<

Україна приєдналась до програми NASA з дослідження Місяця і Марсу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:33 | 15.11.2020 / Новини / /
Перегляди
29
/ Коментарі відсутні

Державне космічне агентство України підписало Домовленості в рамках програми NASA “Артеміда” щодо принципів співпраці в цивільному дослідженні й використанні Місяця, Марсу, комет та астероїдів у мирних цілях.

Про це повідомила пресслужба Державного космічного агентства.

Згідно з повідомленням, Україна стала дев’ятою країною-підписантом домовленостей щодо програми “Артеміда”.

Принципи програми передбачають мирне дослідження, прозорість, сумісність, екстрену допомогу, реєстрацію космічних об’єктів, поширення наукових даних, збереження космічної спадщини, видобування та використання космічних ресурсів, деконфліктизацію діяльності та безпечне захоронення орбітального сміття.

За словами голови Держкосмагентства Володимира Усова, у рамках програми Україна зможе реалізувати свої власні проєкти у партнерстві з провідними космічними агенціями світу.

“Українські проєкти вперше стали частиною глобального сценарію освоєння Місяця від ISECG, і логічно, що ми далі хочемо реалізовувати наш потенціал в рамках програми “Артеміда”.

Перелічені принципи та Домовленості не порушують міжнародних зобов’язань України у сфері космічної діяльності.

Також, я переконаний, що Домовленості дадуть новий поштовх до об’єднання держав у започаткуванні багатосторонніх консультацій в контексті розвитку міжнародного космічного права, яке б відповідало сучасним викликам та планам людства в освоєнні космічного простору” – цитує пресслужба слова Усова.

У пресслужбі додали, що підписання угоди сприятиме обговоренню питання укладення Рамової угоди між урядами України та США про співробітництво та використання космічного простору в мирних цілях.

Нагадаємо, раніше угоду «Артеміда» про освоєння Місяця уклали 8 країн. Росію та Китай не запросили.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер