<

В Україні запровадять страхову медицину

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:57 | 13.10.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Вже у 2017 році в Україні запровадять страхову модель медицини.

Про це йшлося під час зустрічі керівників структурних підрозділів охорони здоров’я областей та обласних центрів у Києві, – повідомляється на сайті Луцької міської ради.

Від Волині були присутні начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк та начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, метою команди МОЗу є запровадження страхової моделі медицини на практиці вже у 2017 році при мінімальних і зрозумілих усім змінах в законодавстві. «Сімейний лікар повинен стати агентом сім’ї в системі охорони здоров’я, направляти, стежити за здоров’ям та забезпечувати всю первинну діагностику. Сім’я повинна йому довіряти, а для цього лікар має бути мотивований – передусім, фінансово», – зазначив він.

Технічним оператором перерахування бюджетних коштів стане прозора страхова агенція, що здійснюватиме документообіг з лікарями. Запровадження нових податків чи страхових внесків не передбачається.

Важливо, щоб кожен громадянин мав доступ до медичної допомоги. Для цього буде впроваджена система “гроші йдуть за пацієнтом”, спочатку на первинній ланці медичної допомоги, а згодом на вторинній та третинній ланках.

Відтепер система буде скерована на профілактику хвороб, а не на їх лікування. Вона буде охоплювати такі напрямки: біологічна безпека, контроль за неінфекційними хворобами, розвиток національної системи крові, а також стримування стійкості до протимікробних засобів.

Оновлять і екстрену меддопомогу. Її повинні надавати належно підготовлені та сертифіковані фахівці, відтак МОЗ подбає про відповідне навчання для лікарів, а також для пожежників та поліцейських, які зазвичай першими опиняються на місці події.

З наступного року будуть встановлені референтні ціни на ліки та введена компенсація їх вартості для певних видів захворювань; затверджені медичні протоколи лікування та впроваджені елементи страхової медицини.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер