<

У Мінську домовилися про звільнення полонених

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:29 | 13.01.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У Мінську закінчилося перше в цьому році засідання Тристоронньої групи щодо Донбасу.

Україна і самопроголошені ДНР домовилися про обмін полоненими. Відповідна домовленість була досягнута на першому в цьому році засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську щодо врегулювання ситуації в Донбасі в середу, 13 січня, – повідомляє Корреспондент.

“За ініціативою України всі сторони дійшли взаємної згоди найближчим часом звільнити більше 50 осіб з обох сторін – у першу чергу, поранених, важко хворих і жінок”, – повідомила прес-секретар представника України в контактній групі, другого президента України Леоніда Кучми Дар’я Оліфер на своїй сторінці у фейсбуку.

Вона також повідомила про те, що українська сторона з великим жалем констатує: режим тиші, який повинен був настати в Донбасі під час святкування Різдва Христового і Нового року, так і не став реальністю.
“Україна наполягає: без припинення вогню не можливі ані проведення розмінування, ні нормальне вирішення політичних, гуманітарних і економічних питань. Саме тому Україна підтримує ініціативу представника Росії Бориса Гризлова оголосити про режим тиші, який повинен розпочатися миттєво”, – зазначила Оліфер.
Також Україна наполягає на тому, що міжнародні гуманітарні організації (зокрема, Міжнародний комітет Червоного Хреста – МКЧХ) повинні бути допущені до ув’язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі в не підконтрольній Україні частині Донбасу. Також МКЧХ має бути допущений до українських громадян, які незаконно утримуються в окремих районах Донецької і Луганської областей.
“Представники окремих районів Донецької і Луганської областей неодноразово обіцяли це зробити, але поки не виконали своїх зобов’язань”, – додала Оліфер.
За її словами, триває пошук рішення в політичній підгрупі. “Українська позиція незмінна: вибори в не підконтрольній Україні частині Донбасу повинні пройти за українськими законами, відповідно до стандартів ОБСЄ і за участю українських партій і ЗМІ”, – зазначила вона.
Оліфер також відзначила роботу економічної підгрупи. “У Донбасі триває відновлення залізничної інфраструктури і системи електропостачання. Крім того вдалося знайти механізм погашення заборгованості за воду перед українськими підприємствами в окремих районах Луганської області. Важливо зазначити, що цей механізм був знайдений відповідно до українського законодавства з урахуванням гарантій з боку російської сторони погасити заборгованість”, – повідомила прес-секретар представника України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер