<

Постановочні бої за Маріуполь: як ТікТок-воїни кадирова вдають із себе бойовиків у соцмережах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:17 | 5.04.2022 / Новини / , , /
Перегляди
936
/ Коментарі відсутні

Як розкрутити свій телеграм-канал? Рецепт від лідера Чечні рамзана кадирова простий: регулярно викладати відео, на яких озброєні бойовики обстрілюють мирні міста й кричать «Ахмат – сіла».

Журналісти Слідства.Інфо уважно віддивилися відео кадирівців з Маріуполя, який вони називали підконтрольним собі, і виявили, що кадирівські «ТікТок-війська» часто знімають відео на тій самій локації на околицях міста, вдаючи з себе завзятих бойовиків.

«Піхотинець путіна»

Перед початком повномасштабного вторгнення в Україну президент росії путін поклав на бойовиків кадирова важливе завдання — ліквідувати Президента Зеленського і захопити Київ. На щастя, українська розвідка дізналася про ці плани і знищила ударну групу «кадирівців» біля Києва.

Але після місяця війни можна сміливо стверджувати, що в кадирова є й інша місія — недарма його та його бойовиків почали називати «ТікТок-воїнами».

Від початку війни кадиров регулярно публікує відео про «подвиги» своїх бойовиків на території України. Навіть Міністерство оборони рф на його фоні виглядає блякло. Мабуть, невипадково кремль довірив кадирову таку роль.

Відома російська телеведуча Тіна Канделакі — прихильниця путінського режиму, яка відкрито підтримала війну росії проти України — охрестила кадирова «воєнним блогером».

«Рамзан, в отличие от многих, уверенно вошёл на территорию соцсетей и сразу понял, что это современное поле боя. Его репортажи гораздо интереснее, живее и качественнее, чем те, что порой снимают на месте событий наши телеканалы», — написала Канделакі.

Відео, які публікує кадиров, — дуже популярні серед його аудиторії, адже за місяць кількість підписників його Телеграм-каналу зросла від 60 тисяч до півтора мільйона. Хоча, це може бути пов’язано і з перетіканням аудиторії з Інстаграму кадирова після закриття цієї мережі в росії.

Нагадаємо, що рамзан — син Ахмата кадирова, який під час війни росії проти Чечні двадцять років тому перейшов на бік агресора, а згодом, за сприяння рф, став президентом Чеченської Республіки. Рамзан, який став президентом Чечні після загибелі батька, називає себе «піхотинцем путіна» і не приховує відданості президенту рф.

Зйомки на околицях

Останні кілька тижнів кадиров публікує відео з Маріуполя та Сходу України. Коли «кадирівці» почали викладати відео з Маріуполя, місто вже два тижні перебувало в облозі.

Головним персонажем кадирівських відео у Маріуполі став Адам Делімханов — депутат російської держдуми, якого вважають «правою рукою» кадирова. Відомо, що він може бути причетний до вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. Але офіційної підозри йому не оголошували.

Делімханов на кадирівських «ТікТок-відео» пафосно ходить в супроводі особистої охорони, виступає перед бойовиками та стріляє зі снайперської гвинтівки.

На цих відео також фігурують Султан Рашаєв, якого називають кілером кадирова, а ще Руслан Геремєєв — фігурант справи про вбивство Нємцова.

Примітно, що вперше відео з Геремєєвим, на якому той перебував під будівлею маріупольської міськради, кадиров виклав 26 березня. А вже через три дні поширив запис із пораненим Геремєєвим, який лежить у шпиталі.

Представники українського полку «Азов» так відреагували на цю новину: «Вочевидь, цей сивобородий горець під час штурму послизнувся на пляшці, яку перед тим залишили руські солдати, та прийняв на себе всю вогневу міць порожніх вікон маріупольської багатоповерхівки, та прикрив своїх менш досвідчених тіктоквоїнів, врятувавши їм життя і здоров’я».

Також на кадирівських відеозаписах фігурує російський генерал Андрєй Мордвічев. Останнього наш Генштаб «поховав» та, схоже, що він живий і навіть керує операцією із захоплення Маріуполя.

Чи не з перших опублікованих відеозаписів з Маріуполя кадиров стверджував, що місто вже під їхнім контролем.

«Друзья, медленно, но верно проходит очистка города Мариуполя от националистического произвола. Практически вся территория города уже под контролем российских вооруженных сил», — написав кадиров 16 березня.

Втім виявилося, що це далеко не так.

Слідство.Інфо детально проаналізувало відеозаписи з Маріуполя, які публікував кадиров у своєму телеграмі. У більшості з них ми встановили точні локації, де відбувалася зйомка.

Коли кадиров вихвалявся «повним контролем Маріуполя», його бойовики викладали відео зі Скверу Козацтва на околицях міста. На відео ми побачили недобудовану споруду з характерною рекламною вивіскою, яку знайшли і на карті.

Цей сквер розташований у одному з чотирьох районів Маріуполя — Лівобережному. Він найближчий до російських кордонів. На більшості з проаналізованих нами відео «кадирівці» пересуваються саме цим районом. Тобто, про повний контроль міста не йдеться.

Ось, наприклад, відео від 20 березня. На ньому той же Сквер Козацтва. «Кадирівські» бойовики на виході зі скверу нібито ціляться в когось чи щось. Інший запис того ж дня зробили за кількасот метрів звідси.

Заслуговує на увагу ще одне відео, опубліковане на наступний день. Місце дії перемістилося на 700 метрів в напрямку центру міста. Помітно, що автори цього ролику особливо відповідально поставилися до постановки: розмову по рації між Адамом Делімхановим та Султаном Рашаєвим, які перебували у різних локаціях, зняли на дві камери.

Образливі «тіктокери»

Тоді ж у телеграм-каналі кадирова з’явилося ще одне відео за участі Адама Делімханова та українського колаборанта Олександра Ходаковського. Останній за кілька днів до цього насмілився покритикувати «кадирівських» бойовиків.

«Я смотрю на это все: легкая бронированная техника, никаких средств поддержки нет, никакой предварительной обработки. То есть у них приданных средств огневых практически нет. Они вот налегке,— сказав Ходаковський. — Они даже не понимают, как работать с этими возможностями, БПЛА (безпілотники — ред). Они не понимают, для каких целей их можно задействовать, какие можно функции БПЛА использовать».

Виглядає, що кадирівці, які, вочевидь, дуже чутливі до публічної критики, змусили Ходаковського вибачитися. Пізніше колаборант з так званої ДНР сказав: «Успех неминуем, потому что сюда пришли люди, которые знают свое дело и я думаю, что можно смело сказать «Ахмат — сила».

Після цього «кадирівці», які раніше перед камерами ходили з автоматами й іноді з них стріляли, почали на камеру запускати безпілотники.

Зрежисовані зачистки

У мережі також висміюють відео, опубліковане кадировим 26 березня. Дехто помітив, що «кадирівці» обстрілюють з автоматів та ручних кулеметів уже знищену бомбардуванням багатоповерхівку, у якій, імовірно, вже нікого немає. Інші ж зауважують, що поки бойовики демонстративно ховаються за броньованим транспортом, оператор стоїть на відкритій місцевості.

Ми встановили точну локацію, де було зняте це відео. Фактично це окраїна Лівобережного району Маріуполя. Якщо вірити кадирову, то цей район вони зачистили від «бандер» ще 24 березня — тобто за два дні до цієї зйомки.

Ну і найцікавіше: відео з цього ж місця, тільки з інших ракурсів, кадиров публікував, і 28-го, і 29-го березня.

Виходить, «кадирівські» «ТікТок-воїни» завзято зачищали вже зачищений район під об’єктивами камер.

А вершиною шоу кадирова став його приїзд до Маріуполя 28 березня. Опубліковані ним відео не дозволяють на 100 відсотків стверджувати, що він був у Маріуполі. Втім на одному із записів можна помітити придорожній знак із назвою населеного пункту «Безіменне». Як ми встановили, йдеться про село за 20 кілометрів від Маріуполя.

Примітно, що чеченське опозиційне видання ще за тиждень до цього попереджало про ймовірний візит кадирова: «Сейчас, по информации наших источников, кадыров и его окружение разрабатывают план, согласно которому тот должен тайно поехать в Украину или беларусь, дабы там сделать множество роликов наперед, создавая ощущение того, что он на передовой. Вот только публиковать их собираются не сразу, а уже после его отъезда».

Про те, що на момент публікації відеороликів кадирова вже не було в Україні, може свідчити фото, яке з’явилося у мережі того ж дня, коли чеченський ватажок нібито був у Маріуполі. На цьому фото кадиров молиться на фоні російської заправки, яка не має станцій в Україні.

Кадиров молиться на фоні російської заправки. Фото виклали в той же день, коли чеченський ватажок нібито був у Маріуполі

Київські постановки

До Маріуполя «кадирівcькі» «ТікТок-воїни» активно знімали відосики на київському напрямку. На відео, які поширював кадиров, фігурували найближчі до нього бойовики: керівники різноманітних силових підрозділів Чечні.

Це помічник кадирова за силовим блоком Даніїл Мартинов, командир чеченського батальйону «Південь» Хусейн Межидов, командир чеченського ОМОНу Анзор Бісаєв, начальник управління росгвардії Чечні Шаріп Делімханов, а також командир спеціального моторизованого полку «Північ» Магомед Тушаєв.

Раніше Слідство.Інфо вже досліджувало місця перебування згаданих «кадирівських» ватажків на території України. Встановили, що вони «засвітилися» у низці населених пунктів поблизу Києва: Гостомель, Ворзель, Бородянка, Бабинці та Катюжанка.

Чи не під кожним відео кадиров зазначав, що його бойовики «успішно просуваються» і от-от захоплять Київ. Проте за кілька тижнів «успішного просування» до Києва вони так і не дійшли, а невдовзі залишили Київську область.

13 березня з’явилася інформація, що кадиров нібито перебуває під Києвом. В мережі виклали відео, на якому ватажок Чечні спілкується з тими ж бойовиками, яких до цього ми фіксували на інших відео.

Можна було б подумати, що вони дійсно записували це відео з України. Проте наші колеги з «Української правди» довели: 13 березня кадиров не міг бути в Україні, адже перебував у столиці Чечні Грозному.

Є версія, що «кадирівські» ватажки, які стояли поруч з кадировим, також покинули територію України. Частково підтверджує цю версію ось це відео, опубліковане також 13 березня. Схоже, що чоловік у масці, якого кадиров називає магомедом тушаєвим, насправді підставний. Ще одне опосередковане підтвердження: 20 березня лідер Чечні виклав спільне відео з Даніїлом Мартиновим, зняте у резиденції кадирова.

Крім того, згадані персонажі після 13 березня майже перестали з’являтися на відео, а якщо й з’являються — то десь на далекій від бойових дій території.

Проте постановочні відео кадирівців з різних точок України, схоже, оцінили у кремлі — напевне, саме за них путін присвоїв кадирову звання генерал-лейтенанта.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер