<

Вивчати досвід енергомодернізації багатоквартирних будинків делегація із Володимира-Волинського їздила до Луцька

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:44 | 31.10.2016 / Володимир /
Перегляди
9
/ 1 коментар

28-го жовтня делегація і Володимира-Волинського, очолювана депутатом міськради, головою ради голів ОСББ у місті Григорієм Цаль-Цалко, поїхала до міста Луцьк переймати практичний досвід енергомодернізації багатоквартирних житлових будинків із залученням банківських кредитів.

До складу делегації увійшли Ярослав Матвійчук, перший заступник міського голови, Світлана Федонюк, депутат міськради, Людмила Власюк, голова ОСББ “Мрія”, Олександр Дзядук, голова кооперативу “Шевченківський”, Микола Вальчук, житель будинку по Сагайдачного, 3 та представники Володимир-Волинських місцевих ЗМІ – Тетяна Ізотова та Тетяна Палаєвська. Координатором зустрічі став регіональний консультант проекту IFC “Енергоефективність у житловому секторі України” у Волинській області Петро Лавринюк.

Зустріч розпочалась із відвідин ОСББ “Центральна Вежа”, 16-ти поверховий будинок у центрі міста Луцьк (біля готелю “Україна”). Голова ОСББ Сергій Кудрявцев розповів, що на комплексну енергомодернізацію будинку (встановлення індивідуального теплового пункту та утеплення фасаду мінеральною ватою) взяли кредит в розмірі 3,5 мільйони гривень. Станом на кінець жовтня – це найвища сума кредити для ОСББ в Україні.

img_9741
img_9749
img_9752

Як зазначив пан Кудрявцев: “Головне не боятись і добре порахувати”. Так частину кредити (близько 1 мільйони гривень компенсує держава). В свою чергу Луцька міськради компенсує відсотки по кредиту, а жителі будинку щомісяця сплачуватимуть лише 3 гривні з метра квадратного в ремонтний фонд. Кредит взято на термін 10-ть років. Але як запевнив голова ОСББ, жителі не повинні відчути додаткового фінансового навантаження, адже вказані заходи дозволять економити близько 50% витрат на опалення квартири.

Під час відвідин наступного будинку, де створено ОСББ і вже впроваджено заходи енергомодернізації, делегація із Володимира-Волинського змогла побачити індивідуальний тепловий пункт та ознайомитись з принципом його роботи. Додамо, що про ІТП розповідали жителям будинку за адресою Сагайдачного,3 у Володимирі-Волинському. Зазначимо, що ІТП, зі слів експертів, повністю себе окуповує за перший опалювальний сезон.

img_9768
img_9777
img_9780
img_9785

Підсумки візиту організатори та учасники делегації підводили у Регіональний Центр Енергозбереження та Енергоефективності. Основний тег – “не боятись і об’єднуватись”. А також експерти обласного центру зазначили, що в будь-якому випадку потрібно буде проводити енергомодернізацію, адже тарифи мають тенденцію зростати.

Враховуючи, що в складі делегації були представники ОСББ, що планують лише створюватись та вже функціонують, то до організаторів заходу було багато запитань. Так, для прикладу, Людмила Власюк, голова успішного ОСББ у Володимирі-Волинському, цікавилась досвідом впровадження “зеленої енергії” для самозабезпечення будинків. В свою чергу, Микола Вальчук цікавився, як правильно донести інформацію до жителів будинку, щоб вони зрозуміли переваги енергозабезпечення та не сподівались на субсидії.

img_9787
img_9794
img_9821
img_9856
img_9862
img_9866
img_9867
img_9872
img_9886
img_9913
img_9922




один коментар
  1. вже ті , хто поїхали у Луцьк ,не розуиіють , що першим кроком у економії тепла повинна бути сучасна ( не пінопластом ) теплоізоляція стін будинків , а пізніше думати про теплові пункти , а в даний час все авантюра і перший хто провів цю авантюру і фактично поцупив гроші у держави під егідою місцевої влади пані Власюк , господа силовики перевірте , яким чином отримала гроші Власюк і від влади і від держави , так добре тхне криміналом , як кажуть люди , що живуть у будинках де вона є головою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця