<

В Ізраїлі люди вийшли на 4-денний протест з вимогою відставки уряду

12:35 | 1.04.2024 / Новини / , /
Перегляди
86
/ коментарі 3

В Ізраїлі ввечері у неділю, 31-го березня, тисячі демонстрантів вийшли на вулиці біля Кнесету в Єрусалимі на масовий протест з вимогою відставки уряду. Це стало першим днем чотириденної акції протесту. Протестувальники організували біля парламенту наметове містечко.

Про це повідомляє The Times of Israel, пише Суспільне.

Організатори протесту закликали прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу та його уряд піти у відставку, провести дострокові вибори в Ізраїлі, а лідерів країни — погодитися на угоду про звільнення заручників, яка приведе до звільнення 130 заручників, що утримуються в Газі з моменту атаки ХАМАСу 7-го жовтня.

Мітинг біля Кнесету був організований коаліцією антиурядових протестних рухів, включаючи “Сили Каплана” і “Брати по зброї”, які планують провести чотири дні протестів і мітингів в Єрусалимі цього тижня.

Зазначається, що мітинг став найбільшою акцією протесту, проведеною з 7-го жовтня, коли через війну припинилися багатомісячні демонстрації проти уряду та його спроб реформувати судову систему.

За даними організаторів, в акції взяли участь понад 100 000 людей, ЗМІ повідомляли про десятки тисяч людей.

Звертаючись до демонстрантів у неділю, лідер опозиції Яір Лапід заявив, що все, що має значення для Нетаньягу — це залишитися на посаді. Він звинуватив прем’єр-міністра в тому, що він більше зосереджується на тому, щоб “зробити своїх партнерів по коаліції щасливими, ніж на допомозі громадянам, які постраждали від війни”.

Після того, як основна частина протесту вщухла, деякі учасники рушили блокувати сусіднє шосе Бегін, в тому числі розпалили кілька багать на дорозі. Їх звідти видворили співробітники поліції. Інші протестувальники вступили в сутичку з поліцією при спробі заблокувати в’їзд до Єрусалиму поруч з мостом Аккордс. Щонайменше один протестувальник був заарештований, повідомила поліція.

Під час сутичок поліція застосувала проти протестувальників воду зі смердючим запахом, повідомляють івритські ЗМІ.

З настанням ночі в неділю протестувальники встановили понад 100 наметів біля Кнесету, щоб переночувати на місці подій.

Як пише видання, цього тижня об’єднання протестних рухів планує чотири дні мітингів і заходів по всьому Єрусалиму, включно з наметовим містечком, встановленим біля Кнесету. У понеділок заплановані заходи за участю колишнього глави ЦАХАЛу і ексміністра оборони Моше Яалона та активістки лейбористського руху Яя Фінк, а також  вечірній мітинг із виступом колишнього депутата Кнесету і колишнього заступника глави ЦАХАЛу Яіра Голана та членів сімей загиблих 7-го жовтня і онука одного із заручників. У вівторок на мітингу, зокрема, виступить колишній прем’єр-міністр Ехуд Барак.




коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок