<

У давнину тут зупинялися мандрівники з Володимира до Придністров’я: розповіли про чарівний водоспад у Карпатах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:16 | 28.09.2021 / Новини / , , /
Перегляди
1020
/ Коментарі відсутні

Природна пам’ятка Українських Карпат, водоспад «Дівочі сльози», розташований в околицях міста Яремче в оточенні хвойних лісів.

Він живиться водами гірської річки Жонка, притоки річки Прут. Висота перепаду води не більше – 1,7 м, повідомляють на сайті Відкритий ліс.

Найпоширеніша версія, чому водоспад “Дівочі сльози” отримав таку назву, розповідає про те, що давним-давно, коли в цих місцях нічого ще не було, стояв тут одинокий будинок пастуха, в сім’ї якого народилася, як водиться, красуня дочка.

Дівчина була не тільки красунею, а й розумницею і трудівницею. Допомагаючи батькові, вона зі стадом кіз йшла на високогірні пасовища, де її побачив і полюбив всім серцем могутній і всесильний високогірний дух. Ця нерівна любов обурила злу відьму, господиню цих місць.

У якийсь момент дух пропав. Зла чарівниця схопила беззахисну дівчину і, піднявши її високо над урвищем, стала вимагати від неї зречення від любові. Вірна красуня відмовилася слухати відьму і пообіцяла їй, що її сльози після смерті будуть литися вічно, нагадуючи жорстокої жінці про те, що вона загубила прекрасну любов земної дівчини.

Ці вічні сльози вже багато сотень років ллються з 1-метрової висоти незліченними кришталевими струмками і тікають в річку Жонка, попередньо утворивши плесо одразу біля нього з прозорою прохолодною водою.

Віддалений від основних торгівельно-транспортних карпатських шляхів водоспад Дівочі сльози здавна був відомий тільки місцевим жителям Яремче.

Можливо десь тут зупинялися для нетривалої стоянки люди епохи мезоліту, чи знаходили притулок українці княжої доби, рятуючись від нашестя татаро-монгольських кочівників, що грабували рідний край, або отримували хвилинку відпочинку подорожуючи довгим шляхом з Володимира-Волинського до Покуття та Подністров’я вздовж водного шляху Буг – Серет.

Маршрут до водоспаду починається від залізничного переїзду в центрі Яремче, в районі сувенірного ринку, і тягнеться біля русла річки Жонка приблизно 7 км. Водоспад не замерзає взимку і чекає відвідувачів цілий рік.

Водоспад невеликий, його висота складає всього півтора метри. Струмені води вибили біля підніжжя водоспаду чашу глибиною півтора метра. Купатися в ній не рекомендується, гірська вода дуже холодна.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер