<

Плавець Майкл Фелпс побив олімпійський рекорд давнього грека

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:39 | 13.08.2016 / Новини /
Перегляди
103
/ Коментарі відсутні

Американський плавець Майкл Фелпс, здобувши 13 золоту олімпійську медаль в індивідуальних запливах – батерфляєм на 200 метрів – побив рекорд всіх часів (справді всіх часів!) за кількістю золотих медалей. Він перевершив навіть античного Леонідаса Родоського.

Рекорд Леонідаса тримався майже понад 21 століття, а здобувався він у змаганнях із бігу. Тепер цей рекорд належить Майку Фелпсу, який на цьому навряд чи зупиниться, адже в нього є ще перспективи на нові золоті медалі в Ріо, – пише Радіо Свобода.

Леонідас із грецького острова Родос на чотирьох античних Олімпійських іграх тричі вигравав різні забіги на кожній із Олімпіад поспіль. Було це в 164, 160, 156 та 152 роках до нашої ери. Тобто Леонідас Родоський був олімпійським переможцем 12 разів. Фелпс також вигравав золото на чотирьох Олімпіадах, причому свої перші чотири індивідуальні золоті медалі з плавання Фелпс символічно здобув в Афінах на Іграх 2004 року. Потім були золоті перемоги в Пекіні 2008 року, Лондоні 2012-го, а тепер вже в Ріо-де-Жанейро.

Тобто і Леонідас Родоський, і Фелпс виступали на чотирьох Олімпіадах, проте у різних видах спорту. Фелпс – плавець. Леонідас був бігуном і виступав на приблизно 200 (одне коло античним стадіоном) і 400 метрів (два кола), а також у виді спорту, який стародавні греки називали «гоплітодромос» – тобто біг у військовому спорядженні з шоломом на голові, захисних щитках на ногах та зі щитом, який був нелегким на вагу. Атлета, який виграв три види, в античному світі назвала triastes – «трійником». Усього в стародавній Греції було сім олімпійських «трійників», але лише Леонідас був кількаразовим triastes.

Відтак рекорд Леонідаса Родоського тримався понад два тисячоліття, а якщо точно – 2168 років!

Про Леонідаса відомо мало, його ім’я походить від старогрецького «лев». «Ймовірно, він був аристократом, можливо, був заможнім, ймовірно, походив із атлетичної родини», – каже професор кластичної культури Університету Кембриджа Пол Картледж. Атлетизм – це дуже важлива риса античних Олімпіад для переможців, які бігли в 40-градусну спеку в повному військовому оснащені зі щитом.

Ще один момент, який відрізняє Фелпса і Леонідаса – в американського плавця є ще наразі десять золотих медалей в естафетах на кількох Олімпіадах, а в античні часи естафет не було. Тому й мова про рекорди в індивідуальних видах спорту.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер