<

Протести у Казахстані: кількість затриманих зросла до 6 тисяч. Відомо про загибель двох дітей і поранення трьох

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:34 | 10.01.2022 / Новини / /
Перегляди
216
/ Коментарі відсутні

У Казахстані затримали 5 969 людей, яких вважають причетними до протестів у країні. Ще декілька годин тому влада повідомляла про трохи більше ніж 5100 затриманих.

Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ Казахстану, з посиланням на «Vласть» пише Громадське.

Очільник МВС в ефірі держтелеканалів заявив, що 134 затриманих підозрюють в особливо тяжких злочинах, тому їх відправили до ізоляторів, а ще 516 людей отримали адмінарешт, цитує Tengrinews.kz.

Напередодні влада заявляла про 4 404 затриманих. Серед затриманих — колишній очільник Комітету національної безпеки Карім Масімов, якого підозрюють у держзраді.

Також у відомстві кажуть, що затримали приблизно 300 людей, які нібито хотіли покинути Казахстан пішки або на авто. У них, за даними влади, вилучили зброю.

На державному телеканалі «Хабар 24» показали відео з чоловіком із Киргизстану, який нібито брав участь у заворушеннях за 90 тисяч тенге (207 доларів), бо він безробітний. Однак, як пише «Клооп», затриманих є джазовий музикант із Киргизстану Вікрам Рузахунов, який виступав у Казахстані. Його родичі розповіли журналістам, що хлопця катували.

Уповноважена з прав дитини Казахстану повідомила про загибель другої дитини внаслідок заворушень в Алмати, пише «Vласть». Зазначається, що 4-річна дитина була в машині, коли автівка потрапила під обстріл. Дитина загинула на місці, а її старша сестра перебуває у реанімації з вогнепальним пораненням.

Напередодні уповноважена повідомила, що 5 січня від вогнепального поранення в Алмати загинула 11-річна дитина. Ще один 15-річний хлопець потрапив до лікарні з пораненням. Наразі повідомляється про трьох поранених дітей.

Нагадаємо, влада не повідомляє точної кількості загиблих серед протестувальників та силовиків. 10 січня у Казахстані буде день національної жалоби за загиблими.

В МВС зазначили, що мародери пограбували понад 100 великих об’єктів торгівлі та банків. Як пише «Vласть», станом на 9 січня загальні збитки бізнесу оцінюють у 92,3 мільярда тенге (213 мільйонів доларів). Найбільше постраждали підприємці в Алмати — на них припадає 90,7 мільярда тенге збитків, оскільки в місті постраждали 935 підприємств.

Чому люди вийшли на протести у Казахстані?

Люди вийшли на протести після того, як уряд запровадив з 1 січня 2022 року нову ціну на зріджений нафтовий газ: більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним.

Протестувальники вимагали вдвічі знизити ціну, а область забезпечити постійним запасом газу, оскільки наразі вони стикаються зі збоями в його подаванні. 

Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ (а втім, лише в Мангістауській області). Окрім того, люди вимагали відставки уряду — цю вимогу виконали зранку 5 січня.

Менше з тим, протестувальників це не зупинило, і 5 січня акції тривали: люди вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки — оскільки він, на думку громадян, пішов із посади глави держави лише формально.

Після цього в Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації, а Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. Заворушення у країні Токаєв пов’язує зі «змовниками, яких підтримують фінансово», та пообіцяв жорстко реагувати.

На тлі масових протестів у країні президент Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про «терористичну загрозу».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця