<

В області продовжено процес інвентаризації земель

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:24 | 6.05.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Для ефективності використання земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення в області утворено обласну комісію з проведення їх інвентаризації. Про це в ході оперативної наради повідомив голова комісії з реорганізації головного управління Держземагентства в області Василь Василенко.

– В ході проведення інвентаризації основними завданнями комісії є не лише виявити земельні ділянки, які використовуються нераціонально, а й ті, які використовуються без оформлення відповідних прав на землю, – зазначив Василь Миколайович. Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За його словами, площа земель, що підлягала інвентаризації в межах області, становить 2 млн. 14,4 тис. га, в тому числі в межах населених пунктів – 299,6 тис. га.

– В області нараховується понад 409 тисяч гектарів земель ненаданих у власність чи користування, – наголосив Василь Василенко. – З них в межах населених пунктів – 33,7 тис. га. За межами населених пунктів площа ненаданих сільськогосподарських угідь становить 121959,1 га, які можуть бути надані у власність та користування учасникам АТО та членам родин загиблих військовослужбовців.

Щодо непридатних земель для сільськогосподарського використання, комісіями визначені земельні ділянки, які можуть використовуватися для вирощування енергетичних культур: всього таких налічується понад 15 тисяч гектарів.

До того ж Василь Миколайович зазначив: за результатами роботи комісій встановлено, що в області без оформлених в установленому порядку правовстановлюючих документів на земельні ділянки юридичними особами та громадянами використовуються понад 36 тис. га земель сільськогосподарського призначення. Варто зазначити, що найбільше таких земель у Ковельському районі.

Також Василь Василенко звернув увагу на те, що надання не витребуваних земельних часток (паїв) в оренду є компетенцією районних державних адміністрацій і при їх наданні не потрібно розробляти жодної документації із землеустрою та платити за реєстрацію договорів оренди.

Разом із тим він зауважив, що у районах комісіями виявлено земельні ділянки, які використовуються суб’єктами господарювання відповідно до укладених договорів оренди, плата за які не відповідає встановленому 3-х відсотковому мінімальному розміру. У зв’язку з цим, місцеві бюджети недоотримують орендної плати понад 2,6 млн. грн.

Натомість директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко наголосив: основа використання земель – правовстановлюючі документи. Якщо аграрії використовуватимуть землі без відповідних документів, їх буде позбавлено пільг на кредитування.

– Проблема полягає у тому, що не всі аграрії можуть вчасно зареєструвати свої земельні ділянки: це не лише дороговартісні послуги нотаріусів, а й – тривалий у часі процес, – зауважив Юрій Мефодійович. – Замість державної підтримки та прискорення в реєстрації – аграрії отримують лише додаткові витрати. Якщо їх позбавлять пільг на кредитування – будемо в області мати проблеми.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, оскільки у земельне відомство області не надійшло жодних документів щодо проведеної інвентаризації  в містах Луцьку та Ковелі й Локачинському районі, процес інвентаризації земель в області буде продовжено.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер