<

Хочемо, щоб наша школа була впізнавана на всій території України, – директорка Володимир-Волинської художньої школи про розвиток закладу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:15 | 17.02.2021 / Володимир, Статті / , /
Перегляди
40
/ Коментарі відсутні

Повсюди пензлі, фарби та полотна, спокійна мистецька надихаюча атмосфера – такий дух вирує в стінах Володимир-Волинської художньої школи імені М. Рокицького. Директорка закладу, 30-ти річна Катерина Юрчук керує тут уже пів року і втілює свої плани з розвитку школи. Про нововведення вже реалізовані та ті, які плануються, вона розповіла журналістам БУГу, що завітали до закладу.

Раніше Катерина Юрчук вже кілька років викладала у художній школі, була і довгий час директром міського культурно-мистецького центру, тому вона – не новачок у справі керувати колективом та гуртувати людей, аби досягати разом нових вершин. Але нова “керівна кров”, додала духу школи чогось нового.

Як розповідає директорка, з’явилося неабияке бажання творити та розвивати заклад, адже це нове для неї та надзвичайно важливе завдання для цілого міста.

“Хочемо, щоб наша школа була впізнавана на всій території України. Рівень підготовки майбутніх художників повинен заохочувати настільки, щоб до нашої художньої школи вистроювалися черги охочих”, – говорить про високі перспективи навчального закладу Катерина Юрчук.

Під час карантину художня школа працює дистанційно. Художнє мистецтво діти опановують протягом 5-ти років, а починають навчання – не раніше 10-ти років. Проте у школі діє також нульовий клас для молодших діток.

Є в школі і уроки, подібні арт-терапії: там учні можуть вивільнити свої емоції на папері, створити абстрактні, незрозумілі, на перший погляд, зображення, а потім надати їм форму. Ці дисципліни мають назву монотипія та кляксографія.

Дітям також дають завдання читати твори літератури, щоб змальовувати персонажів, як написано в книзі.

В художній школі проводиться гурток писанкарства, на який може прийти кожен охочий.

До школи націлені брати всіх бажаючих навчитися малювати дітей. Проте, враховуючи, що класи маленькі за розміром, а охочих вчитися багато, доводиться влаштовувати конкурс і відбирати починаючих художників за найкращими роботами.

Навчальний заклад не має на меті вести конкуренцію з іншими гуртками та студіями з художнім напрямком у місті. Навпаки, як говорить директорка, дружні стосунки набагато результативніші. Вони ведуть співпрацю з арт-студією «Фіглі-Міглі» та образотворчим факультетом педколеджу. Ходять один до одного на виставки та допомагають всім можливим.

У закладі вже діє кілька нововведень. Так у школі почали організовувати майстер-класи з малювання незвичайними техніками. До цього дійства може долучитися кожен бажаючий, незалежно від художніх навичок і віку.

Перший майстр-клас відвбувся 12-го лютого, наступний – весняний очікується 5-го березня. Деталі можна дізнатися на сторінці школи в фейсбуці та взяти участь у заходах, навчитися чомусь новому.

Катерина переконує, що це не лише її заслуга – а всього колективу.

“Школа – це живий організм, в якому є багато людей, там де тебе підтримають – у тому починанні і буде процвітання”, – переконує директорка.

Щодо планування розвитку творчо-освітнього закладу, то Катерина має наступне бачення:

1. Ввести додатковий рік навчання задля засвоєння художніх знань на академічному рівні: таких, які дають на першому курсі в університеті.

“Так ми зможемо виховати сильнішу та більш конкуретноспроможну аудиторію для ВНЗ. Хочемо, щоб наша школа була впізнавана по всій Україні”.

2. Створення нового класу текстилю, що дозволить опанувати навички ткацтва, скульптури, вишивки, розпису на склі.

“Це наша спадщина, традиції, вони є азами і їх необхідно не лише згадувати, а й розвивати в обов’язковому порядку”.

3. Створити окремий клас комп’ютерної графіки: тут можна буде опанувати графічний дизайн. Цей клас наблизить учнів до сучасноті.

“Діти повинні вміти малювати не тільки на папері, а й бути добре знайомими з сучасними технологіями”.

В перспективах розвитку художньої школи, як бачить Катерина Юрчук, вдало вміщуються надбання минулого, а також ґрунт для побудови майбутнього спеціалістів образотворчої справи.

Віримо, що спільними зусиллями, працівникам навчального закладу, на чолі з амбіційною керівницею, вдасться розширити свої можливості та стати відомими на всю країну.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця