<

Сьогодні ключовий день у судилищі над Надією Савченко

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:02 | 9.03.2016 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

9-го березня на суді українській льотчиці мають дати право сказати останнє слово. Під час засідання суду в російському Донецьку українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко має виголосити останнє слово, а суддя – повідомити про дату оголошення вироку.

Уже шостий день Надія тримає сухе голодування. Українським дипломатам удалося домовитися із російською стороною – до бранки сьогодні пообіцяли пустити українських лікарів. В Україні та світі тим часом не вщухають акції на підтримку Надії, – інформує ТСН.

У Києві під посольством РФ вимагали від Москви звільнити українську полонянку. Повернути Україні Надію вимагали й біля російського консульства у Львові. Небайдужість до долі льотчиці висловили й у Лондоні – з гаслом “Свободу Савченко” протестували під російською амбасадою. Віце-президент США Джозеф Байден у спеціальній заяві Білого Дому закликав Москву зробити правильний крок і зняти з Надії всі надумані звинувачення. Осторонь не залишились і російські активісти.

На підтримку українки відбулися як одиночні пікети, так і більш чисельні акції. На деяких московських зупинках кілька годин провисіли плакати на підтримку Надії. Не минулося і без затримань – лише за спробу протесту російська поліція закинула в автозаки щонайменше три десятки людей. Сьогодні на підтримку української бранки мають пройти наймасовіші акції. Акція під посольством РФ у Києві має розпочатися об 11:00. 78-річна мама Надії своєю чергою звернулася до світу – просить допомогти врятувати доньку. Учора вона вирушила до Росії на суд над донькою. Тим часом президент РФ Володимир Путін очолить “список Савченко”.

Депутати Європарламенту пропонують покарати людей, які мають стосунок до затримання та перевезення до Росії української льотчиці. Документ потрапив до рук журналістів “Радіо Свобода”. У ньому йдеться про заборону в’їзду до ЄС особам, причетним до справи Савченко, “замороження” їхніх банківських активів та вилучення майна, знайденого на території Євросоюзу. Російський президент – перший номер у списку з 29 імен. Саме йому, впевнені європейські депутати, належить політичне рішення в справі української льотчиці. Нагадаємо, Надія Савченко хотіла стати журналісткою – рік навчалася на факультеті журналістики. Але тоді не підозрювала, що з медіа їй доведеться спілкуватися через ґрати.

Вона бігла 15 кілометрів із 15-кілограмовим рюкзаком на плечах, щоби тільки потрапити в Житомирську аеромобільну бригаду. Але не підозрювала, що її, українську льотчицю, викрадуть із зони бойових дій на Луганщині і ув’язнять на території Росії. Від початку липня 2014-го Надія Савченко відстоює свою невинність і один-на-один протистоїть російському політичному режиму.

Льотчицю звинувачують у вбивстві двох журналістів і незаконному перетині російського кордону. Їй намагаються присудити 23 років позбавлення волі в колонії загального режиму і не дозволяють сказати останнє слово. І Надія оголошує сухе голодування – “до повернення в Україну живою або мертвою”. У Києві, Одесі, Харкові та Чернігові на підтримку Савченко виходять тисячі українців.

У Москві з’являються плакати із закликом “Живи!”. Понад 270 світових лідерів пишуть відкритий лист із вимогою звільнити українську льотчицю. І увага всього світу прикута до судового засідання, яке почнеться сьогодні о 10-й ранку за київським часом.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер