<

Бізнес та піар без податків: у Володимирі-Волинському команда політиків наживалася на розміщенні реклами?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:12 | 3.06.2020 / Володимир /
Перегляди
37
/ коментарі 2

Впродовж близько п’яти років фірма, яка займалася розміщенням зовнішньої реклами у Володимирі-Волинському, не сплачувала податки у міську казну. Коли ж набігла кругленька сума боргу, її бігборди знесли, але на цьому все завершилося. Правоохоронці так і не змогли встановити, хто причетний до рекламного бізнесу і до заробітку грошей без сплати податків. Доказів немає, всі кінці у воду…

Довіру громадян заслужити важко, але політики знають нехитрі шляхи, як це зробити. На місцевомі рівні все насправді просто – головне, щоб тебе не ігнорували та не забували.

Зовнішня реклама, серед якої бігборди, вважається престижною. Щоб розмістити своє обличчя на бігборді, політику або його команді треба потратити чимало коштів за виготовлення і розміщення банера. Зате потім – цілий місяць твоє обличчя або лозунг читатиме усе місто. А якщо ще й місце для реклами – центр Володимира-Волинського, то взагалі краса.

Нагадаємо, минуло більше півтора місяці відтоді, як у Володимирі-Волинському, а саме 9-го квітня, було знесено кілька рекламних бігбордів, встановлених підприємством «Володимирдрук», що кілька років не платило податків у міську казну.

На бордах чи не щомісяця змінювалася реклама, звучали звідти і політичні лозунги, але за оренду землі під рекламні конструкції сплачувати, виявляється, забували з 2015-го року.

Досі міське управління містобудування та архітектури, а також поліція, не можуть знайти тих, хто мав би сплатити податки. Проте журналістам таки дещо вдалося дізнатися.

Не сплачували податки в міський бюджет близько 5-ти років

Демонтовані 9-го квітня були три рекламні носії (на вулиці Ковельска, 108, Устилузька, 17, Луцька 103, четвертий на Данила Галицьцого не демонтували через відсутність безпечного під’їзду великогабаритного транспорту), встановлені приватним підприємством «Володимирдрук».

Підприємство засноване у 2009-му році. Зареєстровано за адресою – вулиця Князя Романа, 1Б. Основний вид діяльності підприємства, згідно кведів – видання газет (58.13). Власники і засновники: Киричук Микола Семенович і Пирожик Марія Костянтинівна.

Якщо про Миколу Киричука відомо мало, то про Марію Пирожик трохи більше. Так окрім ПП «Володимирдрук» вона є бенефіціаром молодіжно-культурного центру «Метелик», що за тією ж адресою, що і «Володимирдрук» – вулиця Князя Романа, корп. Б буд. 1. Також жінка – родичка Руслана Мороза, одіозного депутата міської ради. Його ім’я значиться і серед уповноважених осіб.

Як ідеться на сайті міськради, під час спілкування з правоохоронцями Микола Киричук відмовився від надання будь-яких пояснень згідно статті 63 Конституції України, а Марія Пирожик в усній формі пояснила, що жодного відношення до приватного підприємства не має і де воно знаходиться їй не відомо.

У відповіді на запит «БУГу» управління містобудування та архітектури зазначило, «сплата за користування місцем за розміщення рекламних засобів ПП «Володимирдрук» здійснювалася в період дій договорів з 2010 по 2015 роки».

Далі договір на розміщення реклами не було продовжено, але рекламні місця і надалі використовувалися.

«Оскільки договір не було продовжено, а місця використовувалися надалі, за період від закінчення дії договору приватне підприємство «Володимирдрук» повинно було сплатити до бюджету міста 42 590,33 грн».

Рекламні банери на бігбордах оновлювалися і хтось ними займався

Раніше діяльність фірми «Володимирдрук» була пов’язана з випуском газет під назвою «Рідне місто». Газета виходила щотижня і була безкоштовною. Проіснувало друковане видання близько 5-ти років.

Ще до газети існувало, а точніше, було засноване у 2005 році однойменне міське громадське об’єднання «Рідне місто», директором якого значиться бізнесмен Олег Борбелюк.

Політична реклама у 2015 з Олегом Борбелюком на одній з конструкцій, що були демонтовані у квітні 2020

За 5 років за розміщення реклами чи оренду землі під конструкціями до міського бюджету ніхто нічого не платив, проте банери тут змінювалися часто.

Так, наприклад, до 8-го березня тут вирішили розмістити вітання міському голові від ГО «Рідне місто» зі словами «все тільки починається».

Згодом на бордах з’явилася політична реклама Павла Горошкевича, в якій без згоди використали назву ГО«Новий Володимир», розміщали також рекламу бренду «Епікур».

Спроба маніпуляції думкою громадськості

Під демонтаж підпали не тільки борди з Горошкевичем, але і один борд, де в цей час була реклама «Епікуру» з Аліною Сич. Він був розміщений на конструкції цього ж ПП «Володимирдрук».

У фейсбуці з фейкової сторінки почали ширити інформацію з відео демонтажу. Міського голову назвали «безсовісним», оскільки на бордах – людина, яка стільки допомагає місту. “Напевно він боїться її, оскільки скоро вибори”, йдеться в дописі.

Допис прокоментували у прес-службі брендузазначивши, що «Епікур» за оренду справно платив. Проте орендодавець не сплачував податків.

“Реклама на борді була розміщена згідно відповідного договору з контрагентом і свої зобов’язання ми виконували справно (платили за рекламні послуги). Чому виникла така ситуація для нас стало несподіванкою. Прошу не маніпулювати тим, що була там розміщена реклама птахофабрики”, – відповіла піарник птахофабрики Дарія Поддубецька.

Гроші за рекламу замовник платив офіційно підприємцю, який передавав більшу їх частину ділкам, а ті клали добро до своєї кишені

БУГу вдалося віднайти контрагента, який останнім часом займався розміщенням реклами на демонтованих бігбордах, зокрема на одному з них, що на Устилузькій, і мав договір з птахофабрикою на розміщення цієї реклами. Хлопець попросив не називати своє ім’я у публікації.

Дана реклама була розміщена офіційно, оскільки підприємець має усі необхідні документи. Більшу частину грошей за рекламу він віддавав людям, які їх забирали до власної кишені, забуваючи про податки. Про імена ділків категорично говорити відмовився.

Якщо порахувати…

Відомо, що вартість оренди одного рекламного місця – бігборда у місяць наближається у Володимирі-Волинському до 2000 гривень.

Загалом фірмою не сплачено 42,5 тисячі гривень податків за 4 рекламні конструкції за 5 років. В середньому менше 200 гривень/місяць податків за одну. Невелика сума, як для рекламного бізнесу.

За рік на рекламі фірма могла заробити: 2000 грн помножити на 12 місяців і помножити на 4 конструкції (2 з них були двосторонніми, але ми порахуємо по мінімуму) = 96 000 грн. Тільки за рік. За 5 років може набігти кругленька сума.

Рекламу Епікуру можна було бачити на борді на вулиці Устилузькій більше 5-ти місяців. Тому, ймовірно, чиїсь примарні руки присвоїли орієнтовно 10 тисяч гривень. І це тільки за один бігборд і лише за кілька місяців.

Проте, навряд чи сума осідала десь в одній кишені. Скоріше ці кошти використовували на рекламу «своїх», друк нових банерів для піару.

Дедалі частіше на бордах з’являлися політичні лозунги, вітали звідти «З роком змін», натякаючи на вибори.

Рекламні площі готували і використовували на повну для політичної кампанії, забувши заплатити гроші в міську казну. І такий «прокол» коштував також дорого – борди знесли.

Виникає запитання, чому їх не знесли раніше і тільки зараз міська влада звернула на це увагу. Ймовірно, не хотіли першими розпочинати війну напередодні виборів, знаючи, що це розізлить опонента.

Правоохоронці не знайшли причетних. А хто шукатиме?

Поліція зв’язувалася з офіційними особами, причетними до фірми «Володимирдрук», але вони – запевнили, що не мають відношення до діяльності компанії. На цьому, наскільки відомо, пошуки причетних припинилися…

Чому правоохоронці склали руки і не змогли знайти винних? Невже такий результат задовільняє поліцію, міський бюджет, мешканців міста? Чому, коли хтось працює і старанно сплачує податки, інший має право заробити та не платити податків зовсім? Де ж тоді справедливість і хто її має відстоювати?

До цього часу, щоб оплатити борг за оренду та повернути конструкції, до управління містобудування та архітектури ніхто не з’явився. Виникає питання “чому”, адже 40 тисяч гривень – мала сума порівняно з цифрами, що вказані в тексті вище, а рекламні площі – чудова нагода прорекламуватися напередодні виборів 2020.

Відповідь проста. Тому що цю людина не хотіла, щоб її прізвище було пов’язане з подібним скандалом, адже на кону поставлено надто багато.

За неофіційною інформацією до оборудок з рекламними площами причетна відома у місті особа, яка тісно пов’язана з прізвищами політиків, що зазначені у статті вище. Це молода фігура, яка є депутатом міськради, а також одним з кандидатів на посаду мера Володимира-Волинського.

Читайте також:

Рекламу розміщали, а платити місту забували: у Володимирі-Волинському демонтують білборди

Дрібне шахрайство або Як команда Максима Клим’юка порушує право інтелектуальної власності




коментарів: 2
  1. Всі податки платять тільки прості люди. А якщо ти хоч трішки вище від простої людини – можна й не платити. 5 років розміщували рекламу без сплати податків і ніхто нічого не знав))))))))))) І зараз наші органи думають, а хто ж це 5 років розміщував банери розміром 3х4 метра – не відомо. Це ж вам не розклеїти інфомаційні листівки на електричних опорах. До чого ми докотились – просто жах. Вже навіть кури не сміються.

  2. Які правоохоронці і де ви іх бачили -мусорня ,прокуратура ,податкова і суди -це одного поля хабарники і злодії і не забувайте ,що це бандитська Україна ,а тут ,хто при владі все дозволено .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця