<

Волинський санаторій в Згоранах з соляной шахтою та кримською сіллю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:43 | 26.04.2015 / Новини /
Перегляди
77
/ 1 коментар

Протитуберкульозний обласний дитячий санаторій у Згоранах Любомльського району відомий на Волині.

За більш як півстолітню історію тут відпочило чимало школярів. Мальовнича природа, хвойний ліс, чисте озеро сприяють оздоровленню дітей, – пише «Вісник».

Головний лікар санаторію «Згорани» Олександр Сень розповідає, що на початку 1960-х років на Волині було зафіксовано великий поріг захворюваності на туберкульоз серед дітей. Тому на базі Згоранської дільничної лікарні в липні 1961 року було засновано туберкульозний санаторій, де лікували хворих на цю недугу дітей. Медичному персоналу тоді зараховували трудовий стаж «рік за два». У 1970-х роках пік захворюваності минув, і санаторій перепрофілювали на протитуберкульозний. Тобто тут оздоровлюються діти, які мали підозру на туберкульоз чи близькі родичі яких страждають цією хворобою, а також діти, які мають хронічні хвороби дихальної системи. Як зазначив Олександр Сень, зараз на Волині епідемії дитячого туберкульозу немає, зафіксовано лише 21 дитину з цією хворобою. У санаторії також успішно проходить оздоровлення хворих бронхіальною астмою. Приміром, часто у дітей із шахтарського Нововолинська, які страждають цією хворобою, тут зникають напади. До речі, відпочивають діти і з самих Згоран.

– У санаторії діти перебувають переважно 21-28 днів, проте бувають і від одного до трьох місяців, – розповідає Олександр Архипович. – За останній час удвічі скоротилася кількість ліжок, тож можемо оздоровлювати 150 дітей. Звичайно, у літні місяці санаторій практично завантажений. Харчуємо чотири рази на добу, дошкільнят – п’ять. Цілий навчальний рік діє школа І-ІІ ступенів. В санаторії є лікувальна фізкультура, фізіотерапевтичний кабінет, інгаляторій та киснева пінка на місцевих травах, УВЧ, масаж. Кілька років тому запустили соляну шахту, аналогів якої на Волині, напевно, вже не буде, бо завезли цеглини солі, яка випарувалася з Чорного моря, із кримської Феодосії.

Дивно, що така сучасна соляна шахта розташована у старому приміщенні. Олександр Сень, який керує тут четвертий рік, сподівається на вирішення фінансових проблем. І каже, що деякі корпуси санаторію, яким понад півстоліття, потребують капітального ремонту. Аби зменшити витрати, взяли в оренду чотири гектари землі, де самі вирощують картоплю, моркву, буряк. Крім того, мають своє підсобне господарство.

Олександр Архипович переконаний, що оздоровлення в їхньому санаторії якнайкраще впливає на дітей. А батькам рекомендує загострити увагу, якщо у дитини не минає кашель, якщо є млявість, пітливість, підвищена температура тіла, втомлюваність – це перші ознаки туберкульозу. Радить з раннього віку загартовувати малечу, займатися спортом, якісно харчуватися, адже це хвороба соціальна. Туберкульоз можна вилікувати за чотири місяці, тільки варто бути сумлінним до здоров’я дитини.




один коментар
  1. Читаю коментарі,з чимось згідна,з чимось ні. Була в санаторії в 2013,ну як сказати…двоякі відчуття.Плюси: Ми їздили майже всім районом,то всі свої були,дружні,хлопці жили окремо,в іншому корпусі. В нас були нові ліжка і матраци а у хлопців старенькі на пружинах. Годували на убой,5 разів на день,смачно. На процедури можна сказати “гонили” коли ми не хотіли туди іти. Школа також сподобалась,нормальні вчителі.Хороша природа.
    Тепер мінуси: умови:туалет який був всередині нашого корпусу завжди забивався, і стояв жахливий сморід,милися лише в п’ятницю і то нас запускали в спільний душ по чоловік 10-15,в купальниках,тож помитись нормально..ну такоє))був душ в корпусі но там не було ні замка зсередини,ні світла,самого піддона в душі не було тож милися в спільній мисці,ми з подружкою так і не ризикнули там митись.Саме навчання в школі було також досить пасивним,вчителі вчитись не закликали,тільки з хімії я пам’ятаю була серйозна вчителька, коли готували дз ніхто нас не контролював,хто хотів був в корпусі,хто телевізора в школі дивився,хто вчив..ввечері коли дискотеки нас ніхто не контролював, втікали в ліс ,або на гойдалки,одного разу пришли місцеві і побили хлопця,ніяких мір не було прийнято.В магазин нас не хотіли водити,і самих не пускали.Гроші забирав головний лікар,і видавав по декілька гривень,менше як ми просили. Дивіться самі,якщо там є якісь зміни в кращу щторону,то можливо би ще раз поїхала

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця