<

Перша олімпійська чемпіонка незалежної України Баюл відмовилася від громадянства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:31 | 22.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
793
/ коментарів 5

Олімпійська чемпіонка в одиночному фігурному катанні Оксана Баюл відмовилась від громадянства України.

Про це спортсменка написала в Instagram, пише Громадське.

«Я більше нічого нікому не доводитиму. Ні ㅡ значить ні, головою у бортик без мене. Конституція України передбачає, що в Україні дозволено лише одне громадянство […] Я відмовляюся від українського громадянства», ㅡ написала Баюл.

Причини такого рішення Баюл не повідомила. Втім напередодні спортсменка в Instagram написала, що президент Володимир Зеленський не запросив її на святкування 30-річчя Незалежності України. Після завершення спортивної кар’єри фігуристка переїхала жити в США, втім зберегла українське громадянство.

«Те, що Зеленський мене не запросив на святкування 30 років незалежності ㅡ так я вже давно не літаю в хмарах і все одно спасибі», ㅡ написала Баюл.

Нагадаємо, у 2016 році Баюл звернулася до Окружного суду Центрального округу Каліфорнії з позовом проти України. Спортсменка вимагала виплатити їй 50 мільйонів доларів. Серед інших відповідачів також був Джозеф Чарльз Лемір та дві компанії.

Як пояснив міністр юстиції Денис Малюська, обґрунтування позову стосувалося порушення принципу сумлінності та чесної ділової практики в рамках трудового договору, укладеного з Баюл, та передання права на використання її імені, популярності і біографічної інформації непричетним третім особам.

У 2018 році Окружний суд Центрального округу Каліфорнії ухвалив рішення на користь України після розгляду письмових пояснень сторін. Суд визнав, що вимоги Баюл до держави є безпідставними та підлягають відхиленню.

Фігуристка та її адвокати подали апеляцію на це рішення. 27 лютого Апеляційний суд Дев’ятого округу США підтримав попереднє рішення та відхилив скаргу Баюл.

Оксана Баюл — українська фігуристка та перша олімпійська чемпіонка незалежної України. На Олімпіаді-1994 на тренуванні Баюл зіткнулась з німецькою фігуристкою, чий ковзан поранив ногу українки. Баюл наклали шви, а через два дні після інциденту вона все одно вийшла на заключний виступ і перемогла.

Після Олімпіади Баюл виступала в США. У 2010 році вона повернулась в Україну, але через декілька місяців повернулась до Штатів, де живе і нині.




коментарів: 5
  1. Оксанко, яке святкування, тим більше для тебе. У нас тут всі моляться, щоб під час параду людям на голову не телепнув У-2 або Ан-2, які пролітатммуть над хрещатиком.

  2. Як тільки Україна переживе без неї ,чим більше таких”патріотів “забереться нафіг з України ,тим чистіше повітря буде .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця