 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Як зміниться обслуговування тих пацієнтів, які до кінця року не підпишуть декларації з сімейними лікарями, розповіли у Луцьку під час прес-конференції, присвяченої питанням підписання декларацій із лікарями.

Захід був організований волинським Центром розвитку місцевого самоврядування спільно із управлінням охорони здоров’я ОДА 25 травня, – пише ІА Волинські новини.

Як розповіли під час заходу, пацієнту, який уклав декларацію, лікар зобов’язаний надати медичну послугу відповідно до цієї декларації. Укласти декларацію можна до 1 січня 2019 року. Оскільки кошти тепер ходитимуть за пацієнтом, вони надходитимуть у той заклад, з яким буде укладена угода. Якщо ж пацієнт не уклав декларації з жодним із лікарів, він все ж матиме право отримати медичну допомогу у межах субвенції (240 гривень на рік, на відміну від 370 гривень, які виділятимуться на кожного пацієнта, який уклав декларацію з лікарем). Коли хворий звертатиметься до лікувально-профілактичного закладу, йому надаватиме медичну допомогу один із чергових лікарів. Пацієнт отримуватиме допомогу в порядку черги, адже лікарі, які уклали декларації з пацієнтами, надаватимуть послугу саме цим пацієнтам. Громадянин має міняти сімейного лікаря двічі на рік, укладаючи декларацію з іншим спеціалістом. За кожним лікарем відслідковуватимуть кількість укладених декларацій і ця інформація буде публічною та доступною в електронному вигляді.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я Луцької міськради Миколи Якимчука, наразі лучани здебільшого підписують декларації з лікарями за своїм місцем проживання, лише 5% пацієнтів звернулися до сімейних лікарів з інших мікрорайонів міста. Окрім цього, у Луцьку проживають приблизно 18 тисяч пацієнтів, які зареєстровані в інших населених пунктах.

Як наголосив головний спеціаліст із терапії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Микола Берник, ідея реформи первинної медико-санітарної допомоги полягає в організації надання медичної послуги, яка включатиме в себе пункти надання медичної допомоги, що входять до протоколу.

Реформування вторинної ланки охорони здоров’я відбуватиметься у 2019-2020 роках. Це не означає, що пацієнт муситиме укладати договір з вузькопрофільними спеціалістами. Європейська практика полягає в тому, що сімейний лікар направляє пацієнта до такого спеціаліста, наприклад, на консультацію до кардіолога. У луцьких ЦПМСД працюють вузькопрофільні спеціалісти, які ведуть прийом за направленням лікаря загальної практики – сімейної медицини. Якщо пацієнт бажатиме звернутися до вузькопрофільного спеціаліста, не звертаючись перед цим до сімейного лікаря, він зможе це зробити за власні кошти.

Нагадаємо, у Луцьку вже є лікарі, які уклали декларації з понад 1200 пацієнтами. Відповідно до законодавства, лікар має право зареєструватися як фізично особа-підприємець і, набравши 2200 пацієнтів, може займатися приватною практикою, як це поширено в Європі. Отже, держава надає можливості для конкуренції між медиками. Заробітна плата лікаря тепер залежатиме від кількості укладених декларацій та кількості пацієнтів, яких він обслуговує. Тож спеціаліст має стимул залучати якнайбільше пацієнтів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок