<

Росія застосувала зброю по українських кораблях в Азовському морі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:21 | 25.11.2018 / Новини /
Перегляди
1
/ 1 коментар

25-го листопада о 20:33 повідомили, що проти корабля ВМС ЗС України під час виходу з Керченської протоки катери Прикордонної служби ФСБ РФ застосували зброю, є поранені. 

Про це пише Українська правда з посиланням на прес-службу Командування ВМС ЗСУ та представника президента України в АР Крим Бориса Бабіна.

“Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження”, – повідомили у ВМС.

Про застосування зброї проти українських ВМС повідомив Бабін.

“На борту є поранений. Сили ВМС ЗСУ розгортають заходи допомоги. До того росіяни погрожували застосуванням зброї під час виходу кораблів ВМС з так окупованого ними ”територіального моря РФ” біля Криму”, – зазначив він.

“Наразі збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України”, – додав згодом за кілька хвилин Бабін.

За даними джерел УП в МЗС, наразі відбуваються екстренні консультації керівництва нашого дипломатичного відомства з ЄС та НАТО.

На запитання, чи насправді йдеться про захоплення українських кораблів, співрозмовник відповів: “Поки ні, але ситуація досить серйозна”.

“Останні дії Російської Федерації проти кораблів ВМС ЗС України – акт агресії, спрямований на цілеспрямовану ескалацію Росією ситуації в акваторії Азовського моря та Керченської протоки. Засуджуємо грубе порушення Росією норм міжнародного права та Конвенції ООН з морського права за спробу привласнити українську акваторію та заборонити вільний рух українських та міжнародних суден. Агресивні дії РФ потребують рішучого засудження та жорсткої відповіді з боку міжнародного співтовариства, включно з санкціями”, – заявили у прес-службі адміністрації президента України щодо агресивних дій РФ в акваторії Азовського моря.

В адміністрації повідомили, що з цією метою президент України Петро Порошенко перебуває у безпосередньому контакті з керівництвом ЄС та НАТО.

“Глава держави доручив МЗС оперативно поінформувати країни G7 та членів Ради Безпеки ООН про злочинні дії російської сторони в Азовсько-Керченській акваторії та у районі Чорного моря, а також ініціювати розгляд даного питання в рамках ООН та ОБСЄ”, – зазначили в Адміністрації президента.

Також в АП повідомили, що Україна разом з групою країн ЄС, США, Канадою та іншими партнерами, розробила проект резолюції ООН щодо мілітаризації Росією АР Крим та Азовського моря, яка буде розглянута Генеральною Асамблеєю ООН вже у грудні.

Станом на 21:20 малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків, – повідомили в прес-центрі ВМС ЗС України.

Через надзвичайні події в Азовському морі ввечері 25-го листопада відбудеться засідання Воєнного кабінету під керівництвом президента Петра Порошенка, –  повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Нагадаємо, 25-го листопада під час запланованого переходу з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Російський прикордонний корабель протаранив військовий український буксир.

Так зване “прикордонне управлінняе Федеральної служби безпеки Росії по республіці Крим” заявляє, що українські кораблі перетнули державний кордон РФ та неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ.

Російська влада в односторонньому порядку закрила Керченську протоку для проходу цивільних суден після інциденту з кораблями ВМС ЗС України та прикордонниками РФ.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця