<

Пам’ятна академія та фотовиставка відбулися у Володимирі-Волинському, присвячені пам’яті засновнику міста

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:10 | 24.07.2015 / Володимир /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

24 липня у культурно-мистецькому центрі відбулась пам’ятна академія “Володимир, яким ми його пам’ятаємо”.

Організаторами академії є управління культури Волинської облдержадміністрації, адміністрація Державного історично-культурного заповідника “Стародавній Володимир”, Волинський краєзнавчий музей, Володимир-Волинська міська рада, відділ культури і туризму.

З привітальними словами і відкриттям академії, яка приурочена вшануванню пам’яті князя Київського Володимира Великого виступив Валерій Дмитрук, начальник управління культури Волинської обласної державної адміністрації.

DSC_0134

Прозвучала доповідь на тему :”Володимир-Волинський в новітній історіографії”, яку зачитав Геннадій Бондаренко, кандидат історичних наук, професор. 

DSC_0140

Він повідав багато цікавих фактів. Виявляється, у Москві бажають поставити пам’ятник Володимиру Великому, тому що росіяни все ж таки вважають, що він народився на їхній землі під Псковом, у селі Будник (зараз урочище Буденик).

Також слухачі і учасники академії почули доповідь на тему “Володимир-Волинський в епоху київського князя Володимира Великого”, яку підготував Михайло Кунченко, доктор історичних наук.

“Існує думка, що місто заснував Володимир Великий на рівному місці і сам назвав своїм іменем. Це мало вірогідно, адже є археологічні докази, які стверджують, що на території міста людські поселення були набагато раніше, ще у 6-7-му столітті. У Руському літописі місто вперше згадується у 988-му році, але в літописах поселення зазначались лише в тому випадку, якщо вони чимось відзначились раніше. Особливо важливий етап у розвитку міста відбувся у 12-му столітті, коли був побудований Успенський собор, чим дуже зацікавив іноземців. А витоки становлення Володимира як міста сягають ще ранньослов`янської доби.  

Володимир-Волинський був найвищим оборонним пунктом, де зараз знаходяться вали тогочасного дитинця. Побудова валів датується до 10-го століття, у них типова форма Волинського типу оборонних пунктів (поєднання кола з квадратом). Володимир уже був повноцінним містом у 11-12-му століттях. 

Також згадка про Володимир є у літописах, які стверджують про його існування ще у 884-му році, а це ж майже на сто років раніше за  офіційну дату заснування. Цей факт підтверджують не лише писемні джерела, а і археологічні розкопки…”

Також виступали і наукові співробітники нашого музею (на фото Орися Вознюк), так і науковий співробітник Інституту історії України НаАН України з міста Києва Віталій Скальський з темою “Старозаповітні алюзії літописного образу князя Володимира”

DSC_0161

Далі відбувся показ фільму, який створений у співпраці з АТМ “Володимир” про старожилів міста в контексті проекту “Володимир, яким ми його пам`ятаємо”.

Після фільму жителі міста охоче розповіли гостям про розвиток і розбудову міста.

Анатолій Силюк, директор Волинського краєзнавчого музею, виступив із доповіддю “Володимир-Волинський в музейному просторі Волині : здобутки і перспективи”

На завершенні слухачів та учасників академії привітала та додала кілька слів Лариса Кулікова – заступник Володимир – Волинського міського голови.

DSC_0121

Водночас пройшла фотовиставка нашого загиблого у АТО земляка “Недоспівана пісня…” Ігоря Упорова і виставка робіт учнів дитячої художньої школи м. Володимира – Волинського.

DSC_0098

Фото “Недоспіваної пісні…” не змогли не привернути увагу кожного, хто проходив повз. Власне назва була споріднена із заголовком вирізку із газети : “Лишились недоспівані пісні, і наша мрія – чиста і крилата. В ній доньку обіцяла ти мені, таку, що дуже схожа на мене, на тата…”  і представлено поруч фото донечки Ігоря – маленької  Юлії.

DSC_0116
DSC_0103

Світлини розчулили серце багатьох людей. Заставила задуматись назва фото : “Іще разом. Ігор із дружиною Надією”. Сильно. Ще одна світлина, яка не полишила байдужим кожного : “Останнє фото Ігоря Упорова…”

DSC_0104
DSC_0099
DSC_0097
DSC_0100

Виставка робіт учнів дитячої художньої школи додала своєрідної атмосфери пам`ятній академії “Володимир, яким ми його пам`ятаємо”.  Кожен милувався витворами юних художників і отримував масу естетичного задоволення.

DSC_0107
DSC_0110
DSC_0108

Наталія Тарковська




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер