<

Розповіли, як відрізнити «фальшивки» від справжніх гривень

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:31 | 21.11.2014 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Управління Національного банку України у Волинській області у зв’язку з можливою появою в обігу підроблених грошей інформує про захисні елементи гривні.

В інформаційному просторі з’явилися повідомлення про можливість появи підроблених грошей у зв’язку із ситуацією на сході України. З огляду на це громадянам необхідно знати про елементи захисту гривні, – повідомляють в Управлінні Національного банку України у Волинській області.

В обігу наразі знаходяться банкноти третього покоління, розроблені художниками-дизайнерами Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Первинним захисним елементом банкнот є водяний знак — утворене внутрішньою структурою паперу зображення, яке знаходиться на незадрукованій частині банкноти. При розгляді банкноти проти світла видно зображення історичної особи, яке повторює портрет, надрукований на цій банкноті. Крім того, поряд з основним водяним знаком є світлий елемент водяного знаку у вигляді графічного позначення гривні або цифрового позначення номіналу.

Захисна стрічка, яку видно проти світла – це також візуальний захисний елемент. На ній зображено номінал і скорочена назва національної грошової одиниці – гривня.

Важливим захисним елементом є рельєфний друк, який відчувається руками на дотик. Таким друком на лицьовому боці банкноти виконані портрет, написи і номінали.

Також потрібно звернути увагу на приховане зображення – під гострим кутом зору до джерела світла проглядається цифрове позначення номіналу банкноти.

Важливою ознакою є оптично-змінна фарба, якою здебільшого виконані цифрові позначення номіналів банкнот – при зміні кута огляду бузковий колір такої фарби змінюється на оливково-зелений. Такий захисний елемент є на банкнотах гривні, починаючи з 20-ти.

Для захисту банкнот використовуються волокна, які в ультрафіолетовому освітленні мають двоколірну флуоресценцію – світяться зеленим та червоним.

На гривні є спеціальні знаки для людей з вадами зору. На лицьовому боці банкнот номіналом від двох до п’ятисот гривень знаходяться спеціальні рельєфні елементи, що відчуваються на дотик кінчиками пальців і вказують на їх номінальну вартість.

Крім того, банкноти середніх та великих номіналів, починаючи від 10 гривень, розрізняються між собою за розміром – із збільшенням номіналу збільшується розмір банкноти. Збільшене зображення номіналу на банкноті також є розпізнавальною ознакою для таких людей.

Тож для того, щоб бути захищеним від отримання підроблених грошей, головне – бути уважним та знати про існуючі елементи захисту банкнот гривні.

За словами начальника відділу готівкового обігу і касових операцій управління Національного банку України у Волинській області Галини Козак, підроблені банкноти гривні мають дуже низьку якість, оскільки вони виготовляються з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих принтерів. І якщо просто уважно роздивитися банкноту, можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти. Але для цього потрібно знати елементи захисту банкнот гривні, призначені для візуального контролю, – це водяні знаки, захисні стрічки, рельєфне зображення, яке відчувається на дотик, приховані зображення та інші захисні ознаки.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк попереджає про можливу появу фальшивих гривень у великій кількості.

“Волиньpost”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер