<

Поради лікаря: Профілактика грипу. Що робити?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:55 | 3.02.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Існує кілька способів профілактики грипу: специфічна і неспецифічна профілактика.

Специфічна профілактика являє собою вакцинацію спеціальними вакцинами. Це основний метод запобігання грипу і зниження збитків від його епідемій, – повідомляють на сайті міськради.

Вакцини проти грипу безпечні і ефективні. В зв’язку з постійною антигенною мінливістю вірусу грипу ВООЗ щорічно оновлює рекомендації по складу вакцини для цілеспрямованої боротьби з вірусами, циркуляція яких найбільш ймовірно очікується в сезоні. В нашому регіоні сезон грипу припадає на осінь-зиму, тому вакцинуватись слід було у вересні – листопаді.

ВООЗ рекомендує вакцинацію медикам та особам що належать до груп ризику виникнення серйозних ускладнень.  До таких належать:

·         вагітні;

·         діти старше 6 міс. і дорослі з хронічними хворобами серцево-судинної та дихальної системи

·         люди похилого віку;

·         особи з імунодефіцитом;

·         особи, що проживають в установах для перестарілих і інвалідів.

Неспецифічна профілактика – це комплекс заходів , в результаті яких можна уникнути зараження вірусами, що викликають гострі респіраторні захворювання , і в тому числі грипу. Її можна розділити на три складові:

1.     Неспецифічні заходи , спрямовані на підвищення опірності організму до зовнішніх несприятливих впливів , у тому числі і до грипу.

У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів

М’ясні та молочні продукти вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Перевагу необхідно надавати морепродуктам та нежирним сортам м’яса (курятині, яловичині). При цьому важливу роль відіграють рослинні масла, які містять поліненасичені жирні кислоти – оливкове, горіхове, риб’ячий жир.

Випивайте до 2 літрів рідини на день, вживайте вітамінні напої: відвари з шипшини, калини, сухофруктів, морси, чай з лимоном та імбирем.

Обмежте в раціоні харчування солодощі, продукти з великою кількістю вуглеводів, консервантів, жирів.

Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.

2.     Гігієнічні заходи, які дозволять менше контактувати з вірусом і тим самим допоможуть уникнути зараження.

Уникайте близького контакту з людьми, в яких є нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла. Уникайте великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях.

Якщо один з членів сім’ї вже занедужав, по можливості виділіть йому окрему кімнату і посуд, мінімально контактуйте з хворим. Для того, щоб зменшити виділення вірусів при чханні, можна використати маску, одягнувши її на хворого.

Щоб маска виконувала свою захисну функцію,  вона має закривати і рот, і ніс. Всупереч поширеній думці, маска, одягнута на здорову людину, не виконує роль фільтра, що затримує віруси (для цього вона недостатньо герметична), а запобігає випадковому контакту рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції. Маску слід змінювати кожні 4 год.

Уникайте висихання слизових оболонок носа,  закапуйте сольові розчини. Можна приготувати розчин самостійно (1 ч.л. звичайної солі на 1 л кип’яченої води) або купити в аптеці фізіологічний розчин, або готові сольові розчини для введення в носові ходи. Застосовувати їх слід відповідно до інструкції, бо надмірне їх використання може призвести до змивання секреторних захисних імуноглобулінів зі слизових оболонок. Для зволоження повітря в приміщенні необхідно використовувати зволожувачі повітря.

У період епідемії грипу перед виходом з дому змазуйте порожнину носа мазями з віфероном або оксоліном. Підійдуть також звичайні бальзами проти простуди.

Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу. З цією ж метою можна проводити кварцування (опромінення ультрафіолетовою лампою) повітря в приміщеннях. Окрім основного повітряно-краплинного шляху, інфекція передається контактним шляхом, тому слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті. Необхідно уникати торкання руками очей, носа і рота, якомога частіше мити руки з милом,або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту, що знижує ймовірність захворіти на 40%.

Користу йтесь тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками— як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і  розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

3.     Прийом спеціальних лікарських препаратів , дія яких не спрямована на конкретний вірус , але які, тим не менше, можуть допомогти уникнути появи хвороби . Зверніться до свого сімейного лікаря і він допоможе підібрати вам необхідний препарат.

Будьте здорові.

Підготувала лікар Тиханська Тетяна




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця