<

Венеціанська комісія пропонує Україні змінити статтю закону про освіту через російську мову

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:05 | 10.12.2017 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Венеціанська комісія закликала Україну внести зміни в “мовну статтю” українського закону про освіту щодо російської мови. Про це йдеться в рішенні Венеціанської комісії щодо положень нового закону України Про освіту щодо викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами.

“Новий закон не надає ніяких рішень для мов, які не є офіційними мовами ЄС, зокрема для російської мови, найбільш використовуваної недержавної мови. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати, і тому піднімає питання дискримінації”, – йдеться в рішенні.

Венеціанська комісія вважає, що вирішити цю проблему допоможе внесення змін до 7-ї статті і заміна її положення більш збалансованим.

До слова, згідно з новим законом про освіту, особам, які належать до нацменшин, гарантується право на навчання в комунальних навчальних закладах для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини.

Якщо дитина належить до національної меншини, то в дитячому садку і початковій школі вона може вивчати своєю мовою певну кількість предметів.

А з 5 класу, якщо мова йде про офіційні мови ЄС – “одну або кілька дисциплін”. А якщо мова не йде про офіційну мову ЄС, наприклад, про російську, – то лише мову і літературу своєї меншини.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер