<

Володимир-Волинський підписав Меморандум з Фондом енергоефективності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:23 | 28.01.2020 / Володимир /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

28-го січня міський голова Петро Саганюк та директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну підписали Меморандум про співпрацю між міською радою та Фондом.

Захід відбувся у приміщенні культурно-мистецького центру. У ньому взяли також участь перший заступник міського голови міста Володимир-Волинський Ярослав Матвійчук, помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, регіональний консультант IFC з підтримки Фонду ЕЕ Волинської області Петро Лавринюк, регіональний координатор ПРООН у Волинській області Ірина Бойко, повідомляють на офіційному сайті міста.

Мета підписання Меморандуму – економія споживання енергоресурсів і витрат на комунальні послуги ОСББ, підвищення рівня комфорту і умов проживання в багатоквартирних будинках. Документ передбачає проведення нарад, круглих столів, семінарів та надання методичних рекомендацій представникам ОСББ та органам влади.

В рамках заходу представникам ОСББ презентували Програму підтримки модернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”, яка передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності.

Як повідомила директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну, співвласники багатоквартирних будинків зможуть значно зменшити витрати на житлово-комунальні послуги.

Енергодім” — це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках.

Програма передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету “Легкий” та 50% для пакету “Комплексний”. Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20%.

Очікуваний середній рівень економії споживання енергетичних ресурсів за сукупністю всіх проектів, що фінансуються в рамках Програми принаймні 20 %. 

Присутнім розповіли про підтримку регіонального консультанта на шляху запровадження енергоефективних проектів та кредитування ОСББ та ЖБК з початку дії програми Держенергоефективності.

Приклади форм співпраці з ОСББ та проведеної роботи в багатоповерхових будинках Володимира-Волинського навів Ярослав Матвійчук.

Він зазначив, що з прийняттям Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” у 2002 році в місті створено перше ОСББ “Наш дім”. На сьогодні у Володимирі-Волинському є 42 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 45 житлових будинків. У 2019 році створено та пройшли державну реєстрацію 12 нових об’єднань.

Для голів ОСББ та ініціативних груп проводяться семінари та навчання щодо нововведень в законодавстві, кредитуванні, процедурі створення ОСББ та інших проблемних питань, які стосуються функціонування об’єднань на даний час; проводиться робота з головами ЖБК щодо перереєстрації кооперативів в об’єднання співвласників; в засобах масової інформації публікуються статті щодо переваг ОСББ в управлінні і утриманні житлового комплексу; налагоджена робота з державним реєстратором, щодо повного сприяння при реєстрації об’єднань.

Була прийнята Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та органів самоорганізації населення у м. Володимирі-Волинському; створена Рада голів ОСББ, ЖБК та ОСН м. Володимира-Волинського. За період реалізації програми нею скористалися 25 об’єднань. З міського бюджету на відповідні заходи було виділено співфінансування на загальну суму 2 786 219 грн.

Рішенням міської ради від 20-го грудня 2019-го року “Про міський бюджет на 2020 рік” на Програму підтримки діяльності ОСББ, ЖБК і ОСН виділено 1 мільйон 222 тисячі грн. Енергоефективні заходи проводились в закладах освіти, культури та охорони здоров’я.

Обидві сторони-підписанти Меморандуму зійшлися на тому, що потрібно рухатися до однієї мети – стимулювати інструменти енергозбереження та раціонального споживання енергії.

Голові ОСББ “Затишок” Дмитру Юзвенку вручили перший у місті енергетичний сертифікат. Цей документ необхідний для того, щоби взяти участь у програмі Фонду «Енергодім». У місті ще є кілька ОСББ, які готують енергоадит, щоби отримати подібні сертифікати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця