<

Показали як Земля виглядає з космосу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:38 | 7.04.2019 / Новини / /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Бенджамін Грант, засновник проекту Daily Overview, у своїй лекції на TEDxSkoll розповів про те, чому варто подивитися на нашу планету з висоти.

Світлини різних місцевостей Землі з комсосу, де найбільш проявився вплив людей на планету показує НВ.

Переддень Різдва 1968 року. Космічний корабель Аполлон-8 вдало завершив три перших обороти навколо Місяця. Він був запущений трьома днями раніше з мису Канаверал, і це був перший раз, коли людям вдалося вийти за межі навколоземної орбіти. На четвертому обороті корабля над місячним горизонтом повільно показалася Земля. Астронавт Білл Андерс розпачливо запитує своїх супутників, де камера, хапає камеру Hasselblad, направляє на вікно, натискає на затвор і робить одну з найвідоміших фотографій всіх часів — Схід Землі.

Кількома днями пізніше, коли команда повернулася додому і їх розпитували про цю місію, Андерс дав свою знамениту відповідь: «Ми злітали на Місяць, але насправді відкрили Землю».

Як все відбувається? Кожен з супутників забезпечений камерою з фокусною відстанню 16 метрів, що приблизно в 290 разів більше, ніж цифровий дзеркальний фотоапарат з 55-міліметровою лінзою. Тобто, якби нам вдалося прикріпити такий супутник на дах оксфордського театру, ми змогли б зробити чіткі знімки футбольного матчу на стадіоні в Амстердамі, що за 450 кілометрів від Оксфорда. Це незвичайно потужна техніка.

Це вантажні судна і нафтові танкери, які очікують перед входом у порт Сінгапуру. Це другий в світі порт за вантажообігом. Тут накопичується п’ята частина всіх вантажних контейнерів світу і половина річного обсягу поставок сирої нафти.

Якщо уважно придивитися, то можна помітити безліч цяток. Насправді це корови в загонах для годування в Саммерфілді, в Техасі, США. Як тільки корови досягають певної ваги, близько 300 кг, їх поміщають сюди і призначають особливу дієту. За наступні три-чотири місяці корови набирають понад те по 180 кг, після чого їх доставляють на бійні. Ви напевно дивується з приводу яскравої водойми вгорі. Її колір пояснюється унікальним поєднанням гною, хімікатів і особливого виду водоростей, що ростуть в стоячій воді.

Це кар’єр з видобутку залізної руди Маунт-Велбек в регіоні Пілбара в Західній Австралії — одночасно прекрасний і жахливий шрам на поверхні Землі. З усієї видобутої залізної руди в світі 98% використовується для виробництва сталі, тож вона є основним матеріалом в будівництві, автомобілебудуванні або виробництві електропобутових приладів.

Це сонячний колектор в Севільї, Іспанія. У цьому комплексі 2650 дзеркал, колами розходяться від 140-метрової вежі в центрі. На вершині вежі знаходиться ємність з розплавленою сіллю, яка нагрівається світловими променями, відбитими вгору від розташованих внизу дзеркал. Звідти нагріта сіль надходить в підземне сховище для вироблення парів, які обертають турбіни і виробляють електроенергію, достатню для 70 000 будинків, а також викидають 30 000 тонн вуглекислого газу щорічно.

На цьому знімку видно масштаби збезлісення в Санта-Крусі, Болівія, в безпосередньому сусідстві з недоторканим тропічним лісом. Збезлісення тут відбувалося головним чином через поширення механізованого сільського господарства і розширення зон скотарства для задоволення потреб населення країни, що зростає, тож джунглі були принесені в жертву, вирубані заради цієї мети. За оцінками, країна позбулася 4,5 мільйона акрів джунглів протягом одного десятиліття, з 2000 до 2010 року.

Це район Ешампле в Барселоні, Іспанія. Вид з висоти пташиного польоту значно полегшує нам розуміння життєдіяльності міст і допомагає в розробленні кращого міського планування, що може скоро особливо стати в нагоді, оскільки до кінця 2030 року міське населення планети досягне 4,9 мільярда. Ця частина Барселони відрізняється чітко позначеним малюнком — багатоквартирними блоками із загальними дворами і октагональною формою кварталів, що сприяє проникненню сонячних променів, кращій вентиляції і дає додаткові паркувальні місця уздовж вулиць.

А тут ми бачимо той же малюнок, але в зовсім інших умовах. Це табір біженців Дадааб в північній Кенії — найбільше подібне поселення в світі. Для того, щоб справлятися з потоком біженців з Сомалі, що рятуються із зони конфлікту і голоду, ООН побудувала цю поділену на квадрати зону зліва, названу розширенням LFO. Вона забезпечує житлом біженців, що постійно прибувають, які  селяться в білих точках, тобто наметах, що поступово заповнюють всю територію.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер