<

Внаслідок вибухів у Кабулі загинули більше сотні людей: Байден наказав завдати ударів по ІДІЛ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:10 | 27.08.2021 / Новини / , , /
Перегляди
414
/ Коментарі відсутні

«Філія» угруповання «Ісламська держава», що діє в Афганістані та в Пакистані (ISIS-K), взяла на себе відповідальність за вибухи у Кабулі 26-го серпня, внаслідок яких загинули більше сотні людей. Президент США Джо Байден наказав завдати ударів по об’єктах терористів.

Про визнання відповідальності повідомляють журналіст NBC News Еван Кохльман та Reuters, – передає Громадське.

ISIS-K заявили, що один із їхніх терористів потрапив до табору неподалік аеропорту Кабула і підірвався там. За їхніми словами, цілями нападу були перекладачі та співробітники американської армії.

Президент США Джо Байден у звернені до нації 26-го серпня назвав героями американських військових, які загинули внаслідок вибухів. Він також пообіцяв завдати ударів у відповідь по терористах.

«Ті, хто сьогодні здійснив напади, та ті, хто бажає Америці зла, — ми це не пробачимо. Будемо полювати і змусимо вас заплатити», — сказав президент.

Тож Байден наказав Пентагону розробити плани з завдавання ударів по керівництву та об’єктах ISIS-K. «Ми відповімо з силою та точністю у час та у місці, яке ми виберемо», — заявив він.

ISIS-K не є союзником «Талібану», під контролем якого наразі Афганістан. Таліби заявили Reuters, що декілька днів тому їхні бійці затримали в аеропорту терориста ІДІЛ, він нібито розповів їм про плани нападів. Після того «Талібан» порадив керівництву залишатися в безпеці та не влаштовувати зібрання у громадських місцях.

У Сполучених Штатах не виключають нові теракти, зокрема вибухи автівок тощо, щоб зірвати евакуацію людей.

Нагадаємо, у столиці Афганістану Кабулі ввечері 26-го серпня прогриміли два вибухи: один ㅡ біля аеропорту, інший ㅡ біля готелю Baron. Згодом повідомлялось про нові вибухи у місті.

За даними WSJ та CBS, внаслідок вибухів загинули понад 100 людей: 13 американських військових та 90 афганців. «Талібан» повідомляє про загибель принаймні 28 своїх бійців. Загалом ще 150 людей отримали поранення. Про постраждалих українців не повідомлялось.

Напередодні Сполучені Штати, Велика Британія, Австралія та Нова Зеландія попереджали людей про високу загрозу теракту в аеропорту Кабула. Громадян цих країн та інших людей, які хочуть виїхати з Афганістану, закликали покинути район летовища і знайти безпечне місце.

У Великій Британії попереджали про напад саме зі сторони ISIS-K.

Евакуація з Афганістану

Вибух в аеропорту стався тоді, коли тисячі іноземців та афганців намагаються виїхати з країни після захоплення влади талібами.

Сполучені Штати та їхні союзники поспішають евакуювати якомога більше людей з Афганістану до 31-го серпня — після цієї дати таліби не гарантують безпеки. Байден у своєму виступі не заявив, що планує завершити евакуацію раніше через вибухи.

З 14-го серпня (за день до вступу талібів у Кабул) західні країни евакуювали 100 тисяч людей. У Великій Британії хочуть раніше припинити рейси з вивезення людей, однак час останнього вильоту не уточнюють. Франція планує завершити евакуацію 27-го серпня, Канада та Бельгія припинили рейси з 26-го серпня.

Україна вже вивезла понад 250 українців, членів їхніх сімей та іноземців. За даними МЗС, в Афганістані залишаються близько 90 українців і членів їхніх сімей, які хочуть виїхати з країни. Міністр Дмитро Кулеба обіцяв не припиняти евакуацію, поки не вивезе всіх українців, які цього хотіли.

Що відбувається в Афганістані?

Після оголошення про виведення військ США й НАТО з Афганістану у травні 2021 року там почалися активні воєнні дії. Вони зрештою призвели до захоплення влади бойовиками угруповання «Талібан» 15-го серпня. Президент Афганістану Ашраф Гані виїхав із країни до Об’єднаних Арабських Еміратів, щоб уникнути кровопролиття.

19-го серпня «Талібан» оголосив про створення «Ісламського Емірату Афганістан». Країна вже мала цю назву понад 20 років тому, коли «Талібан» контролював тамтешню владу.

Після виїзду Гані віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех заявив, що за конституцією саме він тепер є очільником країни. Салех, за даними ЗМІ, наразі збирає коаліцію, що протистоятиме владі талібів в Афганістані, у північній провінції Панджшер, яка єдина не визнала владу «Талібану».

Таліби, які вже правили Афганістаном у 1996-2001 роках, обіцяли не відновлювати сувору систему шаріату за середньовічним зразком. Проте люди на місцях стверджують, що це не так.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця