<

Обмінні пункти у Володимирі-Волинському обходять закон?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:29 | 7.03.2016 / Володимир /
Перегляди
135
/ коментарів 7

Обмінні пункти у Володимирі-Волинському обходять закон, який, здається, цьому сприяє.

Обмінників у Володимирі два. Окрім одного, що знаходиться у приміщенні центрального універмагу, не так давно біля ресторану «Дружба», що на вул. Князя Василька, відкрився новий – із символом літаючого коня. Охочих поміняти тут валюту є чимало, найчастіше міняють долари і злоті, – пише Місто Вечірнє.

В експерименті взяв участь редактор газети. Помінявши валюту, він захотів отримати фіскальний чек, але касир відреагувала на типовий запит вкрай непривітно. За її словами, відповідна програма зламалася, касовий апарат неробочий, тому видати квитанцію вона не зможе. На прохання надати книгу скарг і пропозицій жінка знову відреагувала негативно. Мовляв, її тут немає. Зухвалість касира не стримали і представники поліції – старший слідчий Володимир-Волинського відділення поліції Сергій Романюк, оперуповноважений сектору кримінальної поліції Роман Гудим, інспектор поліції Вадим Нестерук., які оперативно прибули на місце події. Вочевидь, касира присутність поліції не примусила змінити позицію, бо працівниця обмінного пункту лише зачинила віконечко, оголосивши технічну перерву.

У час пік до обмінника на Князя Василька вибудовується значна черга – до 40 людей за годину. Можна тільки уявити масштаб нелегальної діяльності, яка розвинулася прямісінько в центрі міста. Ставлення жителів до незаконних обмінників здебільшого байдуже. Люди швидко міняють валюту, не звертаючи увагу, видали їм чек чи ні. Коли ж дізнаються, що контора діє без РРО, лише знизують плечима.

Через кілька днів начальник Володимир-Волинського відділення поліції Михайло Бобик повідомив, що копії матеріалів спрямовані у Фіскальну службу для перевірки законної діяльності обмінного пункту.

Вікторія, касир іншого обмінника, що розташований у приміщенні центрального універмагу, виявилася привітнішою, ніж її колега. На моє прохання видати чек вона ввічливо відмовила, пояснивши, що програма вийшла з ладу «десь після Нового року». Натомість касир видала папірець, на якому від руки написала, яку валюту я міняла і за яким курсом. Закріпила аналог фіскального чека печаткою і власним підписом. Чесно кажучи, спершу виглядає переконливо.

У «Pegas Exchange» копія свідоцтва про реєстрацію фінансової установи виставлена на загальний огляд, натомість в обміннику в універмазі мені відмовили у доступі до документа. За словами Вікторії, «свідоцтво у неї ніколи не вимагала навіть поліція»!
Заступник начальника Володимир-Волинської ОДПІ Оксана Левчук у коментарі газеті зазначила, що отримати свідоцтво про реєстрацію фінансової установи від Нацбанку нелегко.

Пункт обміну валют «приречений» на суттєвий контроль з боку банку на основі агентської угоди. Насамперед банк має бути зацікавленим у тому, щоб діяльність обмінних пунктів була прозорою. Наявність іншого розрахункового документа, за словами Оксани Левчук, не свідчить про нелегальну діяльність обмінника, однак всьому є межа – без реєстратора розрахункових операцій (РРО) будь-яка установа не може діяти довше встановленого терміну.

У постанові №502 від Національного банку України (п.4.23) зазначено: «служби, що відповідають за ремонт РРО, не пізніше 72 годин після виходу його з ладу зобов’язані усунути дефект і забезпечити його належне функціонування. Якщо в зазначений термін ремонт не може бути виконаний, то в пункті обміну встановлюється резервний РРО та складається акт за підписом керівника, який відповідає за роботу пунктів обміну валюти, і представника сервісної організації. Будь-який заново встановлений РРО має бути зареєстрований у державному податковому органі (так само, як і під час первинної його реєстрації)». А доки реєстратор в обміннику не встановлений, потрібно використовувати журнал обліку валютно-обмінних операцій. Очевидно, 72 години роботи без РРО у пункті в універмазі сплили вже дуже давно. Яка ж ситуація в обміннику біля ресторану «Дружба» – взагалі невідомо.

Наявність РРО – одна з обов’язкових умов реєстрації пункту обміну валют, на рівні з вимогою про кваліфікацію касирів, забезпечення засобами для визначення справжності банкнот. Проведення операцій в обміннику розпочинається лише після реєстрації РРО у податковому органі. Оксана Левчук зазначила, що РРО, які мають бути в наявності в обмінних пунктах нашого міста, зареєстровані не у Володимирі, а за місцем реєстрації самої юридичної особи. В обох випадках фігурує столиця України. Вочевидь, аж там і варто шукати корені проблеми – чому обмінники працюють без касових апаратів.

Як розповіла Оксана Левчук, штрафні санкції, передбачені за недотримання вимог експлуатації РРО, вкрай низькі. Зокрема, перше виявлене порушення в ході перевірки змусить недобросовісних підприємців сплатити 1 гривню штрафу (п.1 ст.17 ЗУ «Про РРО»). Вчинене вдруге – 100% вартості проданих з порушеннями товарів чи послуг, за кожне наступне порушення – 500%.
Ураховуючи невисоку частоту перевірок, можна уявити численні можливості ведення нелегального бізнесу. У порівнянні з прибутком, який отримують пункти обміну валют (особливо у прикордонному місті), проблема невідповідності із законом не створює суттєвих перепон для злочинної діяльності.

Аліна Зай, м.Володимир-Волинський




коментарів: 7
  1. У цих обмінників криша, перед якою наша фіскальна служба становиться р..ком.

  2. а чого про базар забули?там взагалі нічого немае і поліція там не бачить порушень,?

    • Поліція далеко, а Саганюку з вікон видно.Міг би викликати правоохоронців!

  3. Щось редакція погано володіє інформацією – третій обмінник ще є на вул Устилузькій на заправці ОККО! Побіжіть ще туди за інформацією !!! Чому завжди пишуть про простих людей, які як можуть – так і заробляють! То точно , що базар ніхто не бачить!!!!! Краще хай редакція візьме інтерв’ю в президента України і дізнається як можна заробити такі мільйони як у наших депутатів

  4. Не подобаються обмінники такого типу,будь-ласка,паспорт в зуби і до Банку, з відсотками!!!А потім до податкової зі звітністю про здобуту валюту не забудьте завітати.

  5. Ну вам же не подобалось як було при злочинному режиму януковича доллар по 8 ви рвонули на майдан. То тепер розхлебувайте – якы претензвъ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця