<

Верховна Рада підтримала довші відпустки та повернення доплат військовим

05:43 | 31.05.2023 / Новини / , , /
Перегляди
34964
/ коментарів 14

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, за яким військові зможуть отримати 40 днів відпустки під час дії воєнного стану, а також забезпечується додаткова винагорода військовослужбовцям від 30 до 100 тисяч гривень.

Про це повідомляють народні депутати Олексій Гончаренко, Вікторія Сюмар та Ярослав Железняк, пише Громадське.

За відповідний законопроєкт № 9342 поголосували 333 народні депутати. Наразі він ухвалений у першому читанні та очікує голосування у другому, коли буде остаточне ухвалення.

Як пояснюють народні депутати, після ухвалення цього документа, військові зможуть отримати 40 днів відпустки під час дії воєнного стану — 30 днів щорічної та 10 днів — за сімейними обставинами.

Зараз закон визначає, що під час воєнного стану військовим можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення. Кожну із цих відпусток можуть надати не більш як на 10 днів. Частину щорічної основної відпустки можуть надати один раз протягом року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військових певної категорії у підрозділі.

Повернення виплат

Також у документі забезпечуються виплати додаткової винагороди військовослужбовцям під час дії воєнного стану від 30 до 100 тисяч грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань.

Також у документі зазначені додаткові виплати у розмірі 6 тисяч грн на місяць пропорційно часу проходження військової служби для строковиків.

Окрім того, доплати 6000 грн/місяць передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби. Железняк наголошує: під час лікування і два місяці до лікування поранений отримає зарплату та ту винагороду, яку отримував до цього (30-100 тисяч гривень).

Для курсантів виплачується додаткова винагорода у 2 350 гривень на місяць. Для інструкторів — розмір додаткової винагороди — у залежності від рівня, інтенсивності та напрямків підготовки (10-30 тисяч гривень), визначається керівниками сектору безпеки та оборони України.

За словами Железняка, орієнтовно це потягне витрати до 10 млрд грн з бюджету: «В цьому році це 1,9 млрд грн до кінця року, але це без врахування доплати інструкторам».

Хіба депутати вже не повертали доплати військовим?

У квітня Верховна Рада підтримала повернення на час воєнного стану 30 тисяч гривень доплат для військових, поліцейських та інших через поправку до законопроєкту №8312. Нинішня ініціатива про виплати військовим буде йде на заміну цієї поправки.




коментарів: 14
  1. У мене таке враження :”24-го лютого наша влада-обісралась!І надала військовим достойне грошове забезбечення.Тепер “їм сподобалось воювати”!!!Їхня основна задача – обдурити солдата!!!(Скріпкін В.В. 59-та ОМПБр)

  2. А про тиловиків забули ??? Курсанти , строкивики , Агов де поправка для тиловиків ???? Які більше року не дома не з родинами , я чоловіка не бачу ,а діти без батька зростають . Не хочете платити достойно , відпустіть по домівках мені мій чоловік і дома потрібен !

    • Згодна з Вами повністю! Діти бачать татка лише в екрані телефону, а в живу бачать лише раз на рік! І де це справедливо ?

      • Мої діти теж мене не бачать. Слава Богу тепер будуть відпустки. Навіть чотири по десять днів.
        А щодо проходження служби не в зоні ризику, то вибір того хто проходить службу.
        Хочеш більше, ризикуй не хочеш ризикувати нема чого прирівнюватись в платні.

        • Це ви пане про який такий вибір? У нас тут на нулі немає ніякого вибору, або ти воюєш або всрався.

          • Я би сказав що ви просто дешевий хвалько…адже в тилу також потрібно комусь бути.ще добавлю що не всім бажаючим вдається попасти на ноль,з причини рішень командування…а військові всі і ми рівні та не ділимось на нольового та тилового,тому що всі ми готові зайняти позицію оборони..як нольові так і тилові військові…а хто всрався так як ви це написали то це є Ви.тому що тільки гівмно ставить себе вище когось…

    • Ті хто в так називаємому тилу, роблять не менше тих, хто на передовій, завдяки ним робиться дуже багато для того щоб хлопці робили свою справу, але це ніхто не враховує, нажаль

      • Вони життям не ризикують так як ті що на передку.
        Нема ризику, нема доплати.
        На цівілці які зарплати?

        • Мій чоловік виведений позаштат, знаходиться в тиловій частині після поранення отриманого в донецькому напрямку, у них прилітає стабільно раз на тиждень, а то і частіше.
          Зараз ризик для військових скрізь. Ваше судження не вірне, наче моя сімʼя хотіла щоб чоловік був не придатним до служби через поранення отримані в зоні бойових дій, і тепер повинен сидіти в тилу де він під прицілом високоточної зброї агресора. Не дивлячись на стан здоровʼя ніхто його не відпускає, і він далі ризикує життям, всі ми ризикуємо і це факт!

        • А як на рахунок саперів які розміновують деокуповані території без додаткових виплат щоб ваші рідні і друзі пане Геннадій залишились цілими На нулі пане вас шукає смерть а тут ми шукаємо смерть за оклад всього в 10 км від нуля.

  3. Ті що в тилу, як правило втратили здоров’я на передовій. І логіка держави або воюй або мовчи, м’яко кажучи провокує людей

    • Повністю з вами згодна! Така ситуація в моїй сімʼї. Чоловік залишив здоровʼя обороняючи більше року країну на всіх гарячих точках, після останнього поранення визнаний частково придатним у військовий час, виплати за поранення не отримав , навіть зарплатні останньої не нарахували, зато швидко вивели позаштат і отримує зараз 800 грн., от така дяка від держави, солдату який більше року покірно ходив на штурми, ризикував життям, втратив
      Купу побратимів, бачив страше. А зараз він нікому не потрібен

  4. А як прожити обмеженопридатним і їх сім’ям якщо отримують від 780 до 6700 ґри на місяць ???

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер